Poetul și caricaturistul Traian Furnea, membru al Uniunii Scriitorilor din România s-a născut în 14 aprilie 1954 în Cluj-Napoca, dar a copilărit la Luduș acolo unde și-a petrecut adolescența și a urmat cursurile preuniversitare. A debutat editorial în anul 1982 cu volumul „Legitimație de poet” apărut în Editura Albatros , un volum care a inclus poezii scrise încă din anul 1975 și apărute în presa timpului: Luceafărul, Săptămâna, Familia, Argeș, România liberă, Vatra, România literară, Cuvântul liber, Viața Românească. Din creația sa literară se detașează poezia „Vânătoreasa cea fricoasă”, pusă pe muzică de Adi Ordean și interpretată de formația Roșu și Negru, o piesă care a traversat deceniile. Membru al Cenaclului „Pavel Dan” din Luduș, Traian Furnea a publicat caricaturi la Urzica, Vatra, Flacăra, Scânteia Tineretului, Uj Elet, Viața studențească, Steaua Roșie, Ambasador. În anul 1978 a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru caricatură, iar în anul 1984 a primit Premiul revistei Vatra la Salonul de umor grafic de la Târgu Mureș. După volumul „Legitimație de poet” a publicat volumul „Steaua secretă” la editura Albatros (1985), iar în anul 2013 Editura Eikon i-a publicat integrala poetică „Niște Poezii”, ediție îngrijită și prefațată de un alt ludușean de marcă, Iulian Boldea. Traian Furnea a decedat la București la 3 august 2003 și este înhumat la Cimitirul Străulești II, pe aleea scriitorilor.
Pentru aducere aminte
Dochia Rodica Furnea, soția poetului, cea care dorește să perpetueze memoria poetului și caricaturistului sensibil și delicat în toată opera sa artistică, a solicitat primarului orașului Luduș, Cristian Moldovan să autorizeze „ Amplasarea bustului poetului Traian Furnea pe raza orașului Luduș, locul unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Vă precizăm că bustul, operă de artă aparținând sculptorului Ioan Astăluș, un artist vizual foarte cunoscut în Transilvania, este finalizat”. Problema fiind de competența Consiliului local, solicitarea la care a aderat și Horațiu Rusu, a fost discutată în ședința Executivului local. Ca o caracteristică generală, toți cei șapte consilieri locali Ciprian Cipăian, Kis Istvan, Daniel Totu, Gelu Puia, Enyedi Mihai, Sorin Hățăgan și Carmen Petac și-au exprimat opinia favorabilă în legătură cu amplasarea bustului poetului în oraș, făcând propuneri de bun simț. Necazul este că bunele intenții sunt limitate de cele mai multe ori de traversarea unui hățiș de acte administrative. „Este nevoie de certificat de urbanism, este nevoie de autorizație de construire, este nevoie, probabil și de PUD pentru că schimbi destinația, că este construcție. Sunt necesare cam multe” a precizat jr. Eugenia Giurgea. „Ar trebui, la nivel de comisie a Consiliului local, elaborat un regulament care să fie adaptat la necesitățile orașului, eventual să facă diferențieri pe categorii de artiști: de rezonanță națională, de rezonanță locală, etc. și să identificăm anumite locuri din oraș unde aceste manifestări artistice să poată fi amplasate”, spune Anca Năsăudean de la Compartimentul „Domeniul Public” al Primăriei.
În momentul de față există o solicitare de amplasare a bustului poetului și caricaturistului de renume național, Traian Furnea, există bustul realizat de sculptorul ludușean Ioan Astăluș, există și voința de a amplasa bustul în oraș, dar mai trebuie ceva. „Odată cu apariția noului Cod administrativ, în anul 2019, s-a impus existența unui Statut al unității administrativ- teritoriale care să cuprindă inclusiv criterii generale la nivel național și care să fie aplicate peste tot, unitar, referitor la amplasarea de statui și acordarea de distincții”, ne lămurește Dorin Grama, șef Birou la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”. Vechiul regulament de acordare a distincțiilor, aprobat de Consiliul local a fost abrogat în anul 2019, de atunci se așteaptă elaborarea și aprobarea noului Statut al orașului. Se așteaptă, chiar dacă de multe ori timpul nu mai are răbdare.
A consemnat
Ioan A. BORGOVAN
Sursa: ZI DE ZI – www.zi-de-zi.ro