Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

 

Rectificări de buget la Primăria orașului. În conformitate cu prevederile art. 136, alin. 8 din Codul administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019, primarul orașului Luduș Cristian Moldovan a propus Consiliului local să aprobe Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local. „Rectificarea bugetului este necesară, oportună și legală și se impune pentru buna funcționare a activității instituției cu toate activitățile de subordonare locală” a precizat primarul orașului. Maria Suciu, Șef Birou „BFCRU”  a prezentat aleșilor locali solicitările făcute de: Șeful Serviciului „SVSU” pentru alocarea sumei de 7000 lei pentru achiziționarea și montarea unei centrale termice la sediul SVSU, întrucât centrala termică actuală nu mai poate fi folosită pentru încălzire și apă caldă curentă; Administratorul public al orașului Marius Dudilă care a analizat lista obiectivelor de investiții pentru anul 2022 a constatat că boilerele de preparare a apei calde de la scările A și B din Blocul ANL nr. 1 s-au spart și trebuie înlocuite. Pentru aceasta solicită suma de 20000 lei; Anca Năsăudean de la Serv. „IADP” solicită suma de 25000 lei pentru servicii de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Urbană care a fost aprobată prin HCL nr. 179/2020; Cornel Luca, șeful Serviciului „Piețe, Sală de sport, Bazin de înot, Stadion”, solicită suma de 10000 lei pentru remedierea urgentă a defecțiunilor constatate de controlul PSI la Stadionul orașului.  Având în vedere că în acest an, Stadionul Mureșul găzduiește o serie de activități prilejuite de Centenarul ACS Mureșul Luduș, este necesară efectuarea unor lucrări de reparații și de întreținere cum ar fi zugrăveli, construcția unei porți, înlocuirea unor elemente de lemn la tribună, vopsitorii, repararea acoperișului. O parte din aceste lucrări se vor executa cu salariații Serviciului „DITZV” din Primărie, dar și în aceste condiții este necesară alocarea sumei de 8000 lei pentru materiale. Toate solicitările făcute au fost aprobate de aleșii locali.

 

 

Trei imobile înscrise în domeniul public al orașului. În luna aprilie 2022, trei Rapoarte de specialitate întocmite de Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniul Public” din Primăria orașului Luduș au constituit argumentele juridice și administrative pentru demararea procedurilor de înscriere în evidențele de publicitate imobiliară a trei imobile din proprietatea publică a orașului. Temeiul legal al demersului este OUG nr. 57/2019 peivind Codul administrativ care în Anexa 4, Lista cuprinzând unele bunuri care aparțin domeniului public al comunei, al orașului sau a municipiului prevede că „terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea consiliul local și primăria precum și instituțiile publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile și alte asemenea”. În această situație se încadrează trei dintre imobilele aflate în domeniul public al orașului Luduș: Imobilul „Cămin cultural”, situat pe strada Păcii nr. 83 din cartierul Gheja, teren în suprafață de 2239 m.p., categoria de folosință curți-construcții, clădirea C1 cu suprafața de 356 m.p. (cămin cultural) și construcție C2 cu suprafața de 9 m.p. Imobilul se află în intravilanul orașului Luduș și este înscris la poziția nr. 63 din Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Orașului Luduș; Imobilul „Școala Generală cartier Roșiori”, situat pe strada Școlii nr. 20, teren în suprafață de 4845 m.p., categoria de folosință curți – construcții și construcție C1 cu suprafață de 391 m.p. ( școală). Imobilul se află în intravilanul orașului Luduș și este înscris la poziția nr. 68 din Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Orașului Luduș; Imobilul „Școala generală Avrămești”, situat pe strada Avrămești de. 23, teren în suprafață de 1657 m.p., categoria de folosință curți-construcții și construcție C1 cu suprafața de 101 m.p (școală). Imobilul se află în intravilanul orașului Luduș și este înscris la poziția nr. 69 din inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Orașului Luduș. Inventarul bunurilor este aprobat prin HCL Luduș nr. 36/2001 și HG nr. 964/2002. Referatele de aprobare ale primarului Cristian Moldovan și precizarea că cele trei imobile care se află în intravilanul orașului nu au făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr. 247/2005, nu au fost revendicate  și respectiv nu au făcut obiectul restituirii conform dispozițiilor legilor mai sus amintite și nu fac obiectul niciunui litigiu i-a determinat pe aleșii locali să aprobe cele trei proiecte de hotărâre ale Consiliului local Luduș.

 

 

Un nou teren de sport dat în folosință. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc inaugurarea oficială a celui mai nou teren de sport multifuncțional din orașul Luduș. Construit în toamna anului 2021 pe locul unui fost teren agricol ajuns în ultimii ani locul de depozitare a deșeurilor din cartierul de Est al orașului, pe strada Răsăritului, terenul de mini fotbal face parte dintr-un ansamblu mai mare care cuprinde un modern loc de joacă pentru copiii și tinerii din cartier. Noul obiectiv face parte din planul de investiții al orașului Luduș, iar ca sponsor a fost o societate comercială din oraș. Gazonul terenului de joc a fost montat în toamna anului trecut, iar covorul de iarbă naturală a fost protejat până acum pentru momentul inaugurării. Deși au fost prezenți primarul Cristian Moldovan, viceprimarul Kis Istvan și Liviu Popa, directorul „Direcției Intervenții,Transport,Spații Verzi”(DITZV) din primăria orașului Luduș, nu au fost discursuri, nici tăiere de panglică, totul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută de sărbătoare, simplu și firesc. Din partea Clubului Sportiv Mureșul Luduș care în acest an ajunge la frumoasa vârstă de 100 de ani au fost prezenți președintele Ioan Orosfoian și antrenorul Dorel Rațiu, alături de echipe reprezentative al Clubului. Numeroșii spectatori prezenți au urmărit câteva meciuri între echipe de copii, juniori și seniori în care principalul câștigător a fost sportul ludușean de toate vârstele. La final, primarul a oferit dulciuri și sucuri competitorilor. În continuare, programul  de folosire a terenului este de la 18-20 pentru copiii până la 15 ani și de la 20-22 pentru tineret și adulți. Intrarea este gratuită, dar se face doar cu o programare prealabilă. Cel care răspunde de funcționarea terenului este Liviu Popa, persoana principală care alături de oamenii de la DITZV au muncit cu pasiune pentru realizarea acestui obiectiv sportiv.

 

 

Sport la Liceul Tehnologic nr. 1. La începutul lunii iunie, Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș pregătește o serie de activități atractive pentru elevi, acestea anunțând apropierea vacanței de vară. Pentru șahiștii din Liceu și pentru elevii claselor V-VIII de la cele două școli gimnaziale din oraș, profesorii Ioana și George Moise organizează turneul de șah „Pionul visător”, în ideea că „Pionii sunt sufletul jocului” (de șah), enunț care aparține compozitorului și șahistului Francois Andre Danican Philidor (1726-1795). Înscrierile la concurs se fac de cei doi profesori până în ziua de 1 iunie 2022, iar prima rundă începe în 3 iunie, ora 9 la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș. Organizatorii oferă diplome de participare, medalii pentru primele trei locuri și premii surpriză. Pentru numeroșii elevi amatori de pescuit, profesorul Szekely Zoltan, directorul adjunct al Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș organizează ediția cu nr. 8 a concursului de pescuit, „Micul pescar”, destinat echipelor formate din câte doi membri care pot să își demonstreze talentul cu trei bețe de pescuit. Concursul va avea loc în ziua de 3 iunie pe Lacul de pescuit al Primăriei (Brațul mort al râului Mureș). În regulamentul concursului este prevăzut că tot ce se prinde va fi eliberat în apă; la cântar se înregistrează doar peștii vii; Durata concursului este între orele 8-15; Participă doar elevii liceului din Luduș. Câștigătorii vor primi diplome, cupe și premii surpriză. La fel ca la edițiile precedente, gulyașul tradițional este pregătit de profesorul Szente Ștefan, împreună cu elevii din clasa a IX-a D. Înscrierile se fac până în ziua de 27 mai 2022.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button