Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Festival de colinde. Apropierea sfintei sărbători a Nașterii Domnului, precum și obiceiurile de iarnă care însoțesc această mare sărbătoare a creștinătății a determinat Primăria orașului Luduș, Consiliul local și Asociația Culturală „Plaiuri Ludușene”să inițieze un Festival de colinde și obiceiuri de iarnă intitulat „Asta-i sara de Crăciun”. Astfel, în ziua de 17 decembrie de la ora 15, la Căminul cultural din cartierul Gheja vor evolua pe scenă Ansamblurile folclorice: „Ardealul” Luduș, „Bujorii Zaului” Zau de Câmpie, „Datina” Valea Largă, „Flori Mureșene” Chețani, „Flori ardelene” Șăulia și „Dorulețul” Sânger. Soliștii Roxana, Carmen și Septimiu Pop, Ovidiu Nechita, Mara Zăhan, Maria Nistor, Cristina Costea, Dorina Oltean și alții, vor interpreta vechi colinde laice și religioase. Intrarea este liberă.

 

 

Târg de Crăciun. Școala Gimnazială nr. 1, director prof. dr. Marcela Berar și directorul adjunct prof. Aszalos Rozalia au inițiat o activitate de confecționare a ornamentelor pentru împodobirea pomului de Crăciun, folosind multe materiale reciclabile. Banii obținuți prin vânzare vor fi utilizați în scopuri cartitabile. Anul trecut banii au ajuns la o familie din afara unei localități rurale, acolo unde nu există curent electric în casă. Târgul, care a fost organizat de Primăria orașului este deschis până în 20 decembrie atunci când, în cadrul unei sărbători dedicate Nașterii Domnului, care va avea loc în sala de sport a școlii sau în aer liber, în funcție de vreme, elevii și părinții lor, alături de cadrele didactice vor stabili beneficiarii banilor colectați. În ultima perioadă, elevii și profesorii lor s-au implicat în activitatea de cumpărare a materialelor și de confecționare a ornamentelor. În această activitate s-au implicat conducerea administrativă a școlii și cadrele didactice: Hajdu Edit, Tapaszto Mihaela, Loredana Stan, Gabriel Rotar, Teglas Anna, Adina Ilea, Virag Melinda, Cornelia Căpușan, Enyedi Erika, Călin Zborovsky, Beres Erzsebet, Marcela Berar, Aszalos Rozalia. „Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar cadourile sunt la mare căutare, astfel vă anunțăm că elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Luduș au realizat cu talent, migală și dragoste frumoase decorațiuni de Crăciun. Plăcerea  lor va fi completată de bucuria celor care vor beneficia  de activitatea lor caritabilă. Elevii și cadrele didactice vă doresc tuturor să aveți sărbători fericite!”, ne-a declarat prof. dr. Marcela Berar.

 

 

Finanațare OCPI Mureș pentru oraș. Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mureș a comunicat Primăriei orașului Luduș că „în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, a fost alocată în bugetul OCPI Mureș suma de 160000 lei reprezentând credite de angajament, limita maximă în care se pot încheia angajamente legale, pentru maximum 20 de luni, sumă destinată finanțării lucrărilor de înregistrare sistematică ce pot fi inițiate de Primăria orașului Luduș, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul UAT, altele decât cele contractate/finalizate”. Primind această solicitare, primarul Cristian Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre privind solicitarea finanțării din partea OCPI Mureș în vederea realizării lucrărilor de înregistrare sistematică, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul UAT Luduș. În Raportul de specialitate anexat la proiectul de hotărâre, ing. Andrei Brudan de la Compartimentul „Cadastru și Agricultură” din Primărie a precizat că în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară pentru înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară valoarea maximă a finanțării din partea OCPI este de 160000 lei, sumă ce reprezintă „credite de angajament, limita maximă în care se pot angajamente legale, pentru maximum 20 de luni, sumă destinată finanțării lucrărilor de înregistrare sistematică ce pot fi inițiate de UAT Luduș, având ca obiect sectoare cadastrale din cadrul UAT, altele decât cele contractate/finalizate”. Consilierii locali au aprobat, în ședința Legislativului local din 29 noiembrie 2022, proiectul de hotărâre privind solicitarea finanțării, precum și principalele etape care trebuie urmate de solicitanți: Înștiințarea proprietarilor prin campania de informare publică; Identificarea limitelor administrative și amplasamentelor imobilelor; Stabilirea sectoarelor cadastrale; Identificarea drepturilor reale, a posesorilor și a altor deținători, precum și preluarea actelor în original sau în copie legalizată a acestora; Sesizarea Camerei Notarilor pentru emiterea certificatelor de moștenitor; Actualizarea informațiilor culese din teren; Publicarea și afișarea, în condițiile legii, a documetelor tehnice cadastrale; Înregistrarea și soluționarea contestațiilor și deschiderea noilor cărți funciare; Închiderea lucrărilor sistematice de cadastru și a vechilor evidențe.

 

 

În luna decembrie rectificare de buget. În conformitate cu prevederile art. 136 din Codul Administrativ care a fost aprobat prin OUG nr. 57/2019, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local. În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, Cristian Moldovan a consemnat motivele demersului său: „Am inițiat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local din necesitatea cuprinderii în bugetul de venituri și cheltuieli a sumelor alocate prin Decizia nr. 16585 din 27.10.2022 și prin Adresa nr. 14620 din 3.11.2022 reprezentând sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului local și pentru finanțarea burselor elevilor, precum și efectuării unor virări de credite în bugetul Primăriei și  a unităților subordonate orașului, necesare desfășurării activității în condiții bune”. În Raportul de specialitate al șefului Biroului „Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane” (BFCRU), Maria Suciu a specificat modul de modificare a creditelor bugetare în bugetul local care au fost solicitate de Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, Școala Gimnazială nr. 1 și Liceul Tehnologic nr. 1; Modificarea bugetului local prin suplimentarea veniturilor cu suma de 560000 lei (sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului local pentru trimestrul IV, iar pe partea de cheltuieli alocările de sume la capitolele bugetare la care s-a constatat neajunsuri în bugetul existent pentru acest an. Consilierii locali văzând că „Rectificarea bugetului local este necesară, oportună și legală și se impune pentru buna funcționare a activității instituției cu toate activitățile de subordonare locală”, au aprobat proiectul de hotărâre din 29 noiembrie 2022, privind rectificarea bugetului local al orașului Luduș.

 

 

Aviz pentru activitatea de servicii funerare. Vrem, nu vrem, mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi are nevoie de un ultim serviciu, acela De prestarea de ceremonii funerare. În orașul Luduș, aceste servicii sunt asigurate de SC CASA FUNERARĂ CRISTINA&ANCA SRL prin reprezentantul legal, administrator Constantin Mihai Savu, care își desfășoară activitatea conform HG nr. 741/2016, pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare „privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumrea cadavrelor  umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare”, după cum a consemnat arhitectul șef al orașului, Răzvan Titus Vălean în Raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre. Văzând și referatul de aprobare al primarului Cristian Moldovan la proiectul de hotărâre, consilierii locali au aprobat emiterea unui aviz favorabil pentru desfășurarea activității de prestări funerare de către operatorul economic SC CASA FUNERARĂ CRISTINA & ANCA SRL, cu sediul social în orașul Luduș pentru punctul de lucru situat în str. Avram Iancu nr. 50. În sprijinul demersului său, administratorul Constantin Mihai Savu a prezentat documentele prevăzute în Legea nr. 102/2014, privind cimitirele, crematoriile și Serviciile funerare: Carte de identitate a reprezentantului legal; Certificat de înregistrare a societății în Registrul Comerțului; Certificat constatator privind informațiile societății, de la Registrul Comerțului;  Actul de deținere a spațiului ( contract de închiriere, act de proprietate, etc.); Autorizația emisă de Direcția de Sănătate Publică și Cărțile de Identificare ale Vehiculelor; Dovada că prestatorul are cel puțin trei angajați ( un autopsier cu diplomă și cel puțin două persoane angajate cu normă întreagă, cu atribuțiuni în domeniul funerar); Certificat de neurmărire fiscală de la Bugetul local; Certificat de atestare fiscală de la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat; Dovada fondului de garantare/Asigurare de malpraxis.

 

 

Protocol de colaborare. Asociația „Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Luduș 2011” cu sediul în orașul Luduș, reprezentată prin președintele Teodor Sebastian Avram intră în cel de-al doisprezecelea an de activitate, timp în care s-a remarcat prin rezultate bune la nivel local, național și internațional. La Luduș, pentru derularea în bune condiții a manifestărilor specifice, Asociația a solicitat Primăriei orașului Luduș să încheie un protocol de colaborare pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, cu scopul de a promova la nivel local, județean și național atât crescătorii de păsări și animale mici, cât și păsările și animalele acestora. În Raportul de aprobare privind Protocolul de colaborare încheiat între autoritatea publică și Asociația condusă de Teodor Sebastian Avram, primarul Cristian Moldovan și-a argumentat inițiativa cu prevederile art. 2 din O.G. nr. 62/2000, cu privire la asociații și fundații și art. 129, art. 139 și at. 196 din OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ. În Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, consilierul juridic Mihai Paul Precup a făcut cunoscut că  „În cadrul colaborării, autoritatea publică locală va pune la dispoziția organizatorului spațiul (platforma) din fața Sălii de sport a orașului Luduș situată în strada Pieței, în vederea derulării în data de 5 februarie 2023, 5 martie 2023, 2 aprilie 2023, 7 mai 2023, 4 iunie 2023, 2 iulie 2023, 6 august 2023, 3 septembrie 2023, 1 octombrie 2023, 5 noiembie 2023 și 3 decembrie 2023, a unor expoziții de păsări și animale mici”. În cadrul Protocolului de colaborare, Asociația se obligă: „Să organizeze târgurile și expozițiile programate; Să respecte legislația în vigoare; Să deruleze activități de informare și promovare a activităților asociației”. În același timp, Primăria orașului Luduș se obligă să pună în mod gratuit la dispoziția asociației spațiul solicitat și la datele prevăzute în Protocol, precum și în data de 23 – 26 noiembrie 2023 pentru organizarea Expoziției Naționale a României la secția porumbei și în data de 8-10 decembrie pentru organizarea Expoziției Cupa Ardealului ediția a VI-a, ultimele două manifestări fiind organizate în interiorul Sălii de sport. Prezentat în ședința Legislativului local din 29 noiembrie 2022, proiectul de hotărâre privind Protocolul de colaborare încheiat între autoritatea publică locală și Asociația „Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Luduș 2011” a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button