Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

S-a modificat planul de investiții la Spitalul Orășenesc

După aprobarea planului de investiții pentru anul 2023 al Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, noile priorități ale instituției a impus modificarea acestuia la obiectivul de investiții „dotări”. În acest sens printr-o adresă trimisă Primăriei și Consiliului local Luduș, managerul ec. Claudia Uțiu și directorul financiar contabil ec. Ramona Lechințan au solicitat modificări „prin introducerea unor aparate strict necesare, conform normelor legale în ce privește asigurarea controlului și instituirea măsurilor de eliminare a infecțiilor nosocomiale în compartimentul SPIAM și în Laboratorul de Analize medicale, iar  achiziția unor termostate sunt pentru asigurarea condițiilor de lucru în domeniul bacteriologic.  Echipamentele vor fi finanțate din surse proprii”. Valoarea totală a aparaturii solicitate este de 73000 lei, aparatele nominalizate fiind: două incubatoare (termostate de laborator), unul pentru incubare germeni pretențioși la temperatura de 42 grade și unul pentru eliberarea și monitorizarea CO2 în concentrație de 5%, în valoare totală de 35000 lei; un Luminometru  pentru evaluarea curățeniei și dezinfecției suprafețelor, în valoare de 13000 lei; un sistem de audit aeromicrofloră pentru determinarea încărcăturii microbiene a aeromicroflorei din încăperile cu risc epidemiologic crescut, în valoare de 25000 lei. Pentru încadrarea în Bugetul de venituri și cheltuieli a Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” pentru anul 2023, se diminuează valoarea rezervelor de apă pentru consum și incendii cu suma de 50000 lei și cu 23000 lei valoarea autoturismului destinat transportului de marfă. Solicitarea de rectificare a bugetului Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” a fost aprobată de Legislativul local în ședința ordinară din 28 martie 2023.

 

 

Preoți noi la Biserica „Tuturor Sfinților” – Părintele Ioan Florea: „Încep să mă simt un om al locului”

Preotul ortodox Ioan Florea s-a născut la 24 ianuarie 1981 la Blaj, dar originile sale aparțin satului Sîncel, la 5 km depărtare de orașul Blaj. În mod firesc parcurge cursurile școlii generale în satul natal, după care din anul 1996 până în anul 2001 este elev al Seminarului Teologic din Alba Iulia, instituție de învățământ care îi întărește sentimentul religios și credința creștină. Consecința firească a studiilor la Seminar este înscrierea la Facultatea de Teologie (2001-2005) urmată de studiile postuniversitare de Masterat (2005-2007).  Părintele Ioan Florea și-a văzut visul împlinit în anul 2005 când, din luna septembrie a fost hirotonit preot pentru Parohia Răzoare din județul Mureș, locul în care pentru aproape patru ani a păstorit creștinii din parohie. În biografia tânărului preot a urmat un pas important atunci când din luna martie 2009 a fost numit preot la Parohia Zau de Câmpie, locul unde a cunoscut și bucuria de a deveni tată prin nașterea unei fete și a unui băiat, soția originară din Maramureș fiind profesoară de limba română – limba franceză. De curând, după pensionarea părintelui Ilie Dăian, părintele Ioan Florea a fost numit preot la biserica din Luduș cu hramul „Tuturor Sfinților”. „Am fost foarte bine primit la Luduș și simt că devin un om de-al locului. La fel cum părintele Dăian a lăsat o comunitate bine închegată și eu voi urma această cale, pe parte administrativă și creștină”, spune părintele Florea. Consiliul parohial al bisericii, precum și enoriașii sunt alături de tânărul preot care și-a început activitatea duhovnicească la Luduș cu mult entuziasm, ceea ce este foarte important pentru un preot care dorește să întărească legăturile cu enoriașii, cu întreaga comunitate.

 

 

Rectificare a bugetului local

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al orașului Luduș a fost argumentat prin Referatul de aprobare semnat de Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, în care inițiatorul proiectului de hotărâre a precizat că este nevoie de rectificarea bugetului „din necesitatea cuprinderii în bugetul de venituri și cheltuieli a sumelor alocate prin Decizia nr. 2218 din 09.02.2023 de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș prin care s-a repartizat pentru Orașul Luduș suma de 552000 lei, sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, respectiv partea destinată cheltuielilor cu bursele acordate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, aferente anului bugetar 2023 în sumă de 254000 lei, partea destinată finanțării CES în sumă de 46000 lei și partea destinată finanțării cheltuielilor cu bunuri și servicii suma de 252000 lei, precum și efectuării unor virări de credite în bugetul Primăriei și a unităților subordonate orașului Luduș, necesare desfășurării activității în bune condiții”. Aleșii locali au considerat că rectificarea bugetului local este necesară, oportună și legală și se impune pentru buna funcționare a activității instituției cu toate activitățile de subordonare locală și au aprobat proiectul  de hotărâre.

 

 

S-a aprobat contul de execuție bugetară

Conform prevederilor art. 49 din Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale și art. 129 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ, Biroul „Buget, Finanțe, Contabilitate și Resurse Umane” din cadrul Primăriei orașului Luduș a propus Legislativului local, prin adresa nr. 18671 din 13 februarie 2023 să aprobe „contul de execuție al bugetului general consolidat al orașului și a situațiilor financiare pe anul 2023”. În ședința Consiliului local din 28 februarie 2023, consilierii locali au aprobat: contul de execuție al bugetului general consolidat al orașului Luduș și a situațiilor financiare pe anul 2022, conform anexelor: Contul de execuție al bugetului local – Venituri; Contul de execuție al bugetului local – Cheltuieli; Bilanț; Contul de rezultat patrimonial.

 

 

„Cupa Ludușului” la Backgammon, etapa a II-a

La turneul zoonal de Backgammon „Cupa Ludușului” organizat de ACS Atletic Club Sportin Luduș (președinte Dennis Bordan) au participat 18 sportivi din patru județe: Alba, Brașov, Cluj și Mureș. La etapa desfășurată în 25 martie 2023 pe primul loc s-a clasat Aurel Novăcean din Luduș (8 victorii), urmat de Gabriel Oprea din Târnăveni ( 6 victorii), ambii fiind legitimați la Atletic Club Sportin Luduș. Pe locul III s-a clasat Florin Chelaru (Cluj-Napoca), iar pe locul IV, la egalitate de victorii (5) s-au clasat Alexandru Barbu (Cluj-Napoca) și Flavius Șandru (Geoagiu). După disputarea celor nouă etape va fi stabilit câștigătorul „Cupei Ludușului”, dar după primele două etape, clasamentul este următorul: 1. Iulian Fica –Geoagiu (12 pct.); 2. Aurel Novăcean  – Luduș (9 pct.); 3. Sandor Horvath – Tîrgu Mureș (9 pct.); 4 Alexandru Barbu – Cluj-Napoca (8 pct.); 5 Alexandru Deac – Gherla (8 pct.); 6 Florin Chelaru – Cluj-Napoca (8 pct.); 7. Horațiu Negrea – Cluj-Napoca (7 pct.); 8. Radu Drăguș – Luduș (7 pct.); 9. Cosmin Ilieș- Turda (7 pct.); 10. Gabriel Oprea – Târnăveni (6 pct.); 11.Dorian Felecan – Turda (5 pct.) 12. Dennis Bordan –Luduș (5 pct.); 13.Tudor Pogăcean – Cluj-Napoca (5 pct.); 14.Flavius Șandru – Geoagiu (5 pct.); 15. Adrian Baltac – Geoagiu (4 pct.); 16. Răzvan Vălean – Luduș (4 pct.); 17. Molnar Zoltan – Brașov (4 pct.); 18. Szakacs Alexandru – Târnăveni (3 pct.); 19. Adrian Staicu – Brașov (3 pct.); 20. Vlad Șuta – Luduș (3 pct.). Etapa a III-a este programată pentru ziua de 22 aprilie 2023. Dennis Bordan, președintele ACS Atletic Club Sportin Luduș precizează că „Informații suplimentare se găsesc pe site-ul Asociației Pro.bg.ro, cea care ne asigură suportul informatic de desfășurare al competiției, prin profesionalismul lui Virgil Tudose și Bogdan Alexandru de la Tehnica București”.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZI www.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button