Noutati

La Luduș, „Târg de științe” pentru elevii claselor VI-VII-VIII ai școlilor gimnaziale

 

Sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 1 Luduș ( Șc.G.Nr.1) a fost locul de desfășurare a celui de- al doilea “Târg de științe” care a fost organizat pentru elevii claselor VI-VII-VIII de la școala organizatoare și cei de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș (Șc. G. „I.V.”). Au participat peste 200 de elevi pasionați de științe și tehnologie care s-au constituit în 80 de echipaje pregătite de profesorii Lorena Olaru, Olga Stoica și Szanto Zoltan( Șc. G. „I.V.”) și Adrian Olaru, Virag Melinda și Csegoldi Mihaela (Șc. G. Nr. 1). Prof. dr. Marcela Berar, directorul eleviilor claselor VI-VII-VIII de la școala organizatoare a precizat că „Obiectivul principal al acestei manifestări constă în creșterea interesului elevilor pentru studiul științelor și tehnologiiilor prin realizarea de experimente cu obiecte aflate la îndemâna lor, experimente legate de lumea înconjurătoare”.

Au participat la activitatea didactică prof. Kis Istvan, viceprimarul orașului Luduș, prof. dr. Irsai Izabella, inspector școlar pentru fizică și chimie, prof. dr. Adela Hagău, director Șc.G. „I.V.”, prof. Alina Șofron și prof. Aszalos Rozalia, directori adjuncți la cele două școli. Prezentând însemnătatea activității, prof. dr. Marcela Berar a făcut cunoscut că „Tot mai des, elevii întreabă de ce trebuie să învețe o disciplină sau alta, de ce trebuie să rezolve exerciții și probleme teoretice. Părinții se întreabă care este domneiul cel mai bun pentru viitorul copilului, care este cel mai bun parcurs pe care trebuie să îl aleagă pentru a atinge țelul ales. Nu este suficient ca elevii să aibă cunoștințe. Nu întâmplător, în domeniul educației se folosește acronimul STEM ( Science, Tehnology, Engineering, and Mathematics) care desemnează un nou domeniu prin care se pregătește tânăra generație pentru profesiile de înaltă tehnologie. Răspunsul este utilizarea de metode active (active learning), învățare prin descoperire, învățare bazată pe rezolvarea de probleme (problems – based learning), învățare colaborativă (colaborative learning), interdisciplinaritate”.

 

 

Declarații:

Kis Istvan, viceprimarul orașului Luduș: „Administrația publică locală salută în mod permanent inițiativele școlilor gimnaziale din oraș și se declară ca susținători necondiționați ai inițiativelor care aduc un plus de valoare actului educațional. Felicit elevii, organizatorii și participarea tuturor la această activitate instructiv-educativă”.

Irsai Izabella, inspector școlar ISJ Mureș: „Sunt onorată să fiu prezentă la această activitate de la Luduș. Ideea unui Târg de științe este foarte populară în occident, așa că sunteți alături de școlile din vestul Europei. Vă felicit pentru perseverență, pentru răbdare și pentru pasiunea voastră, elevi și profesori. Dragi elevi să nu uităm să apreciem faptul că activitatea de astăzi se datorează profesorilor voștri și conducerii școlilor. Vă felicit pentru inițiativă și organizare și sper că această activitate benefică va continua și în viitor.

Adela Hagău, director Șc. G. „I.V.” Luduș: „Constatăm pe zi ce trece că știința este tot mai prezentă în viețile noastre și activitățile de astăzi sunt dominate de culoarea verde, suntem în săptămâna „Verde” o perioadă dedeicată renașterii naturii. Mă bucur și felicit prezența în mijlocul nostru a profesorilor care constituie cercul pedagogic din zona noastră și felicit elevii  și profesorii implicați în acest proiect pentru dăruirea și pasiunea cu care și-au realizat proiectele. Mulțumesc doamnei profesoare Lorena Olaru și colegilor de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” pentru întreaga activitate.

Adrian Olaru, profesor de fizică la Șc. G. Nr. 1: „La activitatea de astăzi au participat peste 200 de elevi care au prezentat colegilor și profesorilor experimente mai simple sau mai complexe de fizică, chimie, robotică și biologie, adecvate grupei lor de vârstă. În cadrul acestor experimente s-au luat în studiu energiile regenerabile, efectele poluării, explicarea unor fenomene și procese din natură, abordări interdisciplinare ale acestora și utilizarea roboților în știință și tehnologie”.

La încheierea „Târgului” toți elevii au primit felicitări pentru lucrările prezentate. Nu s-au făcut clasamente pentru că nu acesta a fost scopul, dar important a fost faptul că s-a lucrat în echipă, s-a dezvoltat comunicarea între parteneri și echipaje. „Pentru viitor dorim să implicăm în activitățile noastre și alte școli din zonă. Mulțumesc tuturor și îi felicit pe toți participanții, elevi și profesori”, ne-a declarat prof. dr. Marcela Berar.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button