Noutati

LUDUȘEANCA RODICA OLTEANU – EXPOZIȚIE PERSONALĂ ȘI LANSARE DE CARTE LA TÂRGU MUREȘ

 

                              MOTTO: „Aș vrea să vorbesc semenilor despre artă. Cuvintele au culoare, ele vorbesc…”

 

        Luni, 4 decembrie 2023, la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, din Târgu Mureș, Piața Trandafirilor nr. 1, a avut loc un dublu eveniment cultural prilejuit de vernisajul expoziției „Memoria culorii” și de lansarea volumului de publicistică „Simbioza artelor”, ambele, semnate de artistul plastic și publicist Rodica Olteanu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici și a Asociației Artiștilor Plastici, a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, corespondent voluntar al cotidianului mureșean democratic și independent „Cuvântul Liber”, Cetățean de onoare al orașului Luduș.

La ora începerii excepționalului eveniment, în sala „Apollo” se aflau personalități ale culturii mureșene, colegi de breaslă și admiratori ai doamnei Rodica Olteanu, din Târgu Mureș, Sighișoara și Luduș. Cu toții și-au marcat prezența, descifrând armoniile, frumusețile și mesajul de suflet al zecilor de tablouri expuse pe simeze, felicitând-o și urându-i fericitei creatoare ani mulți, cu sănătate și spor în toate întreprinderile sale în slujba semenilor.

În calitatea sa de binevoitoare gazdă, domnul profesor Iulian Praja, director manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, și-a exprimat sincera bucurie că a reușit să-i unească, într-o nobilă activitate de educație artistică, pe iubitorii de frumos cu o reprezentantă de seamă ai creatorilor de frumos prin culoare, forme și cuvânt, de unde cu toții vom pleca acasă mai bogați sufletește, cultural și relațional.

 

 

Adresându-i-se în nume propriu și al filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, domnul Mircea Dorin Istrate a oferit asistenței un portret spiritual, moral și fizic al multivalentului creator de frumos. „Astăzi, doamna Rodica Olteanu și-a dovedit sieși că poate trăi nu numai din pictură, ci și din scris. Și mai cred că atunci când Dumnezeu a orânduit ca atunci când îi dă unui muritor un har anume, îi mai dă ceva în completare prin care să se poată exprima și mai bine, pentru a se face și mai cunoscut. De obicei pictorii sunt mari cugetători, tocmai pentru că ei construiesc întâi în minte ceea ce exprimă mai apoi prin linii, culoare, tușe, lumini, o întreagă lume de chipuri, peisaje, trăiri lăuntrice, pe care noi le înțelegem prin înfiorare, prin exaltare, prin înălțare spirituală. Așa o percep eu pe distinsa doamnă pictoriță și scriitoare, Rodica Olteanu. Am mai spus și o spun și astăzi că doamna Rodica Olteanu este o frumoasă, cultivată, sensibilă, cu un talent matur, că rodul muncii sale va rămâne viitorimii pentru mult timp, nemurindu-i astfel numele. Noi, cei ce suntem astăzi aici, în sala „Apollo”, îi mulțumim pentru că ne-a desfătat mintea, inima și sufletul cu frumosul rostuit de mintea, inima și sufletul domniei sale”.

Profesorul Dimitrie Poptămaș, președinte al Societății Culturale „Vasile Netea”, și un temeinic cunoscător al creatorilor de cultură mureșeni este foarte bine informat când afirmă: „Ne aflăm în fața rezultatului profesiei și pasiunii conferite de Dumnezeu doamnei Rodica Olteanu prin studiile de specialitate și harul de a distinge frumosul în mediul natural și uman care ne înconjoară, de a-l fixa pe pânză sau hârtie spre nemurire, spre satisfacția generațiilor actuale și viitoare. Din prolifica ei activitate ca artist plastic materializată în numeroase expoziții personale și colective în România și în alte state europene, în prezența creației sale de colecții de artă din țară și din străinătate, Rodica Olteanu s-a întors în Luduș, orașul ei de baștină și acum în Târgu Mureș, unde s-a implicat și se implică în viața culturală. La Luduș a creat două galerii de artă, una despre personalitățile române care au creat, în anul 1918, România Mare, alta, despre personalitățile de seamă ale Ludușului și un cerc de pictură pentru copiii ludușeni talentați. Acolo a creat artă sacră pentru bisericile ortodoxe din localitate. Acolo, la Luduș, a conceput primul volum „Simbioza artelor” și volumul bilingv româno-spaniol „Jurnal de călătorie iberic-Viața de emigrant” (2018). La Luduș, a contribuit la ridicarea vieții culturale locale la nivelul valorilor culturale naționale, cât mai apropiate de cele europene. În volumul recent, „Simbioza artelor”, sunt reproduse opinii demne de luat în seamă ale unor personalități culturale de mărimea criticilor de artă Marin Mihalache și Ilie Roșianu, scriitorilor Lazăr Lădariu, Al. Florin Țene, Valentin Marica, Nicolae Băciuț, Liliana Moldovan, Mircea Dorin Istrate, ale gazetarilor Mariana Cristescu, Ioana Florea, Mircea Gheborean și Ioan Andreiu Borgovan, ale poetului Ion Cuzuioc, din Chișinău și lista lor ar putea continua. Îi doresc doamnei Rodica Olteanu să-și păstreze pentru tot restul vieții calitățile profesionale, spiritul prietenesc de apropiere dintre oameni, iar cititorilor o plăcută lectură, cu folos, așa cum spunea odată cronicarul”.

Profesorul, scriitorul, criticul și istoricul de artă Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș, cel care i-a fost și îi este doamnei Rodica Olteanu un fidel și consecvent îndrumător spiritual, profesional spre reușita ei în viață, editor al cărților care au văzut deja lumina tiparului, a focalizat atenția asistenței și spre alte fațete ale vieții și creației sărbătoritei din acea zi. „Personajul principal al cărților pe care le-a scris și al tablourilor pe care le-a pictat este chiar doamna Rodica Olteanu. Domnia sa este un specialist în publicistica de artă și reportericească. Cartea pe care o lansează astăzi este o antologie a implicării sale în viața culturală mureșeană. Și, pentru acest motiv, orașul natal Luduș îi este foarte îndatorat. În lucrările de pictură își dezvăluie tinereasca neliniște. Ne sugerează doar cum să privim și să primim viața dată de Dumnezeu. Nimic nu ne impune. Prin nimic nu ne agasează. Să ne oprim la secvența ei de viață, ca emigrant, din Spania. În cei trei ani trăiți acolo, a fost, ca și la Luduș, un lider cultural. Ne oferă dovezi: „Migraciones”-encuentro internacional (I și II), „Un viaje entre Elro y Mureș”, „Lograno-La Rioja, 16-23 martie 2008. Semana Santa”, „Dia Internacional de las Mujeres rurales”, „Corespondență din Lograno, Gala premiilor Goya”. La acestea, adăugăm reproducerile din multe ziare spaniole referitoare la artista română, Rodica Olteanu (pe câteva pagini de carte). Se afirmă că o fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte. Prin analogie, putem afirma că fiecare tablou pictat de Rodica Olteanu ne spune mai mult decât 1000 de cuvinte. Vă întreb și mă întreb dacă acum, în 2023, în Târgu Mureș sau în județul Mureș avem gazetari critici de artă care să ne ofere cele 1000 de cuvinte care să ne ajute să percepem  creațiile de artă? Până la aflarea răspunsului, vă invit, stimați prieteni, să vă faceți propria educație estetică, participând la vernisaje de expoziții personale sau colective ale artiștilor mureșeni, să citiți cărți scrise de artiști plastici, precum este și doamna Rodica Olteanu”.

Profesorul Călin Bogătean, profesor de artă iconografică la Școala Populară de Arte din Târgu Mureș, a mărturisit că, inițial, a cunoscut-o pe artistul plastic și scriitoare, Rodica Olteanu, prin intermediul cotidianului nostru de suflet „Cuvântul Liber”. Ca om al penelului, l-a interesat creațiile de artă. A fost surprins, și este în continuare surprins de paleta largă a tehnicii folosite de doamna Rodica Olteanu. Astfel, a ajuns la memoria culorilor. Din publicistica Domniei sale, a citit articolul „Timpul”, ca să descopere că timpul ne cheamă, clipă de clipă, spre noi descoperiri, ne înfrățește cu el, ne luminează, îndemnându-ne să îi adresăm mereu și mereu mulțumiri”.

La încheierea festivității de la sala „Apollo”, doamna Rodica Olteanu a mulțumit prietenilor care au ajutat-o la amenajarea expoziției, prietenilor care au prezentat-o, prietenilor participanți, a înălțat Tatălui Ceresc rugămintea să readucă PACEA pe planeta noastră și le-a urat tuturor semenilor să aibă parte de SĂRBĂTORI FERICITE, CU SĂNĂTATE ȘI ARMONIE.

 

 

 

Text și foto: MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button