O nouă organigramă și un nou stat de funcții la Primăria orașului Luduș
Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a comunicat Primăriei orașului Luduș că a luat la cunoștință de „modificările aduse structurii de funcții publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului, acestea fiind operate în baza de date privind evidența funcțiilor publice și funcționarilor publici”. În consecință, președintele ANFP, Vasile-Felix Cozma a solicitat Primăriei orașului Luduș să stabilească organigrama și statul de funcții conform normativelor aprobate prin legislația actuală. În ședința ordinară din 27 august 2024, aleșii locali au aprobat modificarea organigramei și a statului de funcții începând cu luna septembrie 2024, precum și prevederile Hotărârii care nu modifică numărul maxim de posturi al aparatului de specialitate al Primarului orașului Luduș, stabilit la 117 posturi și comunicate de către Instituția Prefectului – Județul Mureș. La aceste 117 posturi se mai adaugă 73 de posturi la Asistența socială, 18 la Poliția locală, 6 la SCLEP și 2 posturi de șoferi la microbuzele școlare, în total fiind 216 funcții în Primărie. Important este, în acest caz, Raportul de specialitate privind modificarea organigramei și a statului de funcții din Primărie întocmit de consilierul de „Resurse Umane” Kiss Delia-Maria: „Prin modificările propuse nu se modifică numărul total de funcții din instituție, aprobate prin HCL nr. 63/2024 și se respectă numărul de posturi comunicate pentru aparatul de specialitate de către Instituția Prefectului – Județul Mureș înregistrată la Primăria orașului Luduș”.
Hotărâre de Consiliu local pentru iluminatul public al orașului
Despre iluminatul public în orașul Luduș se poate vorbi începând din anul 1933, atunci când a fost semnată recepția proiectului de iluminat public al orașului, început cu patru ani mai devreme. Au fost instalați atunci 131 de stâlpi ai unei rețele cu o lungime de 4500 m desfășurată pe un număr de 12 străzi și în Piața Unirii și în piața de bucate acolo unde încercau timid să risipească întunericul cele 500 de lămpi de 40 W (?). Energia electrică era furnizată de o uzină înlocuită după război de racordarea la Sistemul energetic național. Anii au trecut, 91 până acum, timp în care fosta comună a devenit oraș (1960) și în consecință s-a dezvoltat din toate punctele de vedere. Desigur, un pas important s-a făcut atunci când Ludușul a primit mai multă lumină prin derularea procedurii de achiziție publică între UAT Orașul Luduș și Asocierea SC Electric Răsăritului SRL (lider) – SC Elbi Energy Projects SRL (asociat) – SC Elbi Electric &Lighting SRL (terț susținător), reprezentată prin liderul asocierii desemnat – SC Electric Răsăritului SRL când fost încheiat contractul nr. 89/2020, având ca obiect prestarea serviciului de iluminat public din orașul Luduș. Ultimul proiect realizat de Primăria orașului Luduș în acest domeniu are în vedere reducerea consumului anual de energie electrică de la iluminatul public; a emisiilor anuale de echivalent CO2 cu peste 50%, precum și a gazelor cu efect de seră cu peste 30%. În cadrul acestui proiect au fost montate 2200 de corpuri de iluminat moderne, 130 de surse de energie regenerabilă și s-a implementat un sistem de telegestiune. Anca Năsăudean de la Serviciul „Dezvoltare Locală și Comunicare” din Primăria orașului Luduș a comunicat Direcției „DITZV” că la 30 septembrie 2024 ajunge la termen contractul de prestare a serviciului de iluminat public al orașului și este necesară o nouă procedură de atribuire. În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind prelungirea contractului de prestare a serviciului de iluminat public al orașului, primarul Ioan Cristian Moldovan a precizat că „Documentația necesară derulării noii proceduri de atribuire (studiu de oportunitate și caiet de sarcini) va fi supusă dezbaterii autorității deliberative, urmând a se iniția procedura de atribuire în SEAP. Pentru asigurarea continuității prestării serviciului este necesară prelungirea duratei contractului nr. 89/2020 cu șase luni, termen estimat ca fiind suficient pentru semnarea unui contract cu operatorul desemnat câștigător în urma derulării procedurii de atribuire”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Legislativul local în ședința ordinară din 24 septembrie 2024.
Diminuare și suplimentare a bugetului local
Pentru finanțarea obiectivului de investiții „Extindere, reabilitare și modernizare imobil cu destinația de centru multifuncțional” și pentru derularea în condiții optime a procesului de elaborare a documentației necesare, Anca Năsăudean de la Serviciul „Dezvoltare Locală și Comunicare” din primăria orașului Luduș a propus Serviciului Economic din Primărie să aprobe două rectificări ale bugetului local. În primul rând, diminuarea cu suma de 10000 lei a alocării aprobate pentru servicii de actualizare a Planului de mobilitate urbană durabilă 2019-2024, apoi suplimentarea cu aceeași sumă 10000 lei, a alocării „pentru prestarea serviciilor de verificare tehnică de specialitate a documentației Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Extindere, reabilitare și modernizare imobil cu destinația de centru multifuncțional”. În aceeași adresă, Anca Năsăudean a menționat că suma de 10000 lei să fie alocată pentru trimestrul IV 2024, solicitare aprobată de Consiliul local.
A fost aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Primăriei
Conform Referatului întocmit de primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan, pentru proiectul de hotărâre privind Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF), acestaa este „un instrument de conducere care descrie structura unei organizații, prezentând pe diferitele ei componente atribuții, competențe, niveluri de autoritate, responsabilități, mecanisme de relații. Ultima variantă a Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș a fost aprobată de Consiliul local prin hotărârea nr. 12 din 30 ianuarie 2024”. După modificările de structură care au intervenit în ultima perioadă a devenit necesară elaborarea și aprobarea unui nou regulament actualizat care să redefinească, să stabilească limitele de competență și atribuțiile compartimentelor. În Raportul de specialitate întocmit de Anca Năsăudean de la Serviciul „Dezvoltare Locală și Comunicare” din Primărie este specificată baza legală a întocmirii ROF: OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ și Legea nr. 53/2003, Codul Muncii care prevede că angajatorul are dreptul să stabilească organizarea și funcționarea unității. Cele 80 de articole ale Regulamentului de Organizare și Funcționare a Primăriei orașului sunt structurate pe șase capitole principale, și anume: Dispoziții generale; Structura organizatorică; Atribuțiile primarului, viceprimarului, secretarului general și administratorului public al orașului; Compartimente de specialitate; Sistemul de control intern managerial din entitate; Dispoziții finale. Noul Regulament a fost aprobat de aleșii locali în ședința Consiliului local din 24 septembrie 2024.
S-au apobat sponsorizările
În luna septembrie 2024, consilierii locali având în vedere prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, au aprobat rectificarea Bugetului local și a Bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, conform celor expuse în referatul prezentat de Maria Suciu, Șef Serviciu Economic în Primăria orașului Luduș. Rectificarea bugetară s-a efectuat în urma încasării de către Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș a sumei de 10000 lei ca sponsorizare pentru procurarea de materiale de întreținere cu caracter funcțional pentru necesitățile specifice unității medicale. O altă donație, în sumă de 4000 lei a fost acceptată de Grădinița „Căsuța Fermecată”, „suma fiind donată în scopul achiziționării și dotării sălilor de grupă a Grupei mici: Grupa Licuricilor, educatoare Szasz Petruța și Tocaciu Diana, respectiv Grupei mari, Grupa Boboceilor, educatoare Timbuș Sorina și Ignat Diana”. Ambele donații au fost oferite de SC TIM CRIS SRL Luduș și au fost acceptate de Consiliul local Luduș
A consemnat
Ioan A. BORGOVAN