O seară de iunie. Purtând în braţe două perne, o pătură şi două cearşafuri, Geta se îndreaptă spre dormitor. O opreşte din drum soneria telefonului din hol. Bănuind că el este cel căutat, îşi face apariţia soţul Getei, Pompei Moga. „N-am chef să vorbesc cu nimeni acum. Vreau să văd liniştit meciul.” „Bine, bine! Ţine astea.” Pompei preia încărcătura şi, grăbit să se întoarcă în faţa televizorului din sufragerie, o aruncă pe spătarul pătuţului în care dormea micuţul Adrian, fiul lor. Geta a vorbit zeci de minute în şir cu Doina, o bună prietenă a sa, apoi a cinat liniştită. După încheierea partidei de fotbal, Pompei iese pe terasă cu o sticlă de bere în mână. Într-un târziu, Geta intră în dormitor. Îngrozită, constată că speranţa şi dragostea vieţii sale, Adrian, a murit sufocat de pernele, pătura şi cearşafurile căzute peste el. Durerea şi disperarea alterează raţiunea celor doi părinţi. În încercarea de a evita acuzaţia de pruncucidere, comit, în serie, multe alte imprudenţe, toate soldate cu victime. De aici, şi titlul romanului de ficţiune IMPRUDENŢE UCIGAŞE( 246 de pagini ), semnat de luduşeanul Mircea Mol-Ilarian( pe numele său real, Mircea Moldovan, originar din comuna Papiu Ilarian ).
Lansarea romanului a avut loc la Casa orăşenească de cultură „Pompeiu Hărăşteanu” vineri, 7 iunie 2013, în prezenţa a zeci de prieteni şi cunoscuţi ai autorului. Din partea Primăriei şi a Consiliului Local, care au sprijinit financiar apariţia cărţii a fost prezent consilierul primarului, domnul Ovidiu Pop. Despre carte şi creatorul ei au vorbit profesorii Vasile Cigher, moderatorul întâlnirii, Ana Pandrea, Mircea Gheborean, dr. Mirela Cozma, Vasile Mureşan, jurnalistul Ioan Borgovan, domnii Marian Balea, Ovidiu Crişan şi Ioan Halaţiu.
Mircea Mol-Ilarian este la a treia lansare de carte. A debutat în anul 2004 cu romanul UN IAD VREMELNIC( 400 de pagini ), un pios omagiu adus victimelor teroarei ungaro-hortyste declanşată după răpirea Transilvaniei de Nord-Vest, în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940. „Nu a fost, în Ardealul cedat, oraş, comună, sat în care să nu fi curs sânge nevinovat.” „Vina victimelor n-a fost alta decât aceea că erau români”, preciza Mircea Mol-Ilarian în Nota autorului, p.5. Valoarea literară şi de document a romanului este recunoscută, în anul 2008, prin Diploma de onoare care i-a fost acordată autorului de Asociaţia Persoanelor Persecutate Etnic între anii 1940 şi 1945, sub semnătura poetului Adrian Păunescu, preşedinte de onoare şi a profesorului universitar doctor Barbu I. Bălan, preşedinte executiv.
În anul 2010 a publicat romanul PĂTIMIRILE LAUREI, având ca personaj principal satul său natal, Papiu Ilarian, lovit de năpasta colectivizării forţate, de inspiraţia comunisto-bolşevică.
Sintetizând referirile la romanul IMPRUDENŢE UCIGAŞE, doamna Mirela Cozma, doctor în filologie, profesoară la Liceul Tehnologic din oraş, a conchis: „Prozatorul Mircea Mol-Ilarian este binecunoscut şi apreciat de comunitatea luduşeană. Romanul lansat astăzi este o metaforă despre un segment dramatic al realităţii sociale contemporane. Personajele au caractere bine definite. Pot fi uşor identificate în oricare aşezare omenească din România sau de oriunde în lume, atinsă de pandemia tranziţiei de la familia creştină tradiţională la libertinajul imoral al relaţiilor interumane promovat de societatea tuturor posibilităţilor. Romanul este un autentic manual de pedagogie.”
Întâlnirea de la Casa de cultură s-a încheiat cu felicitări, buchete de flori, autografe şi discuţii particulare la un pahar de suc şi o felie de cozonac.
A CONSEMNAT,
MIRCEA GHEBOREAN