Noutati

La o lună de la concertul Bogdan Ota la Luduș – “Artă pentru suflet”, ECOURI din presa scrisă mureșeană !

 

Spectacol de excepție: Szilagyi, Ota și prietenii – Ioan Andreiu Borgovan, săptămânalul PUNCTUL

 

Activitatea culturală din orașul Luduș a cunoscut un reviriment deosebit datorat unei serii de surprize de proporții, oferite în ultimul an iubitorilor de muzică bună interpretată de muzicieni de renume ai țării.

Mai întâi, în luna mai 2013, au cântat pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu, director Dorin Grama, doi maeștri ai clapelor, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu după care, în ianuarie 2014, am primit vizita Cvartetului Transilvania, adică Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suorășan și Vasile Jucan. Concertele au fost posibile datorită unei deschideri spre arta adevărată a Primăriei și a Consilului Local care au apelat la Bugetul local atunci când a fost nevoie. Un alt merit important revine unui sponsor deosebit, SC TEREOS SA care a donat pianul pe care s-a cântat. Acum, în luna aprilie, ludușenii au beneficiat de încă o seară de vis, una mai strălucitoare decât celelalte.

 

10155035_684732594916281_1322842865383584719_n

 

De ce Bogdan Ota?

Un răspuns avizat ni l-a dat „principalul vinovat” pentru eveniment, Szilágyi Zoltán, un inginer care a devenit om de afaceri, un competent cunoscător al fenomenului cultural și totodată un om care înțelege suferința aproapelui și face tot posibilul să treacă de la momentul declarativ al compasiunii, la acțiune concretă. Și reușește.
Dar, cine este Bogdan Ota? În câteva cuvinte poate fi definit ca un muzician de excep
ție, locul doi la concursul „Norvegienii au talent”, absolvent de conservator și, nu în ultimul rând, un artist care rezonează cu tot ceea ce înseamnă compasiune tratată cu acte de caritate, nu doar cu vorbe frumoase. Participând și la alte concerte caritabile din țară, Szilagyi Zoltan l-a cunoscut pe noul său prieten, Bogdan Ota și așa s-a consolidat ideea concertului de caritate în beneficiul copiilor cu dizabilități grave de la Asociația „Impuls” condusă de Marioara Șofron.

 

1507097_684732474916293_6764389754462674349_n

 

Prietenii

Ceea ce părea o utopie pentru mulți, adică să umpli o sală, prețul biletului fiind de 30 de lei, s-a dovedit a fi o realitate frumoasă, după o promovare pe care o putem numi eroică făcută de ing. Szilagyi și Asociația PRINCIPIUM din Cluj-Napoca. Aceasta a rezolvat cu succes problemele tehnice ridicate de un asemenea concert.
Pe scenă, pianistul Bogdan Ota
și prietenii săi, Radu Cotoman la vioară și Emerich Gherca – violoncel au încântat auditoriul cu o muzică astrală, ireală și profund emoționantă, o încântare pentru spectatorii vrăjiți. În sală au fost mulți oameni deosebiți veniți din Tîrgu-Mureș, Sibiu, Mediaș, Bistrița, Cluj-Napoca, Brașov și Luduș printre care l-am remarcat pe prefectul dr. Corneliu Grosu, deputatul Cristian Chirteș, vicepreședintele CJ Ovidiu Dancu, primarul Cristian Moldovan, preoții Lucian Voșloban, Ambruș Vilmoș, Ilie Dăian și C-tin Savu, apoi președintele IMO Finance, Iosif Pop, familiile Mocanu

Iosif și Rodica, Fodor Emil și Rodica, Ercean Cornel și Elena, Chișu Iov Ionel și Magdalena, Bordan Dennis și Ana, Călugăr Vasile și Gabi, împreună cu Andra, Pandrea Mihai și Ana, Răileanu Aurel și Olga. De asemenea, i-am văzut pe Stelian Crăciun, Emil Coman, Grigore Iftenie, consiliera Paula Stînă, medicii Daniel Porav Hodade și Ovidiu Gîrbovan și întregul personal de la SC RIAD TRADE SRL. A fost un public deosebit, caracterizat succint de Maria Călin de la Casa de Cultură: „Lucrez de mulți ani aici, dar niciodată nu am găsit așa ordine după plecarea spectatorilor, doar două hârtiuțe pe jos”.
După ce Euterpe, muza muzicii a destrămat vraja, spectatorii s-au întâlnit în holul mare al Casei de Cultură care, instantaneu, a devenit prea mic pentru cei care au dorit să admire expozi
ția de artă plastică. Au expus Rodica Olteanu, Ioan Astăluș, Alex Nicoară, Marius Popa, autorul fotografiilor din pagină, Șimon Lenke Ildiko și Attila, Eugen Stoica și Tudor Lucian Demian. La un moment dat, atenția tuturor a fost captată de spectacolul oferit de Șimon și Astăluș care au „răpit” amprenta palmei drepte a lui Bogdan Ota. Turnată în bronz, aceasta va aminti de evenimentul cultural.
La final, ing. Szilagyi Zoltan ne-a declarat: „ Am certitudinea că la închierea spectacolului oamenii care la început au fost doar buni, au ie
șit din sală mult mai buni. Cu cât procentul acestora va fi mai mare, cu atât ziua de mâine a României va fi alta”.

 


 

A CONSEMNAT,

Ioan A. Borgovan

 1001932_684732764916264_3315021651674595389_n

Recital de pian la superlativ – Mircea Gheborean, cotidianul CUVANTUL LIBER

 

În prima decadă a lui aprilie într-o zi de miercuri spre orele serii, în jur de 300 de binevoitori cu sufletul dechis spre acţiuni de întrajutorare umană, cei mai mulţi prosperi oameni de afaceri din Luduş, din Târgu Mureş şi din alte localităţi ale judeţului Mureş, politicieni şi persoane cu funcţii de răspundere în actuala legislatură, părintele protopop Lucian Voşloban, preotul Ilie Dăian şi Mihai Cercel, Ambruş Vilmoş au participat la Concertul caritabil de la Casa de cultură ,,Pompeiu Hărăşteanu. Organizat de Asociaţia ,,Principium, în parteneriat cu pianistul şi compozitorul Bogdan Ota, cu artiştii (pictori, sculptori, graficieni, fotografi) Ioan Astăluş, Rodica Olteanu, Alexandru Nicoară, Lucian Tudor Demian, Marius Popa, Eugen Stoica, Simon Lenke, Simon Attila, concertul caritabil, urmat de licitaţia de opere de artă, a fost o reuşită pe toate planurile, cultural,spiritualşi financiar. Fondurile obţinute din donaţiile consistente, din vânzarea biletelor, din licitaţii şi din alocarea celor 5 000 de lei de la bugetul local al oraşului Luduş vor fi direcţionate atât spre Centrul de zi al Fundaţiei IMPULS, din Luduş (preşedintă Marioara Şofron), cât şi spre elevii supradotaţi.

10151833_684733551582852_6740745057420005565_n

Manifestarea a fost onorată şi de domnii Cornel Grosu, prefectul judeţului Mureş, Cristian Chirteş, deputat liberal în Parlamentul României, Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Ioan Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş, Kis Istvan, viceprimar.

Domnul Szilagyi Zoltan, iniţiatorul, sufletul şi organizatorul mainifestării culturale şi filantropice a mulţumit tuturor celor implicaţi în pregătirea şi desfăşurarea impecabilă a evenimentului artistic şi caritabil, generoşilor donatori, spectatorilor luduşeni pentru contribuţia la victoria, şi la Luduş, încă odată, a Legii Iubirii propovăduită de Iisus Hristos.

Prezentarea artiştilor luduşeni care au donat lucrări pentru licitaţii a aparţinut jurnalistului Ioan A. Borgovan.

Întâlnirea de la Casa de Cultură s-a încheiat cu un moment unic în istoria culturală a Luduşului şi probabil, a vieţii artistice româneşti: sculptorii Ioan Astăluş şi Şimon Attila au lucrat în ghips, matriţa mâinii drepte a pianistului Bogdan Ota, în vederea turnării ulterioare în bronz, ca operă de artă.

 


 

A COMSEMNAT,

Mircea Gheborean

FOTO : Tudor Nistor

Articole Similare

Back to top button