După Sfânta Liturghie oficiată în biserica ortodoxă română de preotul Vasile Macarie şi în cea greco-catolică de preotul Dorel Suciu, dreptcredincioşii din comuna Cheţani au participat duminica trecută, la evenimentul spiritual şi cultural organizat de Primăria şi Consiliul Local Cheţani, la Monumentul Eroilor, înălţat în părculeţul din centrul localităţii, în imediata apropiere a Şcolii Gimnaziale.
Gazdă atentă, domnul primar Marius Cucerzan a mulţumit oaspeţilor sosiţi din Alba Iulia, Arad, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Luduş şi din alte aşezări transilvane, precum şi localnicilor pentru că au răspuns invitaţiei lansate de domnia sa şi a prezentat, punctual, programul festivităţii.
În timpul slujbei de Te Deum a fost sfinţită noua placă memorială, de pe Monument, pe care sunt inscripţionate numele eroilor cheţeni din Primul Război Mondial: Alexandru Puiac, Ioan Chirica, Vasile Dan, Iacob Mihăşan, Gligor Sălcudean, Vasile Şerban, Pamfil Puiac, George Dan, Iacob Mărginean, Ioan Macarie, Vasile Sălcudean, Giurca Muntean. Potrivit obiceiului locului, numele eroilor au fost rostite de trei ori şi tot de atâtea ori au fost înălţate rugăciuni pentru pomenirea lor în Împărăţia lui Dumnezeu şi îndemnul adresat adulţilor, tinerilor şi copiilor din comună să-i celebreze, împreună cu eroii din Al Doilea Război Mondial şi din timpul revoluţiei din decembrie 1989, în fiecare an, din generaţie în generaţie. Momentul spiritual s-a încheiat cu creştinescul parastas comun pentru toţi eroii şi cu alocuţiunile potrivite momentului comemorativ, rostite de primarul Marius Cucerzan, colonelul (r) Sever Popovici, preşedintele subfilialei luduşene a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România şi istoricul Mircea Gheborean.
Acolo, lângă Monumentul închinat celor 19 eroi cunoscuţi (10 din Primul Război Mondial, 8 din Al Doilea Război Mondial şi unul din Revoluţia din 1989) şi în acea sfântă zi de comemorare a lor, au fost sărbătoriţi doi fii de seamă ai comunei Cheţani, Vasile Dan şi dr. Aurel Pantea, scriitori, critici şi istorici literari, publicişti şi directori de reviste literare („Arca”, de la Arad şi „Discobolul”, de la Alba Iulia). În aplauzele celor prezenţi, primarul Marius Cucerzan le-a înmânat Diplomele prin care consilierii locali le conferă personalităţilor culturale Vasile Dan şi Aurel Pantea Titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Cheţani, judeţul Mureş. Laudatio a fost prezentat de conferenţiarul universitar doctor Alexandru Cistelecan, de la Universitatea „Petru Maior”, din Târgu Mureş. Domnia sa i-a felicitat pe localnici pentru că au dat României doi valoroşi oameni de cultură, apreciaţi şi în alte medii intelectuale din Uniunea Europeană. Cu vocea modulată de emoţie, venerabila doamnă Viorica Suciu a receptat reuşitele literare ale foştilor săi elevi, Vasile Dan şi dr. Aurel Pantea, ca o supremă răsplată pentru misiunea ei de o viaţă ca profesoară de limba şi literatura română. Emoţiile i-au copleşit şi pe sărbătoriţii zilei. Cu lacrimi mijind de sub pleoape au evocat chipurile celor dragi lor, întâmplări şi oameni din anii copilăriei, ai studiilor liceale şi universitare, întâlnirile cu mirifica lume a cărţii tipărite, cu personalităţi care le-au oferit modele de viaţă, au mulţumit din suflet pentru onoarea de a fi sărbătoriţi de întreaga comunitate locală. Sub pecetea firescului s-au petrecut revederile cu rudeniile apropiate, cu foştii colegi de şcoală generală şi încropirea grupurilor pentru fotografii.
Ar fi necesare cel puţin două pagini de ziar dacă am încerca să prezentăm în întregime expunerea de motive (afilieri ştiinţifice şi profesionale, premii şi distincţii, cărţi publicate, referinţe critice, cronici de reviste şi cărţi) la proiectul de hotărâre iniţiat de domnul primar Marius Cucerzan, vizând acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare personalităţilor Vasile Dan şi Aurel Pantea, originari din comuna Cheţani. Celor interesaţi de bogăţia de date din acel document sintetic, le recomandăm să le caute pe internet. Bine ar fi dacă la Şcoala Gimnazială din comună s-ar constitui un fond de carte din creaţia distinşilor scriitori şi publicişti originari din Cheţani şi dacă profesorii de la această şcoală ar iniţia activităţi literare prin care să fie valorificat acel fond de carte, în beneficiul interesului pentru lectură şi cunoaştere prin cuvântul tipărit.
A CONSEMNAT
MIRCEA GHEBOREAN