Noutati

Crăciunul la români!

 

Celebrarea Naşterii Domnului este prilej de mare sărbătoare pentru români ca popor majoritar creştin ortodox.

Începând cu 20 decembrie începe cu adevărat să miroase a Crăciun. De fapt miroase a păr pârlit de porc, a pomana porcului, a afumătură şi toate acestea după guiţăturile porcilor sacrificaţi în ziua de Ignat. Tobele răsună mai tare, nu aşa timid ca la începutul Postului Crăciunului. Copiii repetă colindele, iar unii dintre ei pregătesc “Steaua” şi “Cântecul de Stea”.

Sărbătoarea Naşterii Pruncului Sfânt începe în dimineaţă lui Moş Ajun cu colinde care ţin până noaptea. Între timp, seara, se pregăteşte masa de Crăciun la care vor participa toţi membrii familiei.

 

RT 1

 

În dimineaţa de 25 decembrie toată lumea participă la Sfânta Liturghie de Crăciun şi apoi la masa de Crăciun, asta dacă nu au făcut-o deja de cu seară şi treptat încep să-şi facă apariţia copiii cu “Steaua”. Aceştia vestesc faptul că Iisus S-a născut şi povestesc despre închinarea Magilor.

Închinarea Magilor şi faptul că aceştia au dus daruri Pruncului Sfânt au generat obiceiul cadourilor de Crăciun. A fost creat şi un personaj mitic Moş Crăciun care împarte cadouri copiilor. În satele româneşti copiii găsesc cadourile sub bradul împodobit în Ajun şi li se spune că Moşul a venit când ei dormeau sau când erau la colindat.

La oraş şi în familiile mai înstărite există o persoană care îmbrăcată în haine roşii, joacă rolul Moşului şi oferă darurile pe măsura meritelor din timpul anului.

 

RT 2

 

În calendarul ortodox cele trei zile de Crăciun se încheie cu sărbătoarea Sfântului Ştefan. Toate zilele de Crăciun sunt sortite revederii părinţilor, neamurilor, şi prietenilor aşa că lumea “cu mic cu mare” merge în vizită şi aşteaptă oaspeţi.

 

 

Trăiţi bucuria, liniştea şi regăsirea! Uitaţi acum de toate, uitaţi şi de voi, deschideţi-vă inima şi trăiţi încrezători bucuria naşterii Domnului!

Crăciun fericit!

 

Echipa Luduş OnLine şi echipa Radio Transilvania!

Articole Similare

Back to top button