Noutati

CONFERINȚĂ BISERICEASCĂ, LA LUDUȘ!

 

“Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: ,,Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți!”(Fac. I, 27-28).

 
Cu acest text biblic a început conferința FAMILIA CREȘTINĂ ASTĂZI, organizată de părintele protopop Lucian Voșloban joi, 19 martie 2015, la Biserica Ortodoxă cu Hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’, din parohia ortodoxă Luduș II și susținută de părintele Sabin Vodă, redactor al postului Radio Reîntregirea, al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba-Iulia, împreună cu părintele Florin Botezan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă și la Seminarul Ortodox din Alba-Iulia, fiu al Ludușului.
Întemeindu-și intervențiile pe Fundamentele Scripturistice, pe învățătura sfinților părinți ortodocși români, pe propria experiență și pe propriile mărturii relevante al creștinilor pe care îi păstoresc, cuvioșii părinți conferențiari au oferit dreptcredincioșilor ludușeni prezenți în biserică, tineri și vârstnici, femei și bărbați, îndemnul la reflecție pe tema reperelor familiei creștine concepută ca o mică biserică, loc sigur în care lucrează marea taină a iubirii jertfernice față de Dumnezeu și de semeni, a bărbatului pentru soție, a femeii pentru bărbatul său, a ambilor soți pentru copiii lor și a copiilor pentru părinții lor. O astfel de familie întărită prin jurământ în fața lui Dumnezeu, rostit în fața altarului în timpul cununiei religioase, rodește afectivitatea reciprocă dintre soți, responsabilitatea, fidelitatea, îngăduința, răbdarea și iertarea creștină. Conferențiarii i-au surprins pe ascultători cu dezvoltarea a două percepte privitoare la reușita familiei creștine, în care atât bărbatul, cât și femeia își asumă propria fire: bărbatul să fie foarte bărbat, iar femeia să fie foarte femeie. Cu necesara completare că orice lucru pe care îl face fiecare să fie dăruit, închinat, dedicat celuilalt, din dragoste și cu dragoste curată.

 

Conferinta
Referirile la marile și micile provocări care amenință astăzi familia creștină au dovedit că ele sunt binecunoscute atât de preoții duhovnici, cât și de enoriași: soții încep să se înstrăineze unul de celălalt, neglijând ecranul vieții reale și acordând atenție mai mare ecranului virtual (fiecare cu televizorul și telefonul său mobil, cu tableta, smartphone-ul, internetul și cu propriile rețele de socializare), se depărtează de Dumnezeu, de Biserica Sa, de preotul duhovnic, de creștinii statornici în tradiția familiei creștine; ispitele filmelor, emisiunilor, presei scrise și publicațiilor care încurajează adulterul, divorțul, concubinajul, libertinajul sexual, homosexualitatea, căsătoriile între ființe de același sex; dragostea pătimașă care conduce la gelozie, abuzuri, violență și chiar omucideri.

 

 
Invitații albaiulieni au oferit soluții simple, valoroase prin vechimea și eficiența dovedită în timp: bărbatul, femeia, copiii să învețe arta conviețuirii în familie; masa și rugăciunea de seară, împreună, întreaga familie; soțul, soția și copiii să aibă același duhovnic, să participe împreună la slujbele religioase și la activități comunitare tradiționale, fiecare să fie interesat de problemele celuilalt, să-și spună vorbe plăcute unii altora; să țină până la sfârșitul vieții legământul făcut la cununie; să nu uite că prezentul și viitorul propriilor copii depind în mare măsură de dragostea părinților.
Respectând îndemnul conferențiarilor, sugerăm părinților, preoților parohi și profesorilor diriginți să își procure următoarele cărți: Pr. Pavel Gumerov, El și Ea în căutarea armoniei conjugale, Ed. Sofia, București, 2014; Andrei Drăgulinescu, Cum să faci iubirea să dureze (Ghid pentru cei ce vor să-și întemeieze o familie), Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2014; Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Ed. Deisis, Sibiu, 2000; Scrisori Caterinei, Sfaturi unei tinere căsătorite, Ed. Bizantină, București, 1998; Andrei Drăgulinescu, Cum să-ți alegi soțul/soția, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2014; Tatiana L. Șisova, Probleme și dificultăți în educarea copiilor. Îndrumări pentru părinți, Ed. Sofia, București, f.a.; Cum să educăm ortodox copilul, 300 de sfaturi înțelepte pentru părinți, de la sfinți și mari duhovnici, Ed. Sofia, București, f.a..

 

 

 

A consemnat
MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button