Noutati

SĂRBĂTOAREA CULTURII NAȚIONALE , LA LUDUȘ!

 

Primăria oraşului Luduş, prin Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” , Biblioteca orăşenească, instituţiile de învâţământ, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Luduş va marca sărbătorirea „Zilei Culturii Naţionale” – 15 ianuarie, printr-o serie de manifestări artistice şi culturale, ce se vor desfăşura după următorul program, pe parcursul a mai multor zile. Astfel, în data de 12 ianuarie 2016, de la ora 12.00, la Casa de Cultură, elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Vlăduţiu”, vor prezenta un spectacol literar-artistic din opera eminesciană; miercuri, 13 ianuarie 2016, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Luduş, vor prezenta momente din operele litarare ale lui Mihai Eminescu , I.L.Caragiale şi Ion Creangă de la ora 12.00, în Sala Mare a Casei de Cultură; creaţia artistică eminesciană va fi evocată şi de elevii Liceului Tehnologic Luduş, joi, 14 ianuarie 2016, de la ora 13.00, la Casa de Cultură, pentru ca de la ora 15.30 la Biblioteca orăşenească să aibă loc dezbaterea cu tema „Misterul morţii lui M. Eminescu”.

 

MEminescu

 

 
În data de 15 ianuarie va avea loc premiera piesei de teatru „Hoţul de Mărgăritare” de Valeriu Anania (IPS Bartolomeu Anania), o parabolă în patru acte ce prezintă pilda Fiului Risipitor, în regia lui Emanuel Petran, de la Teatrul Naţional Cluj Napoca, având ca distribuţie membrii Grupului de Iniţiativă pentru Tineri din cadrul Protopopiatului Ortodox Luduş şi elevi ai Liceului Tehnologic Luduş. Totodată, în foaierul Casei de Cultură va fi organizată o expoziţie de obiecte şi produse tradiţionale.

 

ME 2

 

 
Duminică, 17 ianuarie de la ora 12.30, la Biserica ortodoxă „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Luduş va avea loc un concert susţinut de Cenaclul „Lumină lină”, condus de părintele Cătălin Dumitrean.

 

1528748_725187187565739_5917321768532471293_n

 

 
Cu acest prilej, primarul oraşului Luduş, Cristian Moldovan a precizat: „Ziua Culturii Naționale nu este doar una în care omagiem un mare creator, pe marele poet naţional Mihai Eminescu, care a dat profunzime literaturii române moderne şi spiritului românesc, ci și o zi de reflecție asupra culturii române, a stării ei actuale și a viitorului ei, a politicilor publice și a proiectelor culturale de anvergură. Am fi deosebit de bucuroși să avem alături de noi, la manifestările pe care le-am pregătit, un public cât mai numeros, pentru a-l onora prin prezenţa şi participarea sa pe Eminescu și, prin el, identitatea culturii române. Totodată, doresc să adresez şi cu această ocazie, un gând bun și recunoștința noastră pentru toți cei care, prin munca și inteligența lor contribuie la afirmarea culturii românești şi îi asigură continuitatea”.

 

1935194_824162511028010_3783684119337450535_n

 

Iată programul pe zile al manifestărilor dedicate „Zilei Culturii Naţionale” – 15 ianuarie:

 

Marți, 12 ianuarie 2016, ora 13, la Casa Orășenească de Cultură, colaj de versuri și cântece ,,EMINESCU – DIN VALURILE VREMII’’, prezentat de elevii Școlii Gimnaziale ,,Ioan Vlăduțiu’’.
Miercuri, 13 ianuarie, ora 12, la Casa Orășenească de Cultură, pagini din filonul de aur al culturii naționale izvodite de poetul nepereche Mihai Eminescu, de marele povestitor Ion Creangă și de genialul dramaturg Ion Luca Caragiale, în viziunea elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1.
Joi, 14 ianuarie, ora 13, la Casa Orășenească de Cultură, medalion literar din creația eminesciană, datorat elevilor și profesorilor de limba și literatura română de la Liceul Tehnologic Nr. 1.

Joi, 14 ianuarie, ora 15,30, la Biblioteca Orășenească, dezbatere cu tema ,,Misterul morții lui Mihai Eminescu’’.
Vineri, 15 ianuarie, ora 15, moment solemn la statuia poetului național Mihai Eminescu; ora 16, în holul Casei de Cultură, vernisajul expoziției de obiecte și produse tradiționale românești, iar în sala mare a Casei de Cultură, piesa de teatru ,,Hoțul de mărgăritare’’, de Valeriu Anania, în interpretarea unui colectiv de elevi din oraș, regizați de profesorul Emanuel Petran.
Duminică, 17 ianuarie, ora 12,30, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’, părintele protopop Lucian Voșloban și preotul Cătălin Dumitrean îi invită pe ludușeni să recite și să cânte împreună cu Cenaclul ,,Lumină lină’’, al Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu, poezii și cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, omul deplin al culturii naționale românești.

 

 

 

Biroul de Presă
al Primăriei oraşului Luduş

Articole Similare

Back to top button