Noutati

Inaugurarea ansamblului sculptural de la Oarba de Mureş, în viziunea jurnaliştilor presei scrise mureşene, Ioan Andreiu BORGOVAN – PUNCTUL şi Mircea GHEBOREAN – CUVÂNTUL LIBER

 

S-a încheiat o etapă. Începe alta(?) – PUNCTUL

Sâmbătă, 19 august 2017 s-a tras cortina peste o activitate artistică laborioasă care a debutat cu 32 de ani în urmă. Așa cum scriam în numărul precedent, la inițiativa primarului orașului Iernut de atunci, Vasile Cornea s-a dat startul unui proiect artistic dedicat omagierii jertfei aduse de armata română în luptele de la Oarba de Mureș, un proiect desfășurat în 11 episoade cu participarea a câte 11 sculptori. Astăzi, pe colina din apropierea Monumentului Eroilor sunt expuse 121 de sculpturi în piatră de Viștea, cu o unică temă, aceea de eternizare a sacrificiului militarilor români pentru reîntregirea țării.

 

 

Ceremonie emoționantă

Au fost de față la festivitatea de prezentare a celor mai recente 11 opere de artă, cele de la ediția cu nr. XI, maeștrii Ioan Astăluș din Luduș cu sculptura „Poarta celor 11000 de îngeri de la Oarba de Mureș”, Alexandru Vlad Ciobanu – București (Ego mortem), Mihai Cozma Gabriel – București (O.M. Oarba de Mureș), Radu Granaci – Rep. Moldova (Pieta), Dragoș Manea – București (Veșmânt), Alexandru Marinete – București (Jertfă), Mihai Petre Nilă – București (Unknown), Gheorghe Pop – Tîrgu Mureș (Sacrificiu), Grigore Sultan – Republica Moldova (Luntre pe Mureșul inundat de lacrimi), Dan Tudora – Galați (T 34- cavou spre cer ), Matei Dumitrescu – București (Horă la apus de soare). Au fost prezenți col. (r) Petroniu Nagy, gen. (r) Gheorghe Popa, vicepreședinții CJ Mureș Ovidiu Dancu și Alexandru Câmpeanu, Călin Bogătean, directorul Centrului pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică, Balazs Istvan – director economic la CJCTEA , Ioan Nicoară și Gheorghe Andreica de la Primăria Iernut. După ce preoții Ilie Belean și Marius Seicean au binecuvântat festivitatea, solista Raluca Focșan Bogătean a interpretat cântecul „La Oarba și la Iernut”, apoi Maria Dorina Pașca a citit  versuri scrise de elevi în cadrul Cercului literar „Muguri”. A urmat cuvântările deschise de Vasile Cornea, inițiatorul proiectului din 1985, cel pe care maestrul Vlad Ciobanu l-a numit „Primarul sculpturilor și al sculptorilor”. Vicepreședintele CJ Alexandru Câmpeanu a vorbit despre proiectele CJ referitoare la arealul de la Oarba de Mureș, un viitor loc de pelerinaj și de omagiere a eroilor. Speră ca în 2-3 ani locul să arate mult mai bine ca acum. Sculptorii au primit mulțumiri și câte o diplomă aniversară pentru activitatea lor. În continuare au luat cuvântul gen. (r) Gh. Popa, maestrul Vlad Ciobanu, Ovidiu Dancu, Călin Bogătean, criticul de artă Oliv Mircea, primarul Ioan Nicoară și Ioan Astăluș, cel care a elogiat meritele lui Ioan Precup, proprietarul pensiunii „Lotus” de la Râpa Dateșului. Sâmbătă s-a încheiat un ciclu și începe altul după cum aflăm de la Consiliul Județean. Așteptăm acțiuni concrete pentru a le aduce la cunoștința cititorilor.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

 

 

 

LA OARBA DE MUREŞ, FAPTE PENTRU ÎNVEŞNICIREA PATRIEI ROMÂNE – CUVÂNTUL LIBER

 

Din septembrie-octombrie 1944, Dealul Sângeorgiului (Iernut), cu blestematele sale cote 409, 495, 477, 463, 453, 421 și cu a sa linie de orizont însângerată, dintre Râpa Lechinței și satul Oarba de Mureș, a intrat în istoria României ca locul în care s-au petrecut scene de un exemplar sacrificiu și eroism legendar pentru afirmarea drepturilor neamului românesc, pentru eliberarea și reîntregirea României, lupte soldate cu 11.000 de militari români (ofițeri, subofițeri, soldați și gradați) morți, cu 20.000 de răniți, cu mii de familii îndoliate, mulțime de părinți fără sprijin la bătrânețe, femei văduve, copii orfani, vise năruite.

În dimineața zilei de marți, 10 octombrie 1944, un voinic ostaș român, înălțat pe cota 495, flutura drapelul tricolor românesc și striga să-l audă, din om în om, țara întreagă: VICTORIE! Reorganizate, unitățile militare române participante la ,,Operațiunea Oarba de Mureș”, au continuat să lupte, executând ordinul ,,Înainte, pentru neam și țară!”, până la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc (Carei, 25 octombrie 1944), pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei și capitularea Germaniei hitleriste (9 mai 1945) pentru dezarmarea grupurilor militare germane risipite prin pădurile Austriei (12 mai 1945).

Eroii români de la Oarba de Mureș și Iernut, identificați prin numărul matricol de pe plăcuțele de aluminiu, au fost înmormântați creștinește în gropi individuale cu cruce de lemn la căpătâi. Eroii necunoscuți au fost înmormântați tot creștinește, în două mari gropi comune. Toate mormintele erau străjuite de o uriașă troiță de lemn, ridicată la cota 495. În anul 1950, osemintele eroilor au fost deshumate, coborâte și reînmormântate în spațiul sacru de pe ,,Dealul Bisericii”, în cimitirul militar actual străjuit de impunătorul Monument inaugurat la 9 mai 1950. De atunci și până astăzi, la Monumentul din satul Sfântu Gheorghe, Iernut, eroii de la Oarba de Mureș și Iernut sunt omagiați cu prilejul Zilei Eroilor (de Înălțarea Domnului), a triplei sărbători de la 9 Mai, a Zilei Armatei Române (25 octombrie).

 

 

În cinstea eroilor neamului românesc, care s-au jertfit la Oarba de Mureș pentru România și din dorința de a promova tradițiile naționale și cântecul popular patriotic românesc, începând cu anul 2011, ,,Asociația Pe Mureș și pe Târnave”, prin distinsul ei președinte Ciprian Istrate, organizează anual, în data de 15 august, pe platoul Monumentului de la Oarba de Mureș, Festivalul Cântecului Patriotic ,,LA OARBA ȘI LA IERNUT”.

La inițiativa economistului Vasile Cornea, primarul orașului Iernut și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Culturii, administrației publice a județului Mureș, începând cu anul 1985, lângă Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, a fost organizată o Tabără de sculptură, cu participarea celor mai renumiți sculptori români, având ca obiectiv înălțarea, în jurul Monumentului, a unui număr de 121 de lucrări de artă, prin care să fie celebrați cei 11.000 de eroi, de la Oarba de Mureș.

Până în anul 1995, au avut loc zece ediții ale acestei Tabere de sculptură. A unsprezecea ediție a fost organizată între 20 iulie și 19 august 2017, sub patronajul Consiliului Județean Mureș. La vernisajul creațiilor sculpturale din acest an, care a avut loc sâmbătă, 19 august 2017, au participat Alexandru Câmpeanu și Ovidiu Dancu, vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș, Călin Bogătean, artist plastic, director al ediției cu numărul XI al taberei, ec. Balasz Istvan, de la Centrul de Cultură Mureș, general maior (r) Gheorghe Popa, colonel (r) Petroniu Nagy, ca reprezentanți ai ANVR și ANCMRR, filialele Mureș, Vlad Ciobanu, artist plastic bucureștean, veteran al Taberei de sculptură de la Oarba de Mureș, Mircea Oliv, critic de artă, din minicipiul Bistrița, conf. dr. Dorina Maria Pașca, de la UMF Târgu Mureș, Ioan Nicoară, primarul în exercițiu al orașului Iernut, însoțit de comisarul-șef Alexandru Tăurean, comandantul Poliției Iernut și de Vasile Mărginean, viceprimar al orașului Iernut, ec. Vasile Cornea, fost primar al orașului Iernut și inițiatorul Taberei de sculptură de la Oarba de Mureș, Raluca Focșan Bogătean, interpretă de muzică populară, din Târgu Mureș, însoțită de fiica sa, Maria Nicola Bogătean, Sanda Vițelar, consilier comunicare și mass-media, la CJ Mureș, moderatorul vernisajului, Ioan Precup, patron al pensiunii ,,Lotus”, din Dătășeni-Cuci, care i-a găzduit pe sculptorii participanți la tabăra din acest an, prof. Gheorghe Andreica, fost primar al Iernutului, autor al Monografiei orașului Iernut-2016, artiști plastici ai celor unsprezece sculpturi monumentale vernisate în 19 august 2017, domnul Adrian Belean, din Luduș, fiu al satului Sfântu Gheorghe-Iernut, creatorul, pe Facebook, al paginii ,,Monumentul eroilor, de la Oarba de Mureș”.

Slujba religioasă de binecuvântare a evenimentului, a fost oficiată de preotul paroh local Marius Seicean și preotul pensionar Ilie Belean.

În aplauzele celor prezenți, domnul Alexandru Câmpean, a înmânat Diplome, conferite de Consiliul Județean Mureș, artiștilor plastici Alexandru Vlad Ciobanu, din București, Ioan Astăluș, din Târgu Mureș, Mihai Gabriel Cozma, Matei Dumitrescu, Dragoș Claudiu Manea, Alexandru Marinete, Mihai Petre Nilă, din București, Radu Granari și Grigore Sultan, din Republica Moldova, Gheorghe Pop, din Târgu Mureș, Dan Paraschiv Tudora, din Galați, precum și Societății Comerciale ,,Vișnea”-Sălaj, pentru calitatea blocurilor de piatră.

În consistentele lor alocuțiuni, vicepreședinții CJ Mureș, Alexandru Câmpeanu și Ovidiu Dancu, ec. Vasile Cornea, artiștii plastici Călin Bogătean, Ioan Astăluș, Vlad Ciobanu senior, criticul de artă Mircea Oliv, primarul Ioan Nicoară, generalul maior ® Gheorghe Popa, conf. univ. dr. Maria Dorina Pașca s-au referit la proiectul CJ Mureș de reamenajare a celor 54 de hectare al spațiului sacru de la Oarba de Mureș, la propunerile de construcție în acest spațiu a unui Mausoleu, la reconsiderarea taberei ca act de suveranitate națională prin care sunt înveșniciți eroi ai luptei pentru veșnicia patriei române, la includerea spațiului sacru de la Oarba de Mureș în proiectele turistice ale Uniunii Europene și în programele ,,Școala altfel” ale instituțiilor de învățământ.

Vernisajul s-a încheiat cu duioasele cântări patriotice interpretate de doamna Raluca Focșan Bogătean și cu  o frugală agapă creștină oferită de Primăria orașului Iernut.

 

 

 

A consemnat

MIRCEA GHEBOREAN

 

Sursa: CUVÂNTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button