EvenimenteNoutati

La patru ani de la înfiinţare, Centrul de Recuperare din Luduş a organizat “Ziua porţilor deschise”!

 

 

Beneficiarii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Luduş au oferit joi, 27 septembrie, momente artistice emoţionante, în cadrul acţiunii „Porţi deschise”. Persoanele cu dizabilităţi al căror destin „a dictat” că le este mai bine într-un centru de recuperare decât în familie sau printre străini şi-au deschis nu doar porţile pentru a putea fi vizitaţi, admiraţi, aplaudaţi, ci şi inimile, ceea ce au făcut ei pe “scenă” presupunând mult efort, multă determinare, multă emoţie.

 

 

Au venit să-i vadă, în primul rând, aparţinătorii, familiile, dar au luat parte la eveniment şi localnici din Luduş, vecini care deja îi cunosc şi ştiu că în fiecare zi aceşti oameni se luptă să fie acceptaţi de comunitate, să fie mai puţin judecaţi, mai puţin umiliţi. Nu poţi să rămâi indiferent atunci când cu lacrimi în ochi familiile se întregesc, oameni care nu s-au văzut de multă vreme, nu şi-au vorbit, şi-au dus dorul au avut ocazia joi să se strângă în braţe, să îşi vorbească, să îşi spună bucuriile şi tristeţile, să facă fotografii, să cânte şi să danseze împreună.

 

 

Au fost şi unii beneficiari care au vărsat lacrimi de tristeţe, pentru că nimeni din familiile lor nu a venit să-i vadă. Acţiunea „Porţi deschise” a început la ora 10:00, cu sosirea şi primirea invitaţilor, inaugurarea unui teren multisport cu gazon artificial al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, prezentarea centrului, a activităţilor realizate în cadrul centrului, urmate de momente artistice susţinute de beneficiari, prezentarea atelierelor de lucru şi premierea „artiştilor”. Surpriza oferită la final participanţilor, a fost recitalul solistului Cristi Nistor, deja consacrat in muzica uşoară românească, care a interpretat câteva din cele mai cunoscute compoziţii ale sale.

 

 

Şeful Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Luduş, Ovidiu Baghiu, ne-a spus că acţiunea şi-a atins obiectivul, „acela de a arăta aparţinătorilor evoluţia beneficiarilor, de a consolida legătura cu familia, de a arăta societăţii că aceşti oameni au abilităţi. Noi le descoperim şi le punem în valoare, iar feedback-ul primit a fost unul pozitiv. Ne propunem, prin toate acţiunile pe care le organizăm, să reducem riscul de marginalizare sau excludere socială a persoanelor cu dizabilităţi şi să ajutăm la conştientizarea că acestea reprezintă o resursă insuficient pusă în valoare în momentul de faţă şi în nici un caz o povară pentru societate”.

 

 

În discuţiile avute cu Ovidiu Baghiu, o parte din aparţinători au prezentat evoluţia benefică a beneficiarilor, observată de ei atunci când i-au luat, cu învoire, acasă. Beneficiarii Centrului de Recuperare si Reabilitare si-au expus toate lucrările realizate la orele de ergoterapie în cadrul unei expoziții cu vânzare. Toate persoanele care şi-au etalat abilităţile artistice în spectacol au fost aplaudate, felicitate de public, premiate cu mici cadouri şi cu o masă festivă.

 

 

“Am participat emoționat și astăzi la acțiunea ,,Ziua porților deschise’’ organizată cu ocazia împlinirii a patru ani de funcționare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Luduș. Beneficiarii acestui centru și-au deschis astăzi nu doar porțile pentru a putea fi vizitați, admirați și aplaudați, ci și inimile și ne-au oferit momente artistice emoționante. Doresc să-i felicit și să le mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi pentru ca acești oameni să se simtă ca acasă, într-o adevărată familie.” – a spus primarul Luduşului, Cristian Moldovan.

 

 

CRRN Luduş asigură persoanelor adulte cu handicap neuropsihic găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, socializare/resocializare şi reinserţie socio-familială pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. În momentul de faţă se asigură rezidenţă pentru 108 de persoane adulte cu nevoi speciale, handicapuri accentuate psihice, mintale şi asociate (mintal+fizic/senzorial etc., psihic+fizic/senzorial).

 

 

Şeful Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Luduş, Ovidiu Baghiu, ne-a spus la final că „programul de recuperare-socializare, prin obiectivele planului de intervenţii, asigură o varietate de tipuri de activităţi terapeutice în măsură să satisfacă diversitatea de cerinţe şi preferinţe ale utilizatorului”.

 

 

A consemnat

Dan Luduşan

Articole Similare

Back to top button