Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

 Dezbatere despre buget: capitolul cheltuieli. În urmă cu câteva zile, sediul Primăriei oraşului Luduş a găzduit dezbaterea publică despre bugetul instituţiei pe anul 2019. La capitolul 84.02, „Transporturi” a fost propusă suma de 5.279.000 de lei și se compune din subcapitole. Pentru transportul în comun și cheltuieli de întreținere și funcționare a microbuzelor din dotare, pentru acordarea de subvenții privind acoperirea cheltuielilor cu transportul urban de călători, respectiv gratuități acordate pensionarilor, veteranilor de război și elevilor, conform legislației în vigoare – 291.000 de lei. La subcapitolul „Străzi” s-a aprobat suma de 4.908.000 de lei pentru: cheltuieli salariale – 1.437.000 de lei; cheltuieli materiale cu bunuri și servicii – 1.737.000 de lei; cheltuieli de capital – 954.000 de lei; Rambursări de credite (Romexterra) – 780.000 de lei. S-a aprobat și suma de 80.000 de lei – cheltuieli de capital la subcapitolul „Drumuri și poduri”. Din totalul cheltuielilor cu bunuri și servicii, suma de 800.000 de lei o reprezintă reparațiile curente pentru drumuri, respectiv: lucrări facturate și recepționate în anul 2018 și neachitate până la sfârșitul anului (au fost achitate în 2019) – 161.000 de lei; materiale pentru reparat trotuare și alei pietonale – 100.000 de lei; Închiriat utilaje pentru reparat și întreținere drumuri – 100.000 de lei; lucrări de plombări și reparații drumuri – 150.000 de lei; Produse de balastieră – 150.000 de lei; Mixtură asfaltică – 100.000 de lei; Materiale pentru repararea  podului din strada Fundătură – 10.000 de lei.

 

 

Absențe motivate sau nejustificate? La sfârșitul săptămânii trecute, Executivul Primăriei orașului Luduș a inițiat o dezbatere publică în conformitate cu Legea nr. 52/2003, privind transparența decizională și cu Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, pe tema Bugetului local pentru anul 2019 și Bugetului instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii pentru anul 2019. Au fost puse în discuție suma de 34.614000 de lei la partea de venituri și suma de 34.772.000 de lei la partea de cheltuieli, deficitul bugetar de 158.000 de lei fiind acoperit din excedentul anilor precedenți și după publicitatea evenimentului făcută prin Radio Transilvania, afișare la sediul Primăriei, prin presa scrisă locală și internet se credea că prezența cetățenilor la dezbatere va fi mai mare decât în anii precedenți. Dar, nu a fost așa! Au fost prezenți în sală doar trei cetățeni care aveau o problemă cu instalarea rețelei de canalizare pe strada lor. Atât! Executivul Primăriei a fost pregătit să înregistreze propunerile, sesizările, cheltuirea corectă a banului public, dar nu a fost nimic din toate acestea. O surpriză a fost absența masivă a consilierilor locali. Au fost prezenți Kis Istvan care este și viceprimarul orașului și Gelu Puia, doar doi din 16 consilieri locali. Este adevărat că legislația nu îi obligă să participe la dezbaterea publică, dar… din punct de vedere moral nu ar fi fost potrivit ca ei, aleșii poporului, să fie prezenți la dezbatere? Desigur, întrebarea este retorică…

 

 

Rezultate notabile pentru luduşeni la Olimpiadele școlare. În această perioadă se desfășoară Olimpiadele la materiile prevăzute în programa școlară, o competiție în care sunt angrenați ce mai bine pregătiți elevi. Olimpiada de religie ortodoxă s-a desfășurat în ziua de 23 martie, la Școala Gimnazială „Europa” din Târgu-Mureș. Reprezentantul Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș, Cristian Anca din clasa a XII-a E, pregătit de profesorul de religie Septimiu Pop a fost notat cu 8,80 și s-a calificat la faza națională care se va desfășura în perioada 1-5 mai 2019 la Oradea. La Olimpiada Națională de limba Rromani – faza județeană, care s-a desfășurat în ziua de 23 martie, la Școala Gimnazială „Adoryani Karoly” din Glodeni, elevii profesorului pregătitor Eufim Rudi Moca s-au remarcat prin cunoștințele etalate. Două eleve de la Școala Gimnazială nr. 1, Otvos Denisa (locul II) și Amalia Moca (locul III), ambele din clasa a VIII-a, au repetat performanțele din anii precedenți. De la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș au primit mențiuni Marian Hărăstășan și Nicoleta Lovasz, ambii din clasa a X-a. Pe locul I s-au clasat Nicolae David Dan, Cristina Rozalia Moca și Cristina Moldovan. Cele două Cristina, Moldovan și Moca, pregătite de profesorul Eufim Rudi Moca vor participa în perioada 17-20 aprilie 2019 la faza Națională a Olimpiadei de Limba Rromani maternă care se desfășoară la Focșani, în judeţul Vrancea.

 

 

Tichete sociale pentru copiii de grădiniţă. Pentru stimularea participării copiilor din familii defavorizate la învăţământul preşcolar de stat şi implicit un acces mai facil la educaţie, prin Legea nr. 248/2015 s-a iniţiat acordarea unui stimulent educaţional sub formă de tichete sociale. Prin acest stimulent sunt motivate familiile defavorizate să îşi înscrie copiii la învăţământul preşcolar. Primarul Cristian Moldovan spune că „necesarul de fonduri pentru plata stimulentelor educaţionale sub forma tichetelor sociale pentru grădiniţă se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, prin bugetul local”. Claudia Vereş de la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei oraşului Luduş precizează că „activitatea de acordare a stimulentului educaţional pentru copiii din grădiniţe care provin din familii defavorizate se implementează de către Direcţia de Asistenţă Socială prin Compartimentul „Beneficii de asistenţă socială şi protecţia copilului, precum şi Biroul „BFCRU”. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea metodologiei privind modalitatea de identificare a beneficiarilor Legii 248/2015, privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, precum şi modalitatea de soluţionare a situaţiilor identificate a fost aprobată de aleşii locali.

 

 

Un nou succes pentru Mureșul Luduș. În etapa a XVIII-a a Ligii a IV-a ELITE Mureș la fotbal, echipa Mureșul Luduș a învins în deplasare echipa Viitorul Ungheni cu scorul de 3-2 (2-1). Pentru ludușeni au marcat Roberto Rotaru în minutul 2 și Florin Socaci în minutele 16 și 90+2. Antrenorii Ioan Orosfoian și Cosmin Botezan au aliniat următoarea formație: Cristian Șuta, Andrei Pop, Lucian Șandor, Cosmin Guzman, Szanto Raul, Cătălin Muntean, (din minutul 46 Silviu Hălmaciu), Florin Socaci, Laurean Rusu, Sebastian Neșan (56 Vlad Grigore), Alin Balea (79 Jakab Zsolt), Roberto Rotaru (77 Cristian Hulpe). Rezerve: Mathe Mihai, Angyal David, Valentin Uț, Răzvan Covaci. Meciul a fost arbitrat de Mircea Iftenie, Radu Moldovan și Viorel Cătană, toți din Tîrgu Mureș. Observator, Szanto Lorand. Echipa Mureșul Luduș își păstrează locul 2 în clasamentul seriei. În cadrul Ligii a V-a seria Sud, echipa Mureșul Luduș (II), antrenată de Ioan Orosfoian și Virgil Nicoară a jucat la Grebeniș cu AS Viitorul. Au câștigat gazdele cu scorul de 4-2 (3-1). Pentru ludușeni au marcat Saul Teglă și Jakab Zsolt.

 

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button