Zilnic, mii de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sanguine pentru a supravieţui. La aceştia se adaugă victime ale unor catastrofe. Rezervele de sânge sunt, însă, în scădere. Încă nu s-a descoperit un înlocuitor artificial al sângelui. Din acest motiv, când vine vorba de rezervele de sânge, singura sursă este reprezentată de donatori. Medicii se bazează pe donarea de sânge pentru a salva, zilnic, câteva mii de vieţi.
Ne gândim să donăm sânge doar când cineva drag este în pericol sau când au loc tragedii care sensibilizează şi mobilizează întreaga societate, cum s-a întâmplat în cazul incendiului din octombrie 2015, din clubul Colectiv. Cu toate acestea, nevoia de sânge este constantă, căci produsele sanguine pot fi păstrate o perioadă limitată, iar bolnavii cu afecţiuni grave şi imunitate scăzută au nevoie de sânge de la donatori fideli (care donează de minim două ori pe an).
În prezent, ne confruntăm, la nivel naţional, cu una dintre cele mai mari crize de sânge. Nici Centrul de Transfuzii din Tîrgu Mureș nu mai face faţă cererii, căci numărul de donatori s-a diminuat, iar spitalele au ajuns să amâne operaţii. Problema este cu atât mai gravă cu cât, în România, doar 2% din populaţie donează frecvent, adică de trei ori mai puţin decât media europeană.
Astfel, marți, 26 martie 2019, cu binecuvântarea Înaltprasfințitului Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, Protopopiatul Luduș în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Tîrgu Mureș a organizat o campanie de donare de sânge, la care s-au prezentat peste 120 de persoane, preoți și credincioși, dintre care aproximativ 90 au fost validați ca donatori, în urma testelor.
Punctul de recoltare a fost amenajat la sediul Protopopiatului Luduș, între orele 8.00 – 15.00. Programul „Donează Sânge, Salvează vieți” face parte din seria acțiunilor pro-viață și care a cuprins Marșul pentru Viață și spectacolul dedicat “Lunii pentru Viață”, în perioada 22 – 26 martie 2019.
”Au fost circa 100 de donatori și trebuie să-i remarc și să le mulțumec în mod special jandarmilor ludușeni, opt la număr, care au venit organizat însoțiți de comandantul lor, slt. Dragoș Claudiu Covaciu. Sângele donat va fi prelucrat de centrul din Tîrgu Mureș, iar apoi va fi trimis acolo unde este nevoie. Donare de sânge se poate face și la Tîrgu Mureș, dar noi facilităm procesul pentru ludușeni, pentru a le fi mai ușor. Acțiunea e foarte frumoasă, oamenii sunt dornici să doneze, lumea nu e supărată nici dacă stă un pic la rând. Totul se desfășoară normal, iar oamenii sunt bucuroși să ajute. Cu toții am înțeles ce înseamnă și ce importanță are gestul acesta”, ne-a declarat pr. Lucian Voșloban, protopopul Ludușului.
A consemnat
Dorin Grama