Noutati

Celebrarea „Zilei Mondiale a Apei 2023” la Stația Hidrometrică Luduș

 

 

Deși în fiecare moment al vieții noastre aducem recunoaștere apei, „acest copil primordial”, o dată pe an avem privilegiul de a marca esența existenței noastre într-un cadru generos, cu bucurie, dar și cu multă responsabilitate. Această recunoaștere a determinat ca ziua de 22 martie să fie desemnată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite „Ziua Mondială a Apei”, fiind celebrată pentru prima dată în anul 1993, adică în urmă cu 30 de ani. Ziua Mondială a Apei sărbătorește apa și crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă.

 

 

Este vorba despre acțiuni pentru a aborda criza globală a apei și atingerea obiectivului 6 de dezvoltare durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030. În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite aduce în atenție câte o temă de relevanță mondială pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Anul 2023 abordează o temă de interes: „Să accelerăm schimbarea!” este completat și nuanțat prin unul mai detailat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. Mesajul general al temei din acest an este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.

 

 

Este important ca omul să fie educat în spiritul respectului pentru tot ce îl înconjoară, pentru ca el să devină conștient de faptul că nu este stăpânul naturii, ci parte a ei. Educația ecologică este un proces aflat la confluența dintre științele realiste (biologie, fizică, geografie, chimie, etc.) și cele umaniste (legate de sistemele sociale: sociologie, psihologie, istorie, etc.), în care știința se îmbină armonios cu arta, iar noțiunile teoretice sunt zadarnice dacă nu sunt strâns legate de activități practice. Scopul educației ecologice este aceea de creare a unei atitudini pozitive față de mediul – natural sau modificat antropic – înconjurător.

 

 

La stația Hidrometrică Luduș, în data de 20 martie a.c., ora 10.00, s-a desfășurat o Lecție deschisă cu trei clase de elevi de la Liceul Tehnologic din Luduș (83 elevi), pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei 2023. Aici au luat la cunoștință despre activitățile și preocupările specialiștilor de Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, au aflat date generale despre râul Mureș și afluenți.

Apoi le-a fost prezentat un scurt istoric al debitelor maxime istorice înregistrate( iunie 1998), iar apoi s-au prezentat niște imagini a orașului inundat în 1970 (autor Antoniu Berar).

 

 

La o stație hidrometrică se fac observații și o serie de măsurători a parametrilor hidrometeorologici cum ar fi: nivelul apei, viteza apei, temperatura apei și a aerului, precipitații lichide sau solide, strat de zăpadă, turbiditatea apei, etc. Pentru fiecare caracteristică fizică s-a prezentat și aparatura corespunzătoare care face măsurătoarea.

Apoi ca o activitate practică, s-a descris și s-a efectuat o măsurătoare de debit cu morișca hidrometrică clasică și cu o morișcă de generație nouă, și s-a exersat citirea prin aparatul  topografic.

 

 

 

Călin Fokt,

Purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Mureș

Articole Similare

Back to top button