Noutati

Conferința regională SuperTeach Mureș, la Luduș

 

 

Week-end-ul Sărbătorii Rusaliilor a reunit în cadrul Conferinței regionale SuperTeach Mureș invitați de marcă din domeniul educației. Aceștia, împreună cu autoritățile locale și moderatorii evenimentului au ținut treaz interesul a peste 350 de profesori, în online , 25 de invitați în sala Restaurantului Sabis din Luduș – gazda evenimentului , iar până la această oră, Conferința are peste 4300 de vizualizări pe  https://online.superteach.ro. Pe acest site puteți urmări oricând doriți, înregistrările de la toate conferințele regionale și naționale SuperTeach.

Tema conferinței noastre a pus în valoare puterea și importanța comunității. Educația este coloana vertebrală care asigură existența comunității, iar puterea acesteia, pe lângă suportul oferit și schimbul de idei, presupune și conștientizarea impactului nostru asupra celor pe care îi educăm. Știm că învățarea are loc în relație cu ceilalți, iar calitatea și cantitatea învățării depind de calitatea relațiilor care influențează activitățile de învățare. Un profesor care se simte izolat și singur, are dificultăți în a transmite semnale pozitive către elevi sau părinți. Avem nevoie de comunități în care să creștem și, la rândul nostru, să creăm un mediu sigur pentru elevi. Comunitățile se construiesc atunci când noi suntem adevărați, autentici, adică ne cunoaștem pe noi și ne acceptăm așa cum suntem.

 

 

Cum construim comunități? Cum avem parte de comunicare și colaborare autentică?

Acestea au fost întrebări la care au răspuns invitații noștri, persoane cu experiență și expertiză în educație, cărora le aducem mulțumirile noastre sincere:

Emanuela Patrichi, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Dacia din Târgu Mureș. Ema este autoarea blogului EmaLaScoala.

Cristina Gheorghe – Fondator SuperTeach, Fondator Institutul Dezvoltării Personale România, Fondator al Școlii Varlaam Iași

Este fondatorul unor proiecte în care succesul ține cont și de suflet, în care investește personal din credința că omul poate crește doar lucrând în armonie pe toate cele 3 dimensiuni ale sale: cognitivă, emoționala și spirituală.

Felicia Stela Ionescu – Profesor Limbă și comunicare și Educație pentru sănătate- Liceul Teoretic,,Gheorghe Marinescu,, Târgu Mureș

 

 

A vrut să fie profesoară încă de când era în școala generală. De peste 35 de ani este cadru didactic, acum la Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” din Târgu Mureş, unde predă la liceu şi la postliceal discipline din aria curriculară Limbă şi comunicare şi Educaţie pentru sănătate. Se consideră o persoană deschisă, onestă, răbdătoare, cu o puternică motivație interioară de a sprijini dezvoltarea personală a celor din jurul ei, cu o puternică atitudine pozitivă și cu o foarte mare capacitate de a se descurca în situaţii critice.

Felicia-Stela crede în puterea pe care mentalitatea deschisă o dă individului și implicit comunității în toate provocările pe care tendința de evoluție le aduce în viața omului. Așa că, a aplicat încă de la început principii sănătoase care au susținut-o în toate demersurile ei pe drumul învățării: de la propria educație până la performanță ca profesionist în educație, dascăl și mentor.

A absolvit ca şefă de promoţie Liceul Pedagogic din Târgu Mureş, este licenţiată la UBB Cluj, în Filologie, specialitate în care şi-a susţinut şi doctoratul, a urmat două specializări postuniversitare (Informatică aplicată şi programare şi Resurse educaţionale digitale pentru învăţământul online) şi două mastere (Asigurarea calităţii învăţământului, şi Profesor documentarist). Este mediator autorizat, specializată în cazuri cu minori şi familie şi cazuri de malpraxis medical.

 

 

Încă din primii ani de activitate în domeniul învățământului a participat la sesiuni de formare continuă şi perfecţionări, astfel că este super specializată şi a devenit formator de formatori în mai multe domenii (educaţie pentru sănătate, educaţie pentru cetăţenie democratică, asigurarea calităţii în învăţământ, mediere).

Are de împărtăşit o experienţă de peste 35 de ani de predare, de expert în management educaţional şi expert în control. În plus, a participat la mai multe proiecte educaţionale, între care cele mai dragi îi sunt constituirea Consiliului Naţional al Elevilor, apoi proiectele „Avocatul elevului”, „Salvaţi copiii de abandon şi neintegrare”, „Managementul vieţii personale – MVP”, „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru” şi altele.

Îi place să spună că învaţă multe de la cele două fiice ale ei şi consideră că elevul este cel mai important partener educaţional, căci fără elevi nu ar exista profesori şi fără profesori, nu ar exista elevi… Adevărata învăţare este naturală și este, de fapt o chestiune de comunicare şi empatie.

 

 

Daniela Niste, Profesor înv. primar și director adjunct la Școala Gimnazială,, Cornel Regman,, din Daneș.

,,Academiei de Leadership și Management Școlar este un program de dezvoltare a abilităților de leadership și management dedicat directorilor de școli, organizat de Asociația Pentru Valori În Educație.

Pentru calitățile de ledership din școală, Asociația pentru Valori în Educație m-a desemnat directorului anului 2020. Tot în cadrul Academiei am participat la un Training de Mentalitate Deschisă în Educație, trainer Cristina Gheorghe, la Iași, în perioada 28 februarie-1 martie 2020.”

 

 

Felix Tătaru– Fondator SuperTeach, GMP Group

În perioada 2016-2018 Felix a fost Presedinte al IAA Worldwide, asociația profesioniștilor în marketing și comunicare ce include peste 4.000 de membri la nivel global. Este Președintele-fondator al GMP Group, cel mai premiat grup de comunicare independent de pe piața locală.

Preocupat de impactul pe care îl are media asupra familiei, Felix Tătaru a lansat în 2005 împreună cu soția sa, Nadia Tătaru, Itsy Bitsy FM, primul post de radio din Europa dedicat copiilor și părinților, radio care în prezent acoperă peste jumătate din teritoriul urban al țării.Face parte din echipele mai multor proiecte desfășurate sub egida Fundației Romanina Business Leaders, cum ar fi Repatriot, Antreprenoresti și bineînțeles SuperTeach Ariana Popa. Diana Tripon ( Școala Gimnazială,, Ioan Vlăduțiu,, Luduș) și Rareș Felix Tudose( Colegiul ,,Alexandru Papiu Ilarian,, Târgu-Mureș)– 3 elevi de gimnaziu în care profesorii lor, respectiv Ana Bordan și Ana Gorcea au văzut măreția lor. Ei au făcut deliciul ascultătorilor prin răspunsurile la întrebările care le-au fost adresate. De departe, cea mai incitantă a fost cea la care au trebuit să răspundă ce cred ei că i-au învățat pe profesorii lor, sau ce cred că i-ar putea învăța.

 

 

Mădălina Marcu– Director de Dezvoltare Resurse, ARC

Rolul ei este să mobilizeze resurse (fundraising) pentru activitatea ARC, să creeze relații cu donatorii și oameni care ar putea susține misiunea organizației, să reprezinte organizația în procesele de advocacy, media, evenimente care pot afecta organizația, sectorul ONG-urilor sau domeniul filantropiei.

A susținut traininguri de strângere de fonduri, a lucrat în consultanță și consiliere cu fundraiseri și lideri ONG și a oferit consultanță donatorilor individuali și antreprenorilor interesați de investiția în comunitate.

A fost membru în Consiliul de administrație al Fundației PACT și în Consiliul de administrație și comunității Romanian Business Leaders.

 

 

Romeo Moșoiu– Consilier al Președintelui României Emil Constantinescu la Departamentul Culte – Învățământ – Cultură, s-a implicat în reconstruirea relațiilor cu regiunile istorice Basarabia, Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, Maramureșul istoric. A făcut parte din grupul de inițiativă pentru elaborarea Legii150 de sprijinire a comunităților românești de pretutindeni. A condus Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni care organiza anul pregătitor pentru tinerii ce veneau la studii în România din regiunile istorice din jurul României și programe de formare a cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română.

A coordonat programul ARC pentru tinerii români din regiunile istorice românești, un program educațional și cultural cu scopul de cunoaștere a României, istoria adevărată a țării și a regiunilor lor de proveniență, promovând cultura, limba și identitatea românească.

Consilier al Ministrului Tineretului (2010) pe probleme de tineret și relația cu ONGurile, a devenit ulterior consilier al Ministrului Educației. Construiește comunități de oameni și crede că numai prin împreună-lucrare se pot realiza lucruri cu semnificație și durabile.

 

 

Părintele Protopop Lucian Voșloban – Preot Paroh-Parohia Luduș II,Protopopiatul Luduș

Absolvent al Seminarului Teologic din Cluj-Napoca în anul 1995 și alFacultății de Teologie ,,1 Decembrie” din Alba Iulia, promoția 1995-1999, secția pastorală.

Din anul 1999, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Sânger, jud.Mureș, iar din anul 2012, este numit protopop in protopopiatul Luduș și preot paroh pe seama parohiei Luduș II.

În cei 22 de ani de pastorație, a considerat că una dintre prioritatilevietii parohiale este implicarea copiilor si tinerilor in viata Bisericii, prin activitati specifice – excursii, organizarea unor piese de teatru,concursuri, jocuri interactive, spectacole, seri de film,ateliere de pictura și acte de caritate pentru copiii defavorizati.

Din intalnirile cu copiii si tinerii, parintele Lucian a invatat ca cea maifrumoasa si mai profunda definitie a divinitatii o gasesti in sufletul de copil.

 

 

Elena Lotrean – Fondator Școala Finlandeză Sibiu

Are 25 de ani de voluntariat la nivel local, naţional şi european. Managementul de proiect şi mediul ONG le-a luat cu asalt încă de la 14 ani.

De atunci a adăugat experienţa în companii şi organizaţii, publice, din domeniul HORECA, resurse umane, business, educație.Cu peste 18 ani experienţă de training în sectorul public, de afaceri şi neguvernamental, în ţară şi străinătate, este implicată în organizaţii de tineret la nivel naţional şi european și recomandată de rezultatele pe care le obține pentru clienții săi alături de o echipă excepțională.

A coordonat proiecte naţionale şi europene, a gestionat resurse umane în calitate de leader şi manager, a construit echipe şi organizaţii. Condimentele preferate: provocarea şi proactivitatea.În ultimele ei proiecte, Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu și Finnish Teacher Training Center își dedică energia formării copiilor și profesorilor și proiectelor de educație pentru adulți. Crede cu tărie că profesorii sunt cei care dau tonul bunăstării unei societăți și își concentrează toate eforturile pentru a-și urmări visul – o educație de calitate pentru o viață cu sens.

 

 

Simona Baciu– Fondator Transylvania College-Cluj-Napoca/ Profesori Fericiți pentru România

Simona este autoarea cărții ,,Profesorul din Tine”.Recunoscătoare pentru feedback-ul primit, Simona împreună cu echipa Profesori Fericiți pentru România au găsit motivația să meargă mai departe și să lanseze programul de training online “Starea de bine a profesorului: o călătorie conștientă”. Acesta este bazat pe cartea Profesorul din Tine, o carte care a fost primită cu mult entuziasm de profesorii din lumea întreagă, publicată acum și în limba română.

Trainingul are ca scop susținerea emoțională a profesorilor, reducerea stresului și a anxietății, construind reziliență emoțională. Rezultatele acestui training constau în îmbunătățirea stării de bine a profesorului, reflectată în comportamentul și succesul academic al elevilor.

 

 

Oana Moșoiu– Lector universitar , Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației- Universitatea București

Este trainer și formează formatori și profesori în programe de formare profesională continuă. Conduce programe pentru profesori prin care aceștia să devină conștienți de misiunea lor și să-și îmbunătățească practicile profesionale. Domeniile acoperite: designul situațiilor de învățare, metode de educație nonformală, evaluare educațională, curriculum, formarea-dezvoltarea competențelor.

Este voluntar și contribuie cu timp și expertiză pentru proiecte de care se simte apropiată și care sunt aliniate valorilor și misiunii ei: educație; performanță; devenire continuă. Este membru al unor asociații cu profil educațional și social.

Este mamă a 4 copii pe care se străduiește, alături de soțul său, să îi educe cât mai aproape de ceea ce predică altora. Expertiza teoretică este îmbogățită astfel de multă experiență practică.

 

 

Invitații noștri au adus în discuție, în ordinea apariției pe ,,scenă,,următoarele subiecte: ,,Cum am schimbat perspectiva de a rezolva problemele apărute în clasă,, ,,Mentalitate Deschisă în Educație,, ,,Mentalitatea Deschisă creează un cadru potrivit pentru învățarea naturală,, ,,Parteneriatul școală – familie – comunitate,, ,,Despre SuperTeach, cancelaria profesorilor,, ,,Vocea SuperTeach- prin elevi,, ,,Asociația pentru Relații Comunitare,, ,,Dialog, relația școală- biserică în comunitate,, ,,Ce înseamnă antreprenoriatul educațional în comunitate,, ,,Comunități de schimbare,, ,,Forța lui ,,împreună,, ne e mai bine,,.

Moderatoarele evenimentului au fost:

Subsemnata, Ana Bordan– Formator SuperTeach, profesor înv. primar la Școala Gimnazială,, Ioan Vlăduțiu,, Luduș. Absolventă a Liceului Pedagogic din Târgu Mureș și a UBB Cluj Napoca – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar.

Am urmat și cursul postuniversitar ,,Profesor de sprijin pentru persoanele cu CES “ în cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș.

,,Eu sunt responsabilă de fericirea copiilor mei! Cu asta mă ocup! La fiecare final de ciclu primar promisiunea mea este aceeași pentru toți: Sunt aici pentru voi și de azi înainte! Mă vedeți?”

 

 

și Ana Gorcea– Formator SuperTeach, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu-Ilarian,, Târgu Mureș.

,,Apreciez autenticitatea exprimată a fiecăruia dintre noi ca fiind, în opinia mea, unica sursă de inspirație și contribuție în lume. Respect ritmul de absorbție al celuilalt și încurajez participarea. Cred că misiunea dascălului este de a însoți elevul în a-și descoperi potențialul, deoarece am trăit nonvaloarea, pierderea identității în mulțime prin propriul meu parcurs și am dezvoltat astfel un interes real în conceperea unor pârghii în educație care să pună accentul pe valoarea personală. Din postura de consilier educativ, diriginte sau profesor, sprijin activități care îmbină arta cu educația juridică, financiară sau educația sexuală pe care le consider dimensiuni esențiale în traseul elevilor secolului XXI.În egală măsură, iubesc activitățile în natură precum drumeții montane, schi alpin, jogging, scufundări acvatice, sărituri cu parapanta sau tenis de câmp pe care le simt ca alte forme ale descoperirii de sine. Visul meu este să fac turul Europei pe motocicletă!,,

Ca și gazdă a acestui minunat eveniment, vreau să mulțumesc domnului primar al orașului Luduș Cristian Ioan Moldovan, care a transmis prin consilierul personal, dl Liviu Botezan, prețuirea și admirația dânsului pentru profesorii implicați în bunul mers al procesului educațional ludușean și județean, domnului director CCD Mureș, dl. Fodor Alexandru-Iosif care de asemenea a transmis ,,sincere felicitări inițiatorilor și gazdelor acestui eveniment ingenuu și inedit totodată și se bucură de existența unei astfel de acțiuni menite să revoluționeze mentalitatea dascălului, un aspect atât de important și de necesar în societatea zilelor noastre. Mentalitatea deschisă în educație este un concept, care cu cât va fi îmbrățișat și dezvoltat de cât mai mulți dascăli, cu atât va fi mai benefic și favorabil actului educațional,,. Mulțumiri și îmbrățișări strânse colegilor și prietenilor prezenți în sală alături de distinșii vorbitori amintiți mai sus. Veniți din județ sau din alte județe, au fost lângă noi: Ovidia David, Ana Sălcudean, Dorina Dobrău, Sanda Hălmaciu, Alina Maier, Mihaela Oprea, Claudia Botezan, Cosmin Botezan, Elena Jucan , Loredana Petrule, Gabriela Secoșan, Corina Chiorean, părinților elevelor mele invitate și întregii mele familii.

 

 

Pentru buna desfășurare offline și online mulțumirile merg către Norbi Gyarmati, care a asigurat partea tehnică în sală și Ioana Deneș – event manager SuperTeach, care a asigurat conectarea impecabilă pe zoom.

Vreau de asemenea să mulțumesc prietenilor mei, sponsorilor de la : RO DACIA COM SRL, Herlitz România, SC Diana Trans SRL, Farmacia Universității, POLI IZO CONSTRUCT SRL, COPY TECH COMPUTER SRL, Restaurant Sabis pentru sala oferită, fără de care evenimentul nu ar fi fost posibil.

Lansez de acum invitația mea de a ne fi aproape ca parteneri și la următorul eveniment SuperTeach pe care aș dori să-l organizez în toamna sau iarna acestui an – Conferința locală SuperTeach Luduș.

Ecourile acestei conferințe se propagă încă, iar feedback-urile sunt minunate! SuperTeach e o forță în educație, e o locomotivă cu tot mai multe vagoane. Recunoscătoare că aparțin acestei comunități…

 

 

 

A consemnat,

Prof înv. primar Ana Bordan- facilitator SuperTeach

Articole Similare

Back to top button