Noutati

Copii talentați Ludușul are!

 

Sărbătorirea copiilor într-un cadru festiv are o tradiție care se apropie ușor de vârsta centenară. Astfel, la Conferița mondială pentru protejarea și bunăstraea copiilor care a avut loc la Geneva în luna august 1925 au participat delegați din 54 de țări. Aceștia au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului și multe Guverne au introdus în calendarul lor de festivități naționale o Zi a Copilului. Era la puțin timp după încheierea primului război mondial cu toate ororile în care au fost implicați și copiii. După cea de-a două conflagrație, mai gravă și mai distrugătoare, UNICEF (Fondul de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite) a recomandat statelor să instituie o Zi a Copiilor. România s-a conformat și a hotărât ca la 1 iunie toți copiii să primească o atenție deosebită.

 

DSC0592

 

Copii minunați, copii talentați
După o documentare prin școlile din orașul Luduș am constatat că spațiul destinat acestui subiect este total insuficient chiar dacă de-a lungul timpului am consemnat multe dintre performanțele școlare sau extrașcolare ale elevilor. În aceste condiții, comentariile vor fi succinte și începem cu cel mai tânăr dintre ei, ȘTEFAN MARIAN (foto 1) care este elev în clasa pregătitoare. În ciuda vârstei, Ștefănuț s-a făcut remarcat ca fotbalist la Clubul Interstar și, pe lângă fentele din terenul de fotbal, este performant și la street dance unde, la ultimul concurs a cucerit medalia de argint. Sora sa, ALEXANDRA MARIAN (foto 1) este performantă în concursurile de călărie, este solistă în formația de balet, dar și câștigătoare a unui concurs de matematică. La competiția de street dance de la Sibiu a primit premiul I special, cupa și diploma.

 

DSC00580

 
La Școala Gimnazială nr. 1, MARUSEA IOANA NICOARĂ (foto 2) are rezultate foarte bune la învățătură și participă cu rezultate bune la concursurile școlare la limba engleză, geografie, artă fotografică ( locul II, național) și la Olimpiadele școlare de matematică și biologie. A fost selecționată pentru tabăra de actorie de film. TALIDA RUSU, (foto 2) excelează la concursurile județeane și naționale de creație plastică și literară. Scrie mult, poezie și proză, citește și se documentează cu seriozitatea unui viitor artist de succes. LUCIAN SIMIONCA (foto2) este un copil isteț care face naveta din Zau de Cîmpie unde domiciliază. Este un grafician prolific cu sute de caricaturi, dar el vrea să devină actor și pentru aceasta improvizează cu ai săi colegi multe scenete la școală.

 

DSC00591

 
BIANCA BOAR (foto 3) este vedeta Școlii „Ioan Vlăduțiu” după ce și-a impresionat auditorii în calitate de interpretă de muzică ușoară. A participat la numeroase concursuri și Festivaluri la nivel județean, național și internațional (Polonia și Italia). A fost prezentă și în emisiuni televizate, dar și la Olimpiada de limbă engleză. Colega sa de clasă, EDINA RADU (foto 3) are rezultate foarte bune la învățătură, cu prezențe notabile la Olimpiadele școlare la mai multe materii. În acest an, a participat la faza naționaă a Olimpiadei școlare care s-a desfășurat la Pitești unde s-a clasat pe locul X. ADRIAN ASTĂLUȘ (foto 3) este un model pentru colegii săi prin atitudinea deschisă și sociabilă. Citește beletristică, face sport de plăcere și îi place studiul limbii engleze. La Olimpiada școlară a primit o mențiune la faza județeană.

 

DSC00585

 
Elevă a Liceului Tehnologic Luduș, VALERIA TOCACIU (foto 4) a participat de curând la Olimpiadele școlare de Informatică și Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor și a obținut locul I la Tîrgu Mureș. La fazele naționale desfășurate la Tîrgoviște și Buzău a cucerit o medalie de bronz. DRAGOȘ SÂVU (foto 4) este originar din Cipău și are un viitor frumos în artă. A primit îndrumări de la pictorul Ion Grigorescu din Iernut și acum pictează peisaje, benzi desenate, natură statică, în acrilic, grafică în cărbune și creion. Deși talentat în pictură, încă nu s-a decis asupra drumului pe care va porni după încheierea studiilor liceale. LUMINIȚA FLORINA ROSTAȘ (foto 4) a participat în acest an la faza județeană a Olimpiadei școlare la disciplina limba romani. Locul I i-a dat dreptul să participe la faza naționaă desfășurată la Herculane de unde s-a întors cu o mențiune. Are rezultate bune la toate materiile și fiind în ultima clasă de liceu are o dilemă: ce studii superioare să urmeze?
Încheiem aici cu regretul că am prezentat doar 11 miniportrete de copii talentați, dar suntem siguri că vom mai avea ocazia să scriem despre ei și despre alții la fel de talentați.

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button