Noutati

ECOURILE ZILEI CULTURII NAŢIONALE LA LUDUŞ, OGLINDITE DE ZIARELE MUREŞENE!

 

12540958_948066691944453_4991996620143861922_n

 

Cuvântul Liber – Mircea Gheborean
În debutul Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2016, zeci de luduşeni şi-au dat întâlnire la statuia poetului naţional Mihai Eminescu. Au ascultat îndrăgite cântece pe versurile lui Eminescu; în numele Primăriei, al Casei de Culturăşi al instituţiilor de învăţământ din oraş au depus coroane de flori; domnul Marian Balea a citit poezia ,,Remuşcare Eminescu” a regretatului Adrian Păunescu, reprezentant de seamă al culturii române contemporane. Cu siguranţă că, în acea zi, în multe familii din oraş au fost lecturate pagini din creaţia eminesciană.
Următorul moment cultural al zilei a fost un dar surpriză oferit de Centrul Educaţional din satul Găbud, judeţul Alba, sat la un deal depărtare de Luduş. Opt mândre fete şi cinci băieţi din neamul Feţilor Frumoşi, îndrumaţi cu dragoste creştină de cucernicul paroh Ionel Dârjan şi de doamna preoteasă Luminiţa Dârjan, copiii din Găbud le-au reamintit luduşenilor prezenţi la evenimentul care a avut loc în holul Casei de Cultură căşezătorile au fost, timp de secole, instituţii culturale locale, prin care obiceiuri şi tradiţii populare româneşti au fost păstrate şi transmise de la părinţi la copii, de la vârstnici la tineri, din generaţie în generaţie. Întâlnirea s-a încheiat cu mulţumiri reciproce, fotografii de grup, un dineu în cinstea inimoşilor şi talentaţilor găbudeni, cu invitaţia adresată de primarul Cristian Moldovan: ,,Cu drag vă primim şi altă dată”.
Programul zilei de vineri, 15 ianuarie 2016, s-a încheiat cu impresionanta reuşită a spectacolului de teatru cu piesa ,,Hoţul de mărgăritare”, transpunere scenică a parabolei biblice ,,Întoarcerea fiului risipitor”, semnată de vrednicul de pomenire ÎPS Bartolomeu Anania. Actorii Sebastian Cioban, Vlad Grec, Ionuţ Grec, Adrian Sălăgean, David Voşloban, Andreea Pal, Denisa Madac şi Alex Moldovan, toţi liceeni şi membri ai Grupului de Iniţiativă pentru Tineri al Protopopiatului Ortodox Luduş, împreună cu profesorul, actorul şi regizorul Emanuel Petran, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, au învăţat şi i-au învăţat şi pe spectatori, marea lor majoritate colegi de liceu, că dragostea sincerăşi iubirea semenilor este cea mai mare avere a oamenilor, că recunoştinţa, gândurile, vorbele şi faptele bune sunt mărgăritare, că aceste mărgăritare trebuie ferite de primejdiile ascunse în minciună, amăgire, prefecătorie, făţărnicie şi lăcomie, că întoarcerea smerită a fiului risipitor întrece firescul uman. Excelentul joc de scenă al tinerilor actori, recompensat cu prelungite reprize de aplauze, îmbrăţişările şi chiotele de bucurie din cabina actorilor, emoţiile şi satisfacţiile organizatorilor şi ale aparţinătorilor talentaţilor interpreţi pot fi cuprinse în declaraţia regizorului Emanuel Petran, făcută la finalul spectacolului: ,,Excelent! Un lucru absolut minunat, deşi piesa este foarte grea”.
Duminică, 17 ianuarie 2016, săptămâna luduşenă a Culturii Naţionale s-a încheiat cu concertul Cenaclului ,,Lumină Lină”, din Sibiu, la care au fost prezenţi primarul Cristian Moldovan, părintele protopop Lucian Voşloban, domnul profesor Liviu Botezan, şeful de Cabinet al primarului şi un numeros public.

 

12573928_948068218610967_2934850158357070038_n

 

Punctul – Ioan Andreiu Borgovan
„Ziua Culturii Naționale” a fost sărbătorită în manifestări organizate de Primăria orașului în colaborare cu Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, Unitățile de învățământ și cu Protopopiatul Ortodox Luduș. Timp de cinci zile, Cultura poporului român și spiritul lui Mihai Eminescu au fost prezente în oraș prin diferite activități cultural artistice.
Școlile în prim plan
Seria manifestărilor omagiale a fost deschisă de elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” cu un colaj de poezii și cântece pregătit de profesorii Cornel Pop, Flaviu Pop și Bianca Lascău sub titlul „Eminescu – din valurile vremii”. Elevii pregătiți de profesorii Gyorfi Luminița, Zborovki Călin, Maria Chiriac și Daniela Vidru de la Școala Gimnazială nr. 1 au prezentat spectatorilor un program de muzică și poezie din opera lui Mihai Eminescu. O activitate notabilă a fost aceea a trupei de teatru „Ghem de foc” coordonată de actorul Teatrului din Alba Iulia, Mădălin Costea în care au evoluat elevii Alexandru Urcan, Petru Trifan, Andra Stan, Alexandru Ojog, Petruța Cătană și Andreea Bologa în primul act al piesei „O noapte furtunoasă” a lui Ion Luca Caragiale. Elevii Liceului Tehnologic pregătiți de prof. Mirela Cozma, Mariana Rus și Septimiu Pop au prezentat pe scena Casei de Cultură un montaj de versuri „Dor de Eminescu” și cântece scrise pe versurile poetului național.
Moment solemn
Ziua de 15 ianuarie a constituit momentul culminant al manifestărilor prilejuite de Ziua Culturii Naționale. De la ora 15, la bustul poetului Mihai Eminescu din Parcul Primăriei s-a desfășurat o adunare festivă la care au participat primarul Cristian Moldovan, reprezentanți ai Executivului și Legislativului local, cadre didactice, preoți, elevi și cetățeni ai orașului iubitori de Eminescu și de cultură. Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a vorbit despre semnificația zilei și despre importanța operei artistice a poetului Mihai Eminescu. Impresionant a fost momentul artistic în care Marian Balea a recitat o poezie patriotică.
Un moment special în cadrul Zilei Culturii Naționale a fost prezentarea piesei de teatru „Hoțul de mărgăritare” de Valeriu Anania de către elevii Liceului Tehnologic. După o muncă asiduă de trei luni, elevii Sebastian Cioban, Vlad Grec, Ionuț Grec, Adrian Sălăgean, David Voșloban, Andreea Pal, Denisa Madac și Alex Moldovan au devenit, grație regizorului Emanuel Petran de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actori care au intrat bine în rolurile lor într-o piesă care poate crea dificultăți și actorilor consacrați. Aplauzele primite de la o sală plină au răsplătit eforturile tinerilor talentați care au etalat frumoase perspective de viitor.

 

922827_948071748610614_3166722110493788026_n

 

 
Declarație primar Luduș – Cristian Moldovan
“Sărbătoarea Zilei Culturii Naționale, organizată în oraşul nostru în această perioadă, ne ajută să înțelegem că celebrarea marilor simboluri și valori ale neamului românesc este o datorie permanentă a tuturor, mai ales într-o vreme aşa cum este cea pe care o traversează întreaga societate contemporană.
Doresc să mulţumesc şi să felicit pe toţi factorii implicaţi în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor culturale de la noi din oraş, şi anume Şcoala Gimnazială “Ioan Vlăduţiu”, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Liceul Tehnologic Luduş, Biblioteca orăşenească, Protopopiatul Ortodox Român, Casa de Cultură “Pompeiu Hărăşteanu” Luduş, precum şi pe elevii şi cadrele didactice participante şi nu în ultimul rând actorului şi regizorului Emanuel Petran de la Teatrul din Cluj Napoca şi elevilor Sebastian Cioban, Vlad Grec, Ionuţ Grec, Alex Moldovan, David Voşloban, Adrian Sălăgean, Andreea Pal şi Denisa Madac care au realizat un inedit şi extraordinar spectacol teatral. Îi felicit şi îi asigur de întreg sprijinul meu în continuare!
De asemenea, doresc să vă mulţumesc vouă, dragi luduşeni, că aţi fost alături de noi într-un număr atât de mare la activităţile organizate, prezenţă care ne onorează, dar care ne şi responsabilizează pe viitor. Vă felicit pe toţi cei care aţi contribuit prin eforturile voastre ca această Zi a Culturii Naționale să devină o sărbătoare a afirmării tuturor valorilor spirituale, a identității și demnității poporului român.” – Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş.

 

 

 

Ludus Online

Articole Similare

Back to top button