Noutati

Ecourile “Zilelor Oraşului Luduş 2016”, oglindite în presa scrisă mureşeană!

 

13483342_1051647724919682_96813295327497430_o

 

PUNCTUL – Ioan Andreiu BORGOVAN

Trei zile frumoase de sărbătoare!

În acest an, cele trei zile de sărbătoare ale ludușenilor au fost programate după desfășurarea scrutinului  alegerilor locale din rațiuni dictate de rigorile campaniei electorale. Această întârziere a fost de bun augur, sărbătoarea beneficiind de zile senine și liniștite, chiar dacă această caniculă a deranjat pe unii, uneori. Oricum, Piața Mare, acel loc minunat care intră în tradiția locală pentru al doilea an a fost luată cu asalt de localnici și de vizitatori din localitățile apropiate.

VINERI…

… evenimentul principal al zilei l-a constituit o dublă activitate: Inaugurarea Galeriei permanente de artă „Rodica Olteanu” și expoziția „Universul în memoria timpului”, pictură și grafică, portrete ale personalităților locale. Rodica Olteanu este originară din Luduș și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici. A studiat artele plastice la Institutul „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A activat în învățământ la Tîrgu Mureș după care a plecat la București unde a fost scenograf la Studioul Cinematografic Buftea în perioada când se făceau câte 30 de filme în fiecare an. A participat la expoziții personale și colective în principalele orașe din țară și din străinătate. După anul 1990 a fost prezentă în expoziții din Grecia, Franța, Italia și Spania, unde a activat câțiva ani. Acum, la Luduș, manifestarea artistică moderată de prof. Ana Pandrea a reunit la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” pe iubitorii de artă din oraș. Au rostit alocuțiuni criticul de artă Ilie Roșianu din București, Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene de cultură, părintele Gheorghe Oltean și primarul Cristian Moldovan.

Seara, în Piața Mare, după ce o aversă de ploaie a mai alungat vipia, dar a înfierbântat asistența, au urcat pe scenă Cristi Minculescu și IRIS, RIFF, HARA și trupa SEMNAL M.

SÂMBĂTĂ

Pentru numeroșii copii prezenți au fost organizate concursuri și jocuri, iar pentru părinții lor obișnuitele atracții le-au stat la dispoziție. După  o întârziere cauzată de o furtună violentă pe scenă au urcat invitații de onoare primiți de primarul Cristian Moldovan și viceprimarul Kis Istvan: prefectul Lucian Goga, senatorul Petru Frătean, președintele CJ Mureș Peter Ferenc, vicepreședintele CJ Mureș Ovidiu Dancu și președintele PSD Tîrgu Mureș Horea Soporan.

În semn de prețuire a performanței, Administrația locală a premiat pe cei care s-au remarcat în domeniile lor de activitate. La propunerea prof. Mircea Gheborean, fizicianul Ioan Lucian Prejbeanu a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului ca un semn de apreciere al întregii sale activități care se desfășoară în Franța. Doctorul în fizică Ioan Lucian Prejbeanu s-a născut în Luduș, a studiat la Cluj-Napoca și Strassbourg, deține peste 40 de brevete de invenții și coordonează activitatea laboratoarelor SPINTEC și CROCUS din Grenoble. Au primit diplome de onoare și Placheta orașului Marinela Gherman – internațională la handbal, Horațiu Pungea – internațional la rugby și Talas Elemer Huba – handbalist divizionar. Au primit diplome și un premiu în bani elevii care s-au remarcat la Olimpiadele școlare: Luciana Bercea – handbal, Lucian Astăluș – media generală 10 în clasele I-VIII, Carmina Herepean – limba franceză, Octavian Anca și Dora Opriș – tenis de masă, Denisa Moldovan – fizică, Alexandru Harfaș – tehnologia informației, Denisa Stan – triatlon, Szanto Reka – limba maghiară, Eduard Bolog – religie, Andra Stan – cros, Kali Anna – limba maghiară și Roland Mihali, Paul Câmpean, Alexandru Urcan, Iarina Tătar – câștigători la concursuri județene și internaționale.

Seara s-a încheiat cu recitalurile oferite de IRON – CROSS, Lidia Bubble, WHAT”S UP și SMILEY.

DUMINICĂ

A fost ziua rezervată programului folcloric. Au fost prezente pe scenă Ansamblurile folclorice Ardealul, Transilvania și Hajdina din Luduș și cele din Miheșul de Cîmpie, Ocna Mureș și Sărmașu. Numeroșii spectatori i-au aplaudat pe Delia Molnar, Surorile Guță, Ovidiu Nechita, Monica Pârlea, Roxana și Septimiu Pop, Amalia Chiper Iurian, Angela Rusu, Aurel Tămaș, Sergiu Vitalian Vaida și Nănașii.

Cele trei zile de sărbătoare s-au încheiat la miezul nopții cu un foc de artificii impresionant.

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

13511944_1051645301586591_6504377723334516534_n

CUVÂNTUL LIBER – Mircea GHEBOREAN

ZILELE ORAŞULUI LUDUŞ – 2016!

Vineri, 24 iunie 2016. La Casa orăşenească de Cultură a fost inaugurată GALERIA DE ARTĂ „RODICA OLTEANU”, cuprinzând, pentru început, portretele în ulei a nouă personalităţi locale din secolul al XX-lea. Numeroşii luduşeni prezenţi la eveniment au participat şi la vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic bucureştean Rodica Olteanu, fiică a Luduşului, cuprinzând treizeci de tablouri, grupate sub genericul „UNIVERSUL ÎN MEMORIA TIMPULUI”.

Despre traseul ascendent în timp şi spaţiu românesc şi european al pictoriţei Rodica Olteanu, despre Dumnezeirea cuprinsă în lumina, culorile şi formele creaţiilor sale, despre viaţa interioară a personajelor din portrete, au vorbit doi reprezentaţi de marcă ai culturii române contemporane, scriitorul şi publicistul Nicoale Băciuţ, directorul Direcţiei de Cultură Mureş şi venerabilul critic de artă Ilie Roşianu, din Bucureşti. Domniile lor au abordat lucrările de artă ale doamnei Rodica Olteanu din perspectiva artei ca instituţie estetică şi din perspectiva artei ca instituţie a eticului. Profesorul Ioan Cristian Moldovan, primarul reales al Luduşului, supervizorul şi finanţatorul proiectului „GALERIA PERMANENTĂ DE ARTĂ” RODICA OLTEANU”, a apreciat gestul doamnei Olteanu ca un model demn de urmat pentru toţi fiii Luduşului, indiferent de domeniul în care excelează, a preluat sugestia antevorbitorilor ca în galeria de artă să fie ridicate autoportretul pictoriţei şi portretele altor personalităţi luduşene. Cuvinte de sinceră apreciere la adresa pictoriţei şi a creaţiilor sale au formulat şi moderatoarea dublului eveniment artistic, profesoara Ana Pandrea şi preotul Gheorghe Oltean, din parohia Zaul de câmpie, invitat de onoare împreună cu maica stareţă Varvara şi preotul duhovnic Ilie Ovidiu, de la Mânăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, din Cipăieni-Sânger. Doamna Rodica Olteanu a mulţumit tuturor celor care au încurajat-o în derularea proiectului său cultural, în mod deosebit domnului primar Ioan Cristian Moldovan, şefului de cabinet, prof. Liviu Botezan, lui Sebastian Căpuşan, consilier personal al primarului, familiei domnului Cornel Boitoş, precum şi domnilor Nicolae Băciuţ şi Ilie Roşianu, pentru frumoasele aprecieri la adresa lucrărilor expuse. A mulţumit tuturor celor care au onorat-o cu prezenţa la evenimentul artistic. În particular s-a înreţinut cu aparţinătorii familiilor personalităţilor luduşene decedate. Festivitatea s-a încheiat cu fotografii de grup.

Pe marea scenă în aer liber a Zilelor Oraşului Luduş au evoluat, primiţi şi răsplătiţi cu îndelungi aplauze trupele şi soliştii Hara, Riff, Semnal M, Iris şi Cristi Minculescu.

În a doua zi de sărbătoare, sâmbătă, 25 iunie, momentul central l-a constituit deschiderea oficilă a Zilelor Oraşului Luduş, ediţia 2016. Momentul a fost planificat pentru ora 19, dar a fost amânat pentru aproape două ore din cauza unei violente furtuni, izbugnită spontan şi însoţită de o ploaie torenţială. După liniştirea atmosferei şi a spiritelor, domnul primar Ioan Cristian Moldovan s-a adresat mulţimii de spectatori mulţumindu-le pentru prezenţa lor şi pentru încrederea care i-au acordat-o, realegându-l ca primar al oraşului Luduş pentru încă patru ani. I-a invitat pe scenă pe senatorul Alexandru Petru Frătean, dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, Peter Ferencz, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, visepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Horea Soporan, preşedintele organizaţiei PSD Târgu Mureş, Kis Istvan, fost şi actual viceprimar al Luduşului. Adresându-se miilor de luduşeni participanţi la sărbătoare, domnii Lucian Goga, Peter Ferencz, Ovidiu Dancu şi Ioan Cristian Moldovan, i-au felicitat pe localnici pentru aniversarea celor 683 de ani de la prima atestare documentară a Luduşului, au schiţat perspectivele de dezvoltare durabilă a urbei noastre şi a judeţului Mureş. Respectându-se protocolul festivităţii, domnul primar Ioan Cristian Moldovan i-a înmânat inginerului doctor Ioan Lucian Prejbeanu, Diploma şi Placheta de CETĂŢEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI LUDUŞ. Laudatio a fost prezentat de profesorul Mircea Gheborean. Proaspătul cetăţean de onoare al urbei luduşene a mulţumit administraţiei locale pentru distincţie şi i-a evocat, cu vocea vibrând de emoţie, pe toţi cei care l-au ajutat să fie responsabil pentru tot ceea ce simte, gândeşte şi face în folosul său, al fericitei sale familii, al semenilor săi, al comunităţii luduşene şi al statului francez în care vieţuieşte acum. În continuare, domnul primar i-a răsplătit cu diplome de onoare, plachete şi plicuri cu bani pe alţi nouăsprezece eminenţi fii ai Luduşului. Lista lor a fost publicată în numărul de vineri, 24 iunie a.c., p. 2 al ziarului „Cuvântul Liber”.

Înainte şi după acest moment central, pe scena în aer liber au evoluat, cu succes răsunător, trupele şi soliştii de muzică uşoară, folk, rock IRON CROSS, WHAT S UP, SMILEY. În această zi şi pentru aceste evenimente au venit şi spectatori din alte localităţi ale României, cu autobuze sau cu autoturismele proprii. Din lipsă de spaţiu tipografic o amintesc doar pe frumoasa domnişoară din Reghin şi pe eleva Alexandra Ciuba, de la Şcoala „Dacia”, din Oradea, însoţită de bunul ei tătic, Tudor Ciuba.

 

13507178_1051648981586223_7188577265314244382_n

 

A treia zi, duminică, 26 iunie 2016, sărbătoarea comunitară luduşeană a început cu un program liturgic şi cultural care a avut loc la Biserica Ortodoxă protopopială „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. După sfânta şi Dumnezeiasca liturghie, potrivită pentru duminica Tuturor Sfinţilor, a sfinţilor netrecuţi în xinaxar şi în calendarele creştine, dar care s-au jertfit pentru credinţa noastră în Iisus Hristos, oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban, sfântul părinte Paisie (Vasile Furdui, fiu al Luduşului), stareţ al Mânăstirii din comuna Bârlova din judeţul Iaşi, părintele pensionar Iuliu Bacali, preoţii Constantin Savu şi Mihai Cercel din Luduş, Cătălin Ceu, din parohia Bord, Silviu Feier, din parohia ortodoxă Iernut II, ajutaţi de diacul Sergiu Iacob şi corul bisericii, după cuvântul de înţelepciune înălţat de părintele Iuliu Bacali şi părintele Paisie, a fost sărbătorită Ziua Drapelului Naţional, printr-un emoţionant recital de pricesne şi cântece patriotice susţinut de talentata solistă Mirela Mănescu, coborâtoare din Apusenii lui Avram Iancu şi prin versurile recitate de domnul Dorin Grama, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură. Profesoare Ana Pandrea a prezentat cartea recent apărută „LUDUŞ – turnuri”, o sinteză a istoriei celor zece biserici din oraş, carte datorată publicistului Ioan Andreiu Borgovan şi pictoriţei Kiss Ibolya, cu o prefaţă semnată de Mircea Gheborean şi o postfaţă semnată de Ana Pandrea. Pe platoul din faţa bisericii, elevii de la şcolile din oraş şi-au prezentat, în expoziţia cu vânzare, icoanele realizate sub îndrumarea doamnelor profesoare Nadia Ghic, Daniela Boca, Monica Nistor, Daniela Baci şi Mariţa Poruţiu. Banii donaţi de enoriaşi vor fi dăruiţi copiilor cu dezabilităţi din oraş. Liceenii din Grupul de iniţiativă al Protopopiatului Luduş le-au oferit tuturor enoriaţilor felii de cozonaci, saleuri, haioşe, covrigi savuroşi, apă minerală, sucuri de fructe şi alte bunătăţi.

Părintele protopop Lucian Voşloban a prezentat-o pe domana nonagenară Valonia Gherasim, care, după 1990, a donat cea mai mare parte a pensiei sale pentru lucrări de reparaţii şi dotare a bisericilor româneşti din Luduş şi din alte parohii din cuprinsul protopopiatului cu troiţe, cruci luminoase, statui ale Sfintei Fecioare Maria cu pruncul Iisus în braţe, în valoare totală de peste un miliard de lei vechi.

Copiii, elevii şi unii adulţi au venit la biserică în frumoase costume populare româneşti. Amintesc aici pe soţii Boitoş şi pe micuţul membru al familiei Radu.

În după-amiaza zilei de duminică, 26 iunie, corul protopopiatului ortodox Luduş a participat la Concertul de muzică sacră de la Sărmaşu.

Scena mare a fost rezervată, pe tot parcusul zilei, muzicii populare româneşti. Şi-au dăruit cele mai frumoase cântece din repertoriile lor Surorile Guţă, Delia Molnar, Ovidiu Nechita, Monica Pârlea, Roxana şi Septimiu Pop, Sergiu Vitalian Vaida și Nănașii, Angela Rusu & Band, Aurel Tămaș & Band Live.

După estimările organelor de ordine, în cele trei zile de sărbătoare luduşeană, au fost prezenţi aproximativ 25.000 de spectatori, din Luduş şi din alte localităţi. În spaţiul compact de câteva hectare au fost amenajate numeroase instalaţii mecanice sau gonflabile pentru distracţia copiilor şi tinerilor, unităţi de alimentaţie publică, chioşcuri şi tarabe cu îmbrăcăminte, încălţăminte, produse ale meşterilor olari, fierari, arginatri, tâmplari şi coplitori în lemn. Timp de zece minute înainte de ora 24 a zilei de duminică, cerul Luduşului a fost luminat de jocul feeric al focurilor de artificii. În liniştea care s-a aşternut apoi, s-au auzit ultimele mesaje ale excepţionalei prezentatoare Elisa Cantemir: „ Vă salut luduşeni! Mulţumiri celor care ne-au onorat invitaţia! Mulţumiri domnului primar Cristian Moldovan! Să ne întâlnim cu bucurie şi la ediţia din 2017 a Zilelor Oraşului Luduş!”

 

 

 

A consemnat

 MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button