Noutati

Elevi ludușeni în excursie la București… cu trenul

 

Antoniu-Ioan Berar este un profesor din Luduș, născut la 1 noiembrie 1975, student doctorand la Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate, Domeniul-Istorie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș. Este profesor titular, metodist, gradul didactic I cu specializarea istorie-geografie-biologie-informatică și TIC la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș. După ce a obținut diploma de bacalaureat la Grupul Școlar Industrial din Luduș a urmat o Licență cu specializări în geografie-istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cursul postuniversitar cu specializarea în informatică la Universitatea „Petru Maior” Tîrgu Mureș; Cursul postuniversitar cu specializarea în biologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și un Master în Istorie mondială, sisteme și relații internaționale la Universitatea „Petru Maior” Tîrgu Mureș. Începând din anul 2004, prof. Antoniu-Ioan Berar a absolvit un număr de 25 de cursuri de formare și de instruire organizate de CCD Mureș, ISJ Mureș, UBB Cluj-Napoca, ARACIP București, UMPFE și CNCEP București. A participat la sesiuni de comunicări științifice și simpozioane la Tîrgu Mureș, Ploiești, Drobeta-Turnu Severin, Reșița, Timișoara, Craiova, Bulgaria, Sibiu. Activitatea publicistică este reprezentată de cele șase volume publicate și de articole apărute în volume, în conferințe și publicații.

În prezent este profesor titular la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș.

 

 

Reporter: În acest an ați organizat o activitate deosebită pentru elevii clasei la care sunteți diriginte, „aventură” pe care am consemnat-o în cotidianul „Zi de zi” din 10 mai 2019. Acum, constat, o „recidivă”.

Prof. Antoniu-Ioan Berar: Da. După excursia reușită de la Budapesta din perioada 13-15 aprilie 2019, din cadrul Săptămânii „Școala Altfel”, am luat hotărârea de a organiza o „altfel de excursie”, de această dată în capitala patriei noastre, București. Mi-am dorit o altfel de excursie, din mai multe motive: în primul rând, împreună cu elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” din Luduș, clasă la care sunt diriginte, am mai vizitat capitala în anul 2018, ocazie cu care am bifat mai multe muzee și Parlamentul României.

Rep.: Aveți și amintiri personale despre prima vizită pe care ați făcut-o la București?

A.I.B.: În al doilea rând, am dorit ca această excursie să se desfășoare în stilul anilor 50-60 când elevii se deplasau în excursii cu trenul. Un rol important în alegerea trenului ca mijloc de deplasare l-a avut și cartea Ioanei Giurgiu, în realitate Lucreția Giurgea Alexandru, o doamnă admirabilă care trăiește în Miami, SUA și pe care o cunosc personal, „Viața ca un vis” în care o tânără elevă ludușeancă din anii 50 povestește la un moment dat despre excursiile făcute cu școala în țară, folosind ca mijloc de transport trenul.

Rep.: Cum au reacționat elevii la propunerea ca trenul să fie mijlocul de deplasare?

A.I.B.: Trebuie să recunosc că elevii nu prea au mai călătorit cu trenul în ultimii ani. Sunt elevi care s-au urcat pentru prima dată în tren, datorită faptului că în ultimii ani, trenul este tot mai puțin folosit de majoritatea românilor. Copiii călătoresc împreună cu părinții lor, cu mașinile personale, cu avionul sau cu autocarul. Elevii clasei a VII-a B au fost foarte deschiși la propunerea mea de a face o deplasare cu trenul la București, încă din luna mai. Astfel, primul lucru pe care l-am făcut după întocmirea planului excursiei, a fost procurarea biletelor de călătorie pentru a fi grupați în același vagon. La această excursie s-au înscris 25 de elevi, care au fost astfel recompensați de părinți pentru rezultatele foarte bune la învățătură. Cei 25 de elevi participanți au obținut în acest an școlar medii peste 9,00.

 

 

Rep.: Ce traseu ați urmat?

A.I.B.: Excursia s-a desfășurat în perioada 15-18 iunie 2019. Plecarea a fost din gara Războieni, un nod de cale ferată purtând această denumire din 1 Decembrie 1918, după numele regimentului român care a sosit în această gară în acele zile istorice pentru neamul românesc. Deplasarea s-a făcut cu tren Intercity, într-un vagon tip salon dotat cu prize, un lucru extrem de necesar având în vedere apetitul elevilor pentru diferite dispozitive multimedia și de comunicare. Din tren, elevii au putut observa relieful relieful Transilvaniei, Depresiunea Brașov, Valea Prahovei și Câmpia Română între Ploiești și București.

Rep.: Care au fost obiectivele vizitate în București?

A.I.B.: Un obiectiv important în această excursie a fost familiarizarea cu Bucureștiul, cu mijloacele de transport din capitală. Astfel, elevii au călătorit în mai multe rânduri cu metroul, au învățat să se deplaseze și să se orienteze prin capitală între diferite puncte. Cazarea a fost în zona Obor, într-o cochetă vilă dotată cu piscină, unde elevii s-au relaxat în pauzele dintre deplasările la obiectivele vizitate în capitală. De la locul de cazare deplasarea spre obiective s-a făcut cu metroul sau pe jos. Pe parcursul excursiei am vizitat mai multe obiective: Centrul Vechi, Piața Unirii cu fântânile arteziene, Biblioteca Națională, Parcul Cișmigiu, Universitatea și Teatrul Național. Pe lângă aceste obiective, elevii au vizitat un mare centru comercial unde au vizionat filme, după preferințele fiecăruia. Am bătut la pas Bucureștiul pentru a vedea cât mai multe obiective: parcuri, biserici și numeroase clădiri reprezentative. Întoarcerea s-a făcut tot cu trenul, pe același traseu ca și la plecare: București, Ploiești, Brașov, Sighișoara, Războieni, ajungând în Luduș în dimineața zilei de luni, 18 iunie 2019, cu promisiunea ca în anul următor acest tip de activitate să fie reluat.

Rep.: Care va fi următorul traseu, următorul obiectiv?

A.I.B.: Pentru anul următor am schițat câteva variante din care vom alege soluția cea mai potrivită. Vom vedea.

 

 

 

A consemnat,

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button