Noutati

ELITE LUDUȘENE – PROFESOR UNIVERSITAR DR. IACOB ALTMAN

 

 

Se apropie, cu pași repezi, o nouă lansare de carte, la Luduș. Este cea de a 10-a carte a profesorului universitar dr. Iacob Altman. Cartea are titlul :”Capitalism în blue” și are o istorie foarte interesantă. Inițial, a fost un articol care a apărut în revista: Roubini Global Monitor și site-ul acestei reviste.  Redactorul șef de acolo, impresionat de articol, l-a publicat în revistă și pe site, începând cu coperta 1 a acesteia . Articolul a întrunit în prima lună un număr de peste 770.000 de unici cititori, fapt pentru care a primit de la RGM, Diplomă pentru cel mai citit autor publicat la ei.

 

 

Autorul a trimis articolul la Universitatea de EST din Finlanda, cu ocazia sărbătorii de 50 de ani de existență a acesteia. Au distins articolul cu Medalia de aur și l-au introdus în Cartea de Aur a Universității. L-a trimis la Publicare în revista Elsevier, care are cel mai mare factor de impact dintre revistele de stiință și cercetare. A fost publicat primind maximum de puncte (3 pct.ISI) în luna ianuarie 2017. A fost publicat apoi în revista Cambridge Economic, și preluat de acolo de către revista Oxford Research.

 

 

Acum, în prag de lansare a cărții „Capitalism în Blue”, la cabinetul de citate de la Elsevier s-au înregistrat 4600 de cereri,din toata lumea, pentru a prelua, din acest articol, citate în lucrări de licență, disertații de masterat și teze de doctorat. Menționez că cererea se adresează doar atunci când folosești mai mult de 2 paragrafe consecutive din articol. Pentru 1 singur paragraf nu este nevoie să faci cerere, doar să indici sursa și autorul.

 

 

Cartea, bazată pe munca de cercetare, are la bază articolul „Capitalism în Blue” cu inserții dintr-un articol mai vechi (2013) publicat de asemenea în revista Elsevier, articol care se numea: The Destiny of Capitalism, și cu completări din alte articole publicate.

În preajma evenimentului, care va avea loc,la Luduș, în 16 noiembrie,2017, am decis să va aduc în atenție câteva date legate de personalitatea și activitatea autorului :

 

 

I. SCURT CV.

Iacob Altman s-a născut în orașul Luduș . jud. Mureș, la data de 27 iulie 1960. loc în care și-a petrecut copilăria alături de părinți ,de cei doi frați și mulți copii care i-au rămas prieteni .

A fost elev al  Liceului Industrial din Luduș, pe care l-a absolvit în anul  1979. După absolvirea facultăţii s-a angajat că economist, apoi , inspector economic, contabil şef, director economic la F.C. Universitatea Cluj-Napoca. Devine, urmare a examenelor susținute: expert contabil, auditor, evaluator, șa  Din anul 2000 a fost profesor asociat , apoi lector , conferențiar , colaborator la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii “Babeş –Bolyai” din Cluj- Napoca. A început un doctorat (de 8 ani) în economie la UBB Cluj-Napoca, în anul 2000,doctorat   pe care l-a abandonat în ultimul an, 2008, deoarece a fost acceptat doctorand la  Universitatea Sorbona  din Paris.

 

 

Începând din anul 2009 are propriul curs că profesor asociat la UNIVERSITATEA SORBONA 1 din Paris unde își definitivează doctoratul în ECONOMIE  în anul 2012, cu distincția SUMMA CUM LAUDAE.

În anul 2013 își finalizează doctoratul  la UBB Cluj-Napoca ,  în GEOGRAFIE, doctorat   cu o teza distinsă cu “MAGNA CUM LAUDAE”. În toată această perioadă a publicat numeroase articole şi studii în reviste de specialitate pe teme de geografie, turism şi economie. De asemenea ,a participat la numeroase conferinţe şi simpozioane în ţară şi străinătate, în Polonia, Italia, Franţa, Marea Britanie etc.

Începând din anul 2009 are propriul curs că profesor asociat la UNIVERSITATEA SORBONA 1 din Paris, iar din 2013 a fost cooptat că profesor modular emerit la CAMBRIDGE UNIVERSITY din Anglia.

 

 

În anul 2014, în urma unei riguroase selecţii, a fost numit profesor asociat la Colegiul Economic HARTWICK de la Universitea New-York, S.U.A., unde susține cursul ȚEchilibre și dezechilibre Economice, modele clasice și modele cuantice”. Acest post trebuie confirmat an de an prin rezultatele cercetării efectuate.

Din anul 2016 este titularizat la Universitatea Cambridge, la Colegiul de economie, pe postul de profesor universitar emerit, unde susține cursul” Echilibre și dezechilibre economice”. Susține cursurile modular deoarece este implicat mult  în cercetare.

În domeniul cercetării a reușit (al 3-lea economist European din istorie) să depășească 50 de puncte ISI THOMPSON REUTERS.

 

 

II. LUCRĂRI

În atigerea acestor performanţe l-au ajutat şi cele 10 cărţi pe care le-a publicat până acum:

  1. Ecuaţiile tranziţiei economice – 2000, ed. Eclatant Cluj-Napoca
  2. Consumul şi fiscalizarea lui, coautor – 2004, ed. Eurodidact Cluj-Napoca
  3. Management şi marketing în turism – 2004, ed. Mega Cluj-Napoca
  4. Comerţ şi management comercial – 2005, ed. Eclatant Cluj-Napoca
  5. Negocierea – 2007, ed. Eclatant Cluj-Napoca

 

 

6. Agonia capitalismului neoclasic, – 2012, ed. Grinta Cluj-Napoca

7. Echilibre şi dezechilibre economice, vol. I şi II – 2012, Teza de doctorat în Economie, ed. Grinta Cluj-Napoca

8. Potențialul turistic în NV Transilvaniei,Teza de doctorat în Geografie, ed. Eclatant , 2013

9. REGIONALIZAREA, 2016. Este o carte rod al unei intense cercetări şi documentări, efectuate timp de 3 ani. Lucrarea a fost distinsă cu Medalia de aur la EUROINVENT și a devenit ,oficial, cel de-al şaselea model de regionalizare al unei țări, din istoria omenirii.

 

 

Toate aceste calităţi i-au fot recunoscute de către autorităţile locale ludusene, care în anul 2015 i-au acordat titlul de “CETĂŢEAN de ONOARE” al oraşului Luduş. În semn de recunoştinţă Iacob Altman dedică cartea, “Regionalizarea”, Luduşului, oraşul său natal.

În  perioada, (1999-2009) a condus emisiuni pe teme economice precum :

“Pulsul economic – 90 de minute” la postul de televiziune local NCN TV,timp de 8 ani

”Studioul economic” la Tele Europa Nova timp de 2 ani,

şi emisiunea “Economică”(Pulsul economic la radio) la CD Radio, 4 ani.

Este un om împlinit și din punct de vedere familial ,din căsătoria cu Sorina , economistă-expert contabil, rezultând un fiu, Eduard, tot economist.

 

 

III. APRECIEREA INTERNAŢIONALĂ:

A fost distins în carieră cu diplome de la marile universități europene: Universitatea Humboldt Berlin, Universitățile Cambridge și Oxford, Universitatea Sheffield, Universitatea Birmingham din Anglia, Universitatea Glasgow din Scoția, Universitatea Sorbona și Nantes din Franța, Universitatea din Roma, Universitatea din Veneția, Universitatea di Parma din Italia, Universitatea din Lisabona, Uppsala din Suedia, Univesitatea de Est din Finlanda, Universitatea New-York, Universitatea Georgia din Atalanta, SUA etc.

 

 

 

                               Luduș, 15 noiembrie 2016                                   Prof. Ana Pandrea

Articole Similare

Back to top button