Noutati

Înălțarea digului de la Luduș!

 

D4

 

În Monografia din anul 2008 a orașului Luduș sunt consemnate informații despre repetatele inundații care au afectat, de-a lungul istoriei moderne și contemporane, locuințele ludușenilor, economia localității și conformația reliefului. După inundațiile din anii 1970 și 1973, care au produs mari pagube în sectoarele vegetal, zootehnic, industrial și al transporturilor, conducerea de atunci a orașului, primar fiind Ioan Zagon, a reușit să obțină fonduri guvernamentale pentru îndiguirea malurilor râului Mureș și adâncirea albiei Pârâului de Câmpie. În timp, în unele porțiuni, digul a scăzut în înălțime atât din cauza eroziunilor provocate de ploile torențiale, cât și datorită tasării pământului.

 

D1

 
“În ultima perioadă de timp, în ultimii ani se înregistrează o creştere a numărului de viituri importante, atât la nivel european, dar şi în ţara noastră, viituri care generează de multe ori inundaţii. Având în vedere acest lucru şi ţinând cont şi de faptul că pentru perioada următoare se prognozează o creştere a riscului la inundaţii din cauza creşterii frecvenţei şi altitudinilor viiturilor datorate schimbărilor climatice, datorită dezvoltării socio-economice a unor zone vulnerabile, care sunt supuse riscului la inundaţii se desprinde ideea şi necesitatea de a lua cele mai adecvate măsuri pentru o dezvoltare durabilă.” – ne-a declarat inginerul Tiberiu Orban.

 

D2

 
Pentru a opri fenomenul degradării digului, au fost executate lucrări de supraînălțare. O asemenea lucrare efectuează în prezent Administrația Națională Apele Române, în zona fostei fabrici de sticlă. Din informațiile oferite de domnul inginer Tiberiu Orban, aflăm că lucrarea se execută în regie proprie, cu utilajele și angajații ANAR. Costurile lucrării sunt estimate la 35.000 lei. Sunt necesari 900 metri cubi de pământ argilos, pentru tasare și impermeabilizare, 300 metri cubi de sol vegetativ pentru un covor ierbos specific de pajiște, pentru înțelenire. Administrația Națională Apele Române mulțumește domnului primar Cristian Moldovan pentru sprijinul acordat în procurarea pământului folosit la înălțarea digului.

 

D3

 
“Aducerea la clasa de importanţă a digurilor pe râul Mureş, pe sectorul Luduş – Gheja, reprezintă nişte lucrări de reabilitare a unor lucrări hidrotehnice existente, datorită faptului că de la punerea în funcţiune şi până în prezent aceste lucrări au suferit o serie de degradări datorită presiunilor factorilor externi şi datorită factorului antropic a intervenţiei omului prin circulaţia pe diguri. S-au înregistrat permanent şi denivelări şi discontinuităţi ale liniei de apărare, aspecte a căror corectare se urmăreşte prin acest proiect. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt locuitorii riverani şi agenţii economici din localitatea Luduş.” – a conchis inginerul Tiberiu Orban.

 

 

 

A consemnat
Mircea Gheborean

Sursa: CUVANTUL LIBER www.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button