Noutati

La Luduş, datoriile mai periculoase decât seceta!

 

În primăvara acestui an, la Luduș s-a făcut recepția lucrărilor la Stația de tratare a apei potabile, obiectiv care a făcut parte din programul Master Plan a SC COMPANIA AQUASERV SA. La Uzina de apă s-au pus în funcțiune stația de tratare a apei, cu cele două componente predecantare și decantare, stația de tratare cu cărbune activ și stația de tratare cu ozon. Prin aceste lucrări, procesul de tratare a apei a fost refăcut complet, ceea ce se reflectă în calitatea apei potabile furnizate. Până de curând, apele uzate ale orașului treceau prin stația de epurare a fabricii TEREOS. Noua investiție, o stație modernă de tratare a apelor uzate, funcționează în parametri proiectați, cu foarte bune rezultate în exploatare.
Însă, deși calitatea apei a crescut, au crescut și datoriile ludușenilor către Aquaserv, companie care se vede nevoită să facă unele sistări de apă la blocurile cu restanțe enorme la consum…

 

OANES - Aquaserv Ludus

 

Apă da, plată ba!

Șeful sucursalei Luduș a SC COMPANIA AQUASERV SA, ing. Gelu Oaneș, se confruntă cu multe probleme datorită uzurii unor conducte și instalații, dar ce îl supără mai tare sunt restanțele mari la plata apei furnizate. În orașul Luduș funcționează 126 de Asociații de proprietari sau de locatari și aproape patru mii de consumatori individuali. La ora actuală, Asociațiile datorează Aquaservului 400.734 lei, din care 274.872 lei sunt datorii scadente, iar 125.861 lei sunt datorii nescadente. Gelu Oaneș spune că marea majoritate a datoriilor sunt mai vechi de șase luni, iar totalul acestora blochează producția unității pentru 2-3 luni. Conform legislației actuale, AQUASERV atenționează Asociațiile despre datoria acumulată și despre consecințele în cazul refuzului plății către furnizorul de apă. În cazul în care, după cele 15 zile de la înștiințare nu se recuperează măcar o parte din datorie, se trece la o eșalonare a datoriei în funcție de sumele datorate. Ratele acestei eșalonări trebuie plătite în fiecare lună, plus valoare facturii curente. Dacă nu se plătește datoria se trece la sistarea furnizării apei la scara de bloc respectivă.
„Datoriile sunt foarte mari. Am atenționat opt Asociații cu datorii mari. Dintre acestea, Asociația de pe strada Bradului nr. 5 a ajuns la 194.000 lei și am sistat furnizarea apei. În viitor, urmează să închidem și altele dacă nu se recuperează datoriile și nu se caută soluții pentru eșalonarea datoriilor. Aquaserv încearcă să rezolve această situație prin eșalonări și înțelegere, dar totul are o limită… legislativă și financiară”, a spus Gelu Oaneș.
În cazul rău platnicilor, Asociațiile ar trebui să-i acționeze în judecată și să recupereze datoriile, dar la Luduș încă nu s-a procedat în felul acesta.

Separarea costă

În mod inevitabil, la fiecare scară de bloc sunt locatari care sunt la zi cu plata cheltuielilor și aceștia sunt victime nevinovate în cazul sistării apei potabile. Se poate face, oare, ceva pentru aceștia? „Da, există această posibilitate de contorizare individuală și la bloc, dar…” spune Gelu Oaneș. Dar, pentru o asemenea operațiune, de a întocmi contracte de furnizare a apei cu fiecare locatar, Asociația trebuie să fie cu plata la zi și fără datorii restante. Apoi, este nevoie de întocmirea unor proiecte individuale, de obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor. Contoarele trebuie montate la intrarea în bloc, iar conductele se ramifică pentru fiecare apartament. O ultimă precizare: toată această operațiune se face pe cheltuiala proprietarului, deci această soluție este neviabilă pentru majoritatea blocurilor cu datorii.

Individualii, la zi

Consumatorii individuali își plătesc cu conștiinciozitate consumurile, ceea ce s-ar întâmpla și în cazul locatarilor de la blocuri dacă ar avea fiecare contorul propriu. În viitor, poate Aquaservul, poate altcineva ar putea face contorizarea individuală, contra cost și cu plata în rate și atunci, după o „amnistie fiscală”, s-ar porni de la zero. Acum, este greu din punct de vedere social să oprești apa către oameni, răspunderea Aquaserv fiind foarte mare, dar nici nu se poate continua cu datorii la infinit pentru că investițiile trebuie finanțate și continuate. În Luduș, rețeaua de apă a fost modernizată pe o lungime de 8,9 km, iar rețeaua de canalizare pe o lungime de 19 km. Despre acestea, într-un număr viitor.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTUL www.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button