Noutati

La Luduş, în anul Centenar, o sută de stejari pentru istorie

 

Stejarul este un arbore înalt până la 50 m cu coroană bogată şi lemn foarte rezistent şi dur, preferat de constructori şi admirat în natură pentru semeţia sa. Aceste calităţi au fost determinante atunci când românii l-au ales să îi reprezinte, fie pe terenurile de sport, fie cu prilejul manifestărilor care omagiază lupta înaintaşilor pentru ţeluri nobile. La Luduş, numitorul comun al unei activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri a reunit forţele Primăriei locale, ale ISJ Mureş şi ale Liceului Tehnologic Luduş.

 

 

Vineri, 16 noiembrie, 50 de elevi s-au îndreptat spre terenul Uzinei de Apă, acolo unde Liviu Popa şi oamenii de la „DITZV” din Primărie au asigurat cele necesare pentru plantarea stejarilor. Ocolul Silvic Luduş prin Silviu Eşanu şi Opriş Istvan au pus la dispoziţia elevilor 100 de pueţi de stejar pedunculat de bună calitate. Alături de consilierii Liviu Botezan şi Sebastian Căpuşan, administratorul public al oraşului, Marius Dudilă şi directorul adjunct al Liceului Tehnologic, Szekely Zoltan,  într-o atmosferă de bună dispoziţie şi seriozitate elevii şi elevele din clasele a XI-a C şi a XII-a G s-au comportat admirabil fiind la înălţimea momentului.

Declaraţii

Ioan Macarie- inspector general şcolar. „Este a doua acţiunepentru plantarea stejarilor  la care particip. Prima a fost la Oarba de Mureş, în amintirea celor care acum 100 de ani au făurit o Românie mai frumoasă. Astăzi, elevii Liceului Tehnologic au plantat 100 de stejari şi sunt sigur că vor fi mândri peste ani atunci când vor admira stejarii plantaţi de ei. Le mulţumesc lor şi celor care îi educă”.

Primarul oraşului, Cristian Moldovan. „Este o zi specială în care elevii participă la o activitate deosebită iniţiată şi sprijinită de Primărie, Liceu şi Ocolul Silvic. Stejarii plantaţi astăzi vor rămâne peste ani ca un semn de apreciere a înaintaşilor care au luptat şi au realizat Marea Unire de la Alba Iulia”.

Directorul Liceului Tehnologic, Claudiu Ciucă. „Elevii au venit cu gândul că plantând un copac salvăm o viaţă, plantând o pădure salvăm o comunitate. Le mulţumesc elevilor care au privit cu multă seriozitate activitatea de azi”.

În acest an s-au plantat 100 de stejari. Dar, ce ar fi ca în 2019 să se planteze 101, în 2020-102 stejari şi aşa mai departe? Terenuri de înpădurit ar mai fi multe, la fel cum încă, mai există entuziasm.

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button