Încă din anul 2019, prin Ordinul nr. 78 al ministrului administrației și internelor și al ministrului mediului și al pădurilor a fost aprobat Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase. Acestea pot avea ca efect producerea de inundații , secetă hidrologică, incidente/accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale pe cursurile de apă. Având în vedere și prevederile Legii nr. 481/2004, privind protecția civilă, administrația publică locală Luduș a inițiat un proiect de hotărâre privind apobarea Programului de acțiuni pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dăunătoare ale fenomenelor meteorologice periculoase și asigurării unei circulații fluente pe perioada de iarnă 2024-2025.
Având raportul de specialitate întocmit de Liviu Popa, directorul Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” (DITZV) din cadrul Primăriei orașului Luduș și Referatul de aprobare al primarului Ioan Cristian Moldovan, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre prezentat în ședința Consiliului local din 22 octombrie 2024.
Programul de acțiuni cuprinde prevederi cu termene de execuție și persoane care răspund de îndeplinire pentru circulația rutieră, pietonală și parcări; pentru prevenirea poleiului și asigurarea personalului. În Regulament sunt prevăzute și măsuri pentru asigurarea cu materiale și combustibil; pentru situații deosebite și asigurarea bugetului necesar.
Într-un capitol aparte este prevăzut că Poliția Locală și Poliția Națională vor sprijini operațiunile propuse pentru perioada iernii 2024-2025.
Având și avizele favorabile ale Comisiilor de specialitate ale Consiliului local, „ADPP” și „APL”, „BFC” și „FE”, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre propus de executiv.
A consemnat
Ioan A. BORGOVAN