Noutati

La Parcul Tineretului din Luduș, ritm susținut de lucru

 

Bătrânul „Parc al Tineretului” din Luduș a fost trezit dintr-o lungă agonie marcată de uitare, distrugere și nepăsare la 22 noiembrie 2016, atunci când Consiliul local a aprobat un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan cu privire la „Modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului”. La acea dată, valoarea proiectului a fost estimată la 8,044 milioane de lei, cu TVA inclus. Primele lucrări au începute în 8 octombrie 2018 și au continuat până când a permis vremea. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru ziua de 1 decembrie 2019.

 

 

După o jumătate de an

Prin contractul semnat cu Primăria orașului Luduș, proiectantul general SC AT Studio SRL,  și constructorul SC Construct Mapcom SRL, ambele din Tîrgu Mureș „trebuie să amenajeze spațiul verde al parcului cu suprafață de 22792 de metri pătrați care se compune din alei pietonale, spații de joacă, teren multifuncțional, anexă administrativă, pistă de alergare, sistem de sonorizare și Wirless”, după cum ne-a declarat consilierul Liviu Botezan.

Din anul 2016 când a fost aprobat proiectul au intervenit câteva modificări ale indicatorilor tehnico-economici, ultima solicitare a Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru fiind făcută în luna martie 2019 pentru întocmirea Actului adițional nr. 1 la Contractul de finanțare nr. 24/2017. Acum, indicatorii tehnico-economici sunt influiențați de Instrucțiunea nr. 2 a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice care la art. 7 alin (2), lit (b) precizează că „la modificarea salariului minim aplicabil, toată valoarea manoperei va fi actualizată cu un procent egal cu cel cu care a fost indexat salariul minim”. Apoi, „în conformitate cu art. 71 alin (1) din OUG nr. 114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene” spune Florina Grama de la Serviciul IADP al Primăriei orașului Luduș, „în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2019  pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adausuri la suma de 3000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore/lună, reprezentând 17,928 lei/oră”.

Văzând referatul întocmit de Serviciul IADP al Primăriei orașului Luduș și Expunerea de motive a primarului Cristian Moldovan, Consiliul local a aprobat modificarea indicatorilor tehnico-economici reprezentând valoarea investiției „Modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului”, rezultată din devizul general actualizat. Noua valoare totală a investiției (inclusiv TVA) este de 7795700 lei, din care C+M (inclusiv TVA) este de 5593338 lei.

 

 

Parcul prinde contur

Amplasarea parcului în oraș este centrală și lucrările sunt vizibile pentru pietonii care circulă pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Totuși, o vizită pe șantier și o discuție cu coordonatorul lucrării, reprezentant al SC Mapcom, Orosz Andrei este foarte instructivă. Originar din Luduș, îndrăgostit de oraș după felul în care vorbește, competent și avizat, Orosz Andrei este cel mai potrivit om de la care se pot afla amănunte despre prezentul  și viitorul acestui parc pe care îl cunoaște încă din copilărie. Despre gradul de realizare a proiectului se poate vorbi în cifre distincte pentru fiecare categorie de lucrări. Pentru terasamentele construite cu o mare cantitate de sol argilos adus din Cioarga și de la vechiul drum spre Turda, procentul de realizare este de circa 95%. Contrar a ceea ce credeam, pardoseala gradenelor nu va fi realizată din beton, ci dintr-o iarbă specială semănătă după așezarea unui strat de pământ fertil, o iarbă rezistentă la uzură. De altfel, în parc vor fi însămânțate patru tipuri de iarbă. Pentru dig, pentru zonele solarizate sau umbrite și pentru terenurile de tenis. Amenajarea peisagistică este realizată în prezent de 80%, urmând ca în perioada următoare să mai fie plantați 130 de copaci și specii vegetale de talie mai mică. Canalizarea menajeră este finalizată 100%, iar alimentarea cu apă la 95%. Clădirea care cuprinde două vestiare pentru terenurile de tenis, grupurile sociale, o magazie și un birou este în plină construcție fiind realizată în proporție de 40%. Ultimele lucrări executate vor fi amenajarea aleilor, terenurilor de tenis și plantarea unor garduri vii pe laturile parcului. Intrarea în parc se face din Bulevard, fiind amenajate scări și o rampă destinată persoanelor cu dizabilități fizice.

După ritmul în care se lucrează este posibil ca la sfârșitul acestei toamne, ludușenii să se plimbe pe aleile noului și modernului parc, iar copiii vor putea să încerce instalațiile de joacă destinate lor. Dar, până atunci, vom mai vizita șantierul parcului pentru a vă aduce noutăți.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button