Noutati

Lansarea cărţii “Regionalizarea” a luduşeanului Iacob Altman, oglindită de presa scrisă mureşeană!

 

Săptămânalul PUNCTUL – Ioan Andreiu Borgovan

 

 
„Regionalizarea” a venit acasă!
Iacob Altman, unul dintre economiștii de seamă ai zilelor noastre s-a născut la Luduș în anul 1960. A terminat învățământul preuniversitar la Luduș în anul 1979 după care a urmat un traseu mereu ascendent. A absolvit Facultatea de Științe Economice la Cluj-Napoca, a fost economist, contabil șef, inspector și director economic. Acum deține împreună cu soția sa Sorina o firmă de expertiză contabilă și de audit. Din anul 2000 a început și o carieră didactică fiind lector, profesor asociat la Universități prestigioase din România, Franța, Marea Britanie și SUA. Din anul 2008 este doctor în economie, a publicat nouă cărți de specialitate și numeroase studii în țară și în străinătate.

 

DSC00337

 

 
Merite recunoscute
După numeroase aprecieri favorabile pe care le-a primit din partea forurilor internaționale, Iacob Altman a fost distins în anul 2015 cu titlul de „Cetățean de onoare al orașului Luduș”, un titlu pe care l-a primit cu multă mândrie. Iată de ce, vineri 25 martie, Iacob Altman a lansat în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” cel mai recent volum al său „Regionalizarea” apărut la Editura Ecou Transilvan Cluj-Napoca în condiții deosebite. La emoționanta întâlnire moderată în mod impecabil de prof. Ana Pandrea a participat un consistent „desant” intelectual din Cluj-Napoca: profesorii universitari Horea Dan și Dan Marius Drăgan; poeții Lili Lazăr și Sandu Cătinean; reprezentanții editurii Nadia Baciu și Rodica Mureșan. Aceștia, la care s-au adăugat prof. Ana Pandrea și Mitru Cirhagău au vorbit despre viața și impresionanta operă a dr. Iacob Altman care în final a expus tema volumului „Regionalizarea”, de fapt despre dezvoltarea care „ include obiective economice și sociale, iar în condițiile în care se pune și problema durabilității se adaugă obiective legate de conservarea resusurselor de mediu”. Și, încă de multe altele. Cartea se adresează în primul rând specialiștilor și impresionează prin tratarea științifică a subiectului, dar are și capitole care pot fi citite cu interes și de persoanele cu o pregătire medie. După mai mult de două ore de înaltă spiritualitate, dr. Iacob Altman a acordat autografe solicitanților, iar cei peste 200 de auditori s-au întâlnit la un plăcut moment de socializare.

 

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTUL – www.punctul.ro

 
Cotidianul CUVÂNTUL LIBER – Mircea Gheborean

 

 

 

LA LUDUȘ DIN NOU DESPRE REGIONALIZAREA ROMÂNIEI!

Cu mulți ani în urmă, la Luduș, ca de altfel în toată România, a făcut senzație campania despre necesitatea regionalizării României, avându-l ca protagonist pe ardeleanul Sabin Gherman, fiu al comunei mureșene Zau de Câmpie. Experiența istorică, evenimentele dramatice din decembrie 1989, din martie 1990, traseul politic postdecembrist marcat dureros de încercările unor indivizi și grupări iredentiste și revanșarde, de dezmembrare a statului național România, i-au determinat pe cei mai mulți cetățeni ai României să aleagă varianta conceptului de Europă a națiunilor.
Tema regionalizării României a revenit în atenția ludușenilor în anul 1998, când, sub presiunea Uniunii Europene, guvernanții români au creat cele 8 regiuni de dezvoltare economică, (județul Mureș, făcând parte, împreună cu județele Alba, Sibiu, Brașov, Harghita și Covasna, din Regiunea Centru, cu reședința la Alba Iulia).

 

12832569_992431940841261_4249814906740765193_n

 

 
Vineri, 25 martie 2016, aprozimativ o sută de ludușeni, de diferite vârste și profesii, au ales ca, împreună cu primarul orașului, domnul Cristian Moldovan, cu domnul Liviu Botezan, șeful de cabinet al primarului și câțiva consilieri locali, să participe la festivitatea de lansare a cărții „Regionalizarea” (României-n.n) și la reîntâlnirea de suflet cu domnul Iacob Altman, autorul cărții lansate și al altor zece cărți științifice, ludușean prin naștere, copilărie, tinerețe, studii generale și liceale, profesor universitar în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, doctor în geografie (2013), doctor în economie (2015), propus pentru titlul mondial „Economistul anului 2015”, Cetățean de Onoare al orașului Luduș.
Despre omul de știință Iacob Altman și despre cea mai recentă care a sa, considerată ca a șasea variantă a proiectului de regionalizare a României, carte publicată inițial la Londra, în limba engleză, iar în anul 2016, în varianta românească la Editura „Ecou Transilvan”, din Cluj-Napoca, au vorbit profesorii universitari clujeni dr. Dan Horea și dr. Dan Marius Drăgan, doamna Nadia Baciu, directorul Editurii „Ecou Transilvan”, cărturarul și regizorul de film clujean Horea Muntenuș, autorul unui recent film documentar despre sculptorul Constantin Brâncuși, sincer admirator și prieten al autorului cărții, precum și doamna profesoară Ana Pandrea, din Luduș. Primit cu sentimente de sinceră admirație, dr. Iacob Altman și-a început alocuțiunea mulțumind Primăriei Luduș, personal domnului primar Cristian Moldovan, foștilor săi învățători și profesori, organizatorilor festivității, prietenilor ludușeni pentru prezența la acest remarcabil eveniment cultural.

Referindu-se la cartea „Regionalizarea”, a prezentat succint conținutul celor 215 pagini, structurat pe 6 capitole: I. Bazele conceptuale (Evoluția gândirii economice asupra necesității regionalizării); II. Modelele de regionalizare (Teoriile regionalizării); III Regionalizarea României (scurt instoric al teritorialității de cuprinsul tării, Definirea regiunilor, Delimitarea regiunilor, Concetrarea Unităților Administrativ Teritorile, Ajustarea regiunilor obținute, Ajustarea Geografică, Ajustarea economică, Ajustarea continuă, Multiplicatorii regionali ai ocupării și ai veniturilor); IV. Realizarea echilibrului regional; V. Creșterea economică a fiecărei regiuni; VI. Indicatorii dezvoltării regionale (economice, sociale, de protecție și de calitate a mediului) Avantajele regionlizării, Competitivitatea reginonală (cuantificare și evaluare); o prefață, în loc de concluzii, postfață, o listă bibliografică, cuprinzând titlurile a 70 de articole, lucrări și studii științifice consultate, scrise în majoritatea lor de autori străini, în limbi de circulație mondială, dar și cărți și studii semnate Iacob Altman, unele premiate de foruri ștințifice internaționale. În încheiere dr. Iacob Altman a adăugat: „Ca efect al regionalizării se realizează o legătură mai intimă între liderii locali aleși pe criterii de valoare personală și membrii comunităților locale, ceea ce duce implicit la rezolvarea problemelor locale de infrastructură, la ocuparea forței de muncă, la dezvoltare imobiliară, asistență socială, cultură, la transparența și controlul eficient al execuției bugetare, la nivel național și regional, aplicarea de măsuri fiscale diferențiate în funcție de interesul regiunii. Identitatea națională și patriotismul sunt subordonate și cumulate. Bunăstarea locală și cea națională nu se pot despărți, ci doar cumula”.
În prefața cărții, profesorul universitar doctor Ioan-Aurel Irimuș observă că „Autorul punctează limitele modelelor tradiționale de țară, specifice evului mediu și accentuează modelul economic contemporan al regiunii”.
La reușita evenimentului cultural de la Luduș au contribuit, prin talentul oratoric și regizoral, doamna profesoară Ana Pandrea, moderatoarea întâlnirii și jurnalistul Ioan Andreiu Borgovan, adică ludușenii ce și-au asumat responsabilitățile organizării festivității, cu tot ce presupune un asemenea complex demers comunitar, poeții clujeni Lili Lazăr și Sandu Cătinean, care au recitat din propriile creații, Rodica Mureșan, consilier al Editurii „Ecou Transilvan”, cu amintiri despre copilăria sa și a prietenului ei, dr. Iacob Altman, prof. Georgeta Porumb, doamna Sorina Altman soția și doamna Esztera Altman, sora domnului dr. Iacob Altman responsabile cu partea de protocol, domnul Cornel Sabău, responsabil cu sonorizarea, precum și vremea frumoasă de afară, atmosfera prietenoasă și relaxată din sala mare și din holul Casei de Cultură.
În textul tipărit pe coperta a patra a cărții, prof. univ. dr. Remus Crețan, de la Universitatea Babeș Bolyai, din Cluj Napoca observă: „În contextul în care Uniunea Europeană parcurge o etapă mai dificilă, sub aspect organizațional și de presiune, din partea curentelor extremiste și a valurilor masive de imigranți, lucrarea de față este binevenită”.

 

 

A consemnat
Mircea Gheborean

Sursa: CUVÂNTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button