Noutati

LICEENII LUDUŞENI PREGĂTIŢI DE 1 DECEMBRIE

 

Ca în fiecare an, în perioada premergătoare ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI, zi sărbătorită la 1 Decembrie, în Luduş, au loc o serie de evenimente cultural-artistice şi educative în cadrul cărora se evocă momentul formării statului naţional unitar român. Am participat la un asemenea eveniment, miercuri, 23 noiembrie 2016, la Liceul Tehnologic din Luduş.

 

2

 

Sub coordonarea profesorilor diriginţi, elevii şi-au pus în evidenţă abilităţile practice şi imaginaţia în pregătirea unor momente care să evoce împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire. Din totalul de 35 de clase existente în liceu, un număr de 11 clase s-au înscris în concurs. Cu mult entuziasm, au trecut la ornarea claselor şi pregătirea momentelor artistice. Fiecare clasă s-a străduit să  scoată în evidenţă tradiţiile româneşti, au adus obiecte dintre cele mai diferite şi au organizat adevărate colţuri muzeistice în care au fost expuse piese deosebite precum: covată pentru făcut pâine, furcă şi fusuri pentru tors, sucală, suveici, război de ţesut, lămpaşe, jug de car, ladă de zestre, nenumărate modele de oale şi blide din ceramică, covoare ţesute, prosoape ţesute şi cusute manual, icoane şi cărţi vechi etc. Observând bogăţia, vechimea şi valoarea lor mi s-a întărit gândul care-mi  trece de multă vreme prin minte, acela de înfiinţare a unui muzeu la Luduş.

 

3

 

Prezentările făcute de către elevi au impresionat prin evidenţierea sentimentelor patriotice şi a mândriei de a aparţine unei ţări binecuvântate de Dumnezeu. Merită remarcată ţinuta îngrijită, majoritatea au optat pentru costumele populare, dar şi pentru cele care simbolizează Tricolorul. Mesele încărcate cu bucate tradiţionale: pâine coaptă pe vatră, colaci pentru colindători, cozonaci, slănină, ceapă, mere coapte, mălai cu lapte după reţeta bunicii, nelipsitele sarmale aburinde şi multe alte produse au fost, la sfârşitul activităţii, prilej de încântare şi bucurie pentru elevii care abia au aşteptat să deguste din bunătăţile expuse şi să facă schimb de reţete.

 

1

 

Juriul din care a făcut parte directorul liceului, prof. Claudia Botezan, prof. Mihai Pandrea şi subsemnata a avut o misiune grea, dar s-a străduit să fie cât se poate de imparţial. În urma deliberărilor au fost acordate următoarele premii:

Locul I şi o tablă neagră magnetică – clasa a IX-a A, diriginte prof. Moldovan Paula

Locul II şi scaune tapiţate – clasa a IX-a E, diriginte prof. Tecar Mihaela

Locul III şi scaune tapiţate – clasa a X-a E, diriginte prof. Drăghia Cristian

Menţiune I şi o tablă neagră magnetică – clasa a XI-a B, diriginte prof. Macavei Eleodora

Menţiune II şi o tablă neagră magnetică – clasa a IX-a C, diriginte prof. Ciucă Claudiu

Menţiune III – clasa a XI-a E, diriginte prof. Kerestesi Lorena

 

4

 

Premii speciale:

Premiu pentru ţinută specială: clasa a IX-a G, diriginte prof. Mărginean Arestica

Premiul pentru spontaneitate: Pop Oana (IX E) şi Buha Minodora (XII E)

Premiul pentru cea mai bună prezentare: Astăluş Adrian (IX A)

Premiul pentru cel mai bun dansator: Marian Andrei (XI B)

Premiul pentru creaţie proprie: Fulop Andreea (XII E) şi Anca Cristian (X E)

Premiul pentru recitare: Iuoraş Denisa (IX E)

Premiul pentru impresie artistică: Urcan Sorin (XI E)

Premiul pentru cea mai bună interpretare muzicală: Mărginean Romina (IX E)

Merită apreciate, din plin,  şi eforturile claselor X G (dirig. Pal Asimina), X C (dirig. Bujorean Daniela), XII E (dirig. Botezan Cosmin) şi X G (dirig. Nichita Maria).

 

Tuturor sincere felicitări!

 

 

 

A consemnat

prof. Ana Pandrea,

Luduş

Articole Similare

Back to top button