Noutati

LICEENII MAI BINE INFORMAŢI DESPRE TRAFICUL DE PERSOANE !

 

 

În perioada 07.04. – 11.04.2014 specialiştii Centrului Regional Tg.Mureş, de la  Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoaneau avut întâlniri cu elevii mai multor unităţi şcolare din judeţele Mureş şi Harghita. Aceste întâlniri au fost ocazionate de „ Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, în care atenţia tuturor s-a îndreptat şi pe prevenirea faptelor de violenţă fizică şi psihică asupra copiilor şi tinerilor, domeniile abordate fiind dintre cele mai diverse,  prevenirea traficului de persoane fiind unul dintre acestea.

 

1

Mai exact, elevii au fost puşi în faţa unor situaţii practice, ei fiind ţinta unor propuneri imaginare de oferte de muncă în diferite ţări, urmărindu-se astfel  reacţia lor la aceste oferte care ascund capcanele întinse de traficanţi.

În Judeţul Mureş turul activităţilor de prevenire a cuprins Liceele Tehnologic „Avram Iancu”, Liceul Tehnologic „Gh. Şincai”, Liceul Tehnologic „Aurel Persu” toate din Tg.Mureş, Liceele Tehnologice nr. 1 din Sighişoara şi  Luduş. Nici cei mai mici nu au rămas fără să fie vizitaţi, personalul Cr.Tg.Mureş fiind prezent şi în cadrul Şcolilor Gimnaziale „N. Iorga” din Mun. Sighişoara şi Şcolii Gimnaziale „Ioan Vlăduţiu” din Luduş, informaţiile fiind adaptate vârstei lor.

 

2

În judeţul Harghita, s-a reuşit desfăşurarea a 7 activităţi de prevenire la Liceul Tehnologic ”Zeyk Domokos” şi Şcoala Gimnazială „ Petofi Sandor”, ambele din Cristuru Secuiesc, Liceele Tehnologic „ Fogarasy Mihaly”, Teoretic „ Salamon Erno”şi Teoretic „ Sf.Nicolae”, toate din Gheorgheni, precum şi două şcoli gimnaziale din satul Hodoşa şi Com.Sărmaş.

Informaţiile prezentate au fost însoţite şi de vizionarea spoturilor campaniei „Nepăsarea ne face complici” şi nu numai, prilej cu care au fost iniţiate discuţii pe marginea  situaţiilor din fiecare zi cu care se confruntă tinerii şi s-au acordat sfaturi pentru sesizarea pericolelor în vederea evitării victimizării.

 

3

Toate aceste activităţi au vizat câteva obiective importante, şi anume, prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării sexuale a tinerilor şi adolescenţilor, cu accent pe Campania Naţională „ Nepăsarea ne face complici”, prevenirea traficului de persoane în general – cu prezentarea modalităţilor de racolare şi a măsurilor pe care le poate lua fiecare individual pentru a fi ferit de acest fenomen, dar şi popularizarea liniei telefonice Help Line 0 800 800 678.

 

4

La finalul activităţilor s-au distribuit materiale de prevenire, iar pentru cel mai activ dintre elevi s-a acordat drept premiu un tricou cu sloganul campaniei naţionale implementate de Centrul Regional Tg.Mureş. Unele din activităţi au fost sprijinite şi de poliţişti ai Compartimentului de proximitate din cadrul I.P.J.Mureş şi Poliţiei Mun.Sighişoara.

Cele 15 activităţi au vizat informarea unui număr total de 749 elevi şi 50 cadre didactice, în urma acestor acţiuni observându-se nevoia de continuare a acestor prezentări şi discuţii cu elevii, având în vedere problematica de zi cu zi cu care aceştia se confruntă, nevoia de cunoaştere a acestora şi faptul că traficanţii îşi perfecţionează permanent modalităţile de racolare, ceea ce necesită o informare permanentă a grupurilor vulnerabile.

COMISAR DE POLITIE,

ZAHARIA CRISTINA

A.N.I.T.P. TARGU MURES

Articole Similare

Back to top button