Noutati

Lucrările la Parcul Tineretului din Luduș s-au finalizat! Astăzi, 19 mai 2020, parcul a fost recepționat de autoritățile locale ludușene

 

Unul dintre obiectivele turistice ale orașului, loc de relaxare și distracție al ludușenilor a intrat în atenția edililor la 22 noiembrie 2016, atunci când Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan cu privire la „Modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului”. Valoarea proiectului a fost estimată la 8,044 milioane de lei, TVA inclus. Timp de aproape doi ani documentele pentru aprobarea finanțării au intrat în circuitul birocratic, iar la 8 octombrie 2018 au început primele lucrări pe șantier. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

 

 

”În contractul semnat cu Primăria orașului Luduș, proiectantul general SC AT Studio SRL și constructorul SC Construct Mapcom SRL, ambele din Târgu-Mureș a fost prevăzut că firma constructoare trebuie să amenajeze spațiul verde al parcului cu suprafața de 22792 de metri pătrați care se compune din alei pietonale, spații de joacă, teren multifuncțional, anexă administrativă, pistă de alergare, sistem de iluminat, de sonorizare și wireless”, a declarat consilierul primarului Liviu Botezan.

 

 

S-au finalizat lucrările

Parcul Tineretului din Luduș este cunoscut de locuitorii orașului nu atât pentru serviciile oferite după decembrie 1989, ci pentru amplasarea sa, ideală pentru cetățenii de pe ambele maluri ale râului Mureș. De acum, trecătorii pot vedea zilnic această bijuterie arhitectonică a Ludușului. Coordonatorul lucrării, reprezentant al firmei SC Construct Mapcom, Orosz Andrei, originar din Luduș, competent și avizat este mândru că poate oferi concetățenilor săi o parte din ceea ce este devenirea sa ca specialist. Despre lucrările la parc, spune că “s-au realizat toate secțiunilor proiectului. Clădirea anexă în care sunt amplasate vestiarele pentru bărbați și femei, cu anexele lor sanitare, biroul administrației, sala cu panourile de comandă ale centralei termice și ale distribuției apei pentru irigare, precum și WC-ul public sunt terminate. La exterior s-au făcut placări cu piatră naturală și au fost montați patru așa numiți „pereți verzi”. Adică, în fața pereților de pe cele patru laturi ale clădirii s-a montat o plasă pe care se vor dezvolta plante cățărătoare cu rolul de a masca zidăria. Sus, terasa este placată cu piatră și parțial cu gazon și plante naturale. Aceasta este o idee nouă și un inedit detaliu de construcție.”

 

 

La partea de iluminat au fost montate rețelele electrice și s-au postat în teren 57 de stâlpi care vin din Italia. Au fost amplasate în final și 30 de reflectoare, iar pe gradenele amfiteatrului au fost montate aproximativ 200 de lămpi cu leduri. Orosz Andrei spune că “cea mai dificilă lucrare a fost umplutura cu pământ adus din Cioarga și de la vechiul drum spre Turda și construirea gradenelor, o activitate migăloasă cu cofraje flexibile, reglabile.” Etapa aceasta a trecut, gradenele sunt finalizate, 14 bucăți, amenajări în care s-au plantat arbuști ornamentali. Despre pista circulară de alergare, Orosz Andrei spune că „are o bază din beton peste care se toarnă un strat de asfalt de 30 de milimetri, iar ultimul strat constă într-un covor de tartan de 13 milimetri grosime.”

 

 

”Aleea pietonală a fost acoperită cu piatră naturală cubică, cu o față tăiată și cu rosturile uniformizate cu rășină epoxidică, o soluție agreată de doamnele și domnișoarele care vor merge la plimbare cu tocuri cui”, a declarat Orosz Andrei.

„PARCUL  TINERETULUI”  DIN  LUDUŞ.  SCURT ISTORIC  –  Prof. Antoniu Berar

“În anul 1953, în timpul primarului Kelemen Martin, au început marile investiţii economice în localitatea Luduș, cea mai importantă fiind, în acei ani, Topitoria de Cânepă. Conform directivelor de partid de la acea dată, Sfaturile Populare Comunale din țară au fost obligate să acorde o atenție deosebită curățeniei și înfrumusețării localităților și să sprijine activitățile artistice și sportive. În Luduș, la inițiativa tinerilor din localitate, prin muncă voluntară, cu sprijinul Sfatului Popular Comunal Luduș,au început lucrările la noul parc. Pentru amenajarea viitorului parc a fost ales terenul viran situat pe malul stâng al Mureșului, între cele două poduri. Au fost amenajate alei din piatră și nisip de Mureș, s-au plantat numeroși arbori și arbuști, au fost aduse bănci din fontă și lemn, amenajându-se terenuri de minifotbal și volei în apropierea căii ferate. În cinstea Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților care s-a desfășurat în perioada 1-16 august 1953, la București, autoritățile locale din Luduș l-au denumit Parcul Tineretului. După inundațiile catastrofale din anul 1970, prin muncă voluntară, tineretul ludușean, s-a implicat în reamenajarea parculuiși a fost construit un dig pe latura sudică pentru a proteja casele de pe strada Aleea Parcului. În anul 1982, în timpul primarului Ioan Zagon, cu ocazia finalizării programului de amenajare a albiei râului Mureș, în zona oraşului Luduș, parcul a fost modernizat, amenajându-se alei noi din dale de beton, terenuri de minifotbal, un chioșc, scări de acces pe dig și s-au montat bănci noi. Pe malul râului s-a amenajat un ponton cu bărci pentru agrement. Parcul a devenit în acei ani principalul loc de relaxare pentru ludușeni. În anul 1999, în timpul mandatului primarului Sorin Doru Teognosti, în parc au fost amenajate două terenuri de tenis de câmp, investiție realizată de Atletic Club Sportin Luduș, cu sprijinul Fabricii de Zahăr.”

 

 

La final, consemnăm declarația primarului Cristian Moldovan, prezent la recepționarea “Parcului Tineretului” din Luduș:

“Ludușenii au la dispoziție începând de astăzi, 19 mai 2020, un parc ultra-modern realizat cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul general al proiectului „Modernizare, amenajare si dotare Parcul Tineretului” din orașul Luduș, constă în valorificarea durabilă a spațiului urban, prin transformarea unui teren degradat și neutilizat, într-un spațiu verde, cu funcțiuni de agrement.

 

 

Locuitorii orașului Luduș beneficiează de un teren cu suprafața de aproape 22.800 mp, amenajat ca spațiu verde, care cuprinde inclusiv dotarea unui spațiu de joacă pentru copii, a unui teren de sport multifuncțional, precum și aparate de fitness pentru adulți, copii și persoane cu dizabilități. De asemenea, au fost pavate peste 1300 mp alei pietonale, a fost amenajată o pistă de alergare elastică în suprafață de 540 mp și au fost montate în interiorul parcului 40 bănci, 6 seturi de mobilier urban, 8 cișmele, 10 suporturi rastel pentru biciclete, 40 seturi coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă, un sistem automat de irigații și un sistem de supraveghere video. Acest parc este printre primele din regiune în care a fost montat un sistem wireless și un sistem de sonorizare ambientală. Totodată, parcul beneficiează și de un spațiu funcțional care cuprinde toalete publice, vestiare și spații de administrare.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 8 milioane lei, din care peste 7,7 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Vă invit să îl folosiți cu drag, atât pentru sport, cât și pentru relaxare și plimbare în aer liber!”

 

 

A consemnat
Dan Ludușan

Articole Similare

Back to top button