Noutati

Lumini și umbre în circulația din orașul Luduș

 

Conform evidențelor aflate la Serviciul „Impozite și Taxe Locale” din cadrul Primăriei orașului Luduș, parcul mijloacelor de transport cuprinde un număr de 5610 bucăți pentru care deținătorii plătesc impozitele aferente. Având în vedere că în luna ianuarie 2015 totalul mijloacelor de transport din oraș era „doar” de 4865 unități, putem spune că apar câte 300 de unități în fiecare an, deci câte una pe zi. Desigur, în acest bilanț cele mai multe mijloace de transport sunt autoturismele, 4321 bucăți (!), apoi autovehiculele sub 12 tone – 514 buc., remorcile – 227 buc., motocicletele, scuterele și mopedele – 201 buc. și așa mai departe. Mai sunt 35 de tractoare, 5 căruțe și……. o barcă cu motor. La fel ca și în multe localități din țară rețeaua stradală nu a fost pregătită pentru o asemenea invazie motorizată și această scăpare le dă bătăi de cap edililor și generează momente tensionate participanților la trafic: pietoni și șoferi.

 

 

Așteptăm semafoarele

În ședința Consiliului local din 23 mai, unul dintre consilierii locali a pus o întrebare punctuală: „Nu se poate rezolva cumva problema circulației din ziua de marți? Vă spun ce am pățit săptămâna trecută, am făcut 55 de minute de la Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș până la Cabană (Salcâmul) și de acolo până ce am depășit trecerea de pietoni din apropierea străzii Pieței, am făcut 40 de minute. Nu se poate așa ceva!”. Se pare că în acea zi consilierul local a avut un ghinion imens cu toate că în mare parte are dreptate. Sunt momente ale zilei cu o aglomerație infernală pe E 60 și enervantă în oraș. Despre o cauză care duce la formarea de șiruri de vehicule, adevărate trenuri rutiere, același consilier spune că „oamenii trec în șir indian, când pornește unul din dreapta, pornește și unul dn stânga și după ce au trecut, când să pornești mașina, altul pune piciorul pe trecerea de pietoni”. Este evident că instalarea unor semafoare ar fi de mare ajutor și pentru pietoni, dar și pentru șoferi. „Știu că orașul este aglomerat și pentru fluidizarea circulației am contactat o firmă din Târgu Mureș pentru realizarea unui studiu. Îi așteptm să vină cu propuneri și soluții practice”, spune primarul Cristian Moldovan. Primăria are competențe de a instala semafoare în oraș, cu excepția DN E 60 și este interesată de rezolvarea acestei probleme. Deocamdată a desființat o trecere de pietoni și poate că și trecerea de la LDL ar trebui să aibă aceeași soartă. La fel, instituirea de sensuri unice pe unele străzi, de exemplu strada Policlinicii, ar fi binevenite.

 

 

La capitolul parcări s-a insistat foarte mult în ultimii doi ani, acum sunt în lucru trei parcări, cea mai mare fiind cea de lângă Grădinița „Căsuța fermecată”. „Vom continua realizarea de parcări, dar propunerea făcută de alt consilier local, aceea de amenajare a unor parcări supraterane ne depășește și motivele le puteți bănui”, spune Cristian Moldovan. „Chiar dacă Poliția Locală are un efectiv redus, aceasta asigură și serviciul rutier”, spune Cornel Boitoș, șeful Poliției Locale. Aceasta asigură marțea fluența circulației la Piața Mare și la intersecția străzii Pieței cu Bulevardul 1 Decemrie 1918, iar la intrarea și la ieșirea din școli, polițiștii locali dirijează circulația pe strada Crinului.

Comisia de circulație

Comisia de specialitate a Consiliului local care are în atribuție aspectele de circulație în oraș a fost constituită în luna iulie 2016 în următoarea componență: Cristian Moldovan, Kis Istvan și Anca Năsăudean din partea Executivului Primăriei, Leonid Frandeș de la Poliția Națională, Cornel Boitoș de la Poliția Locală și consilierii locali Enyedi Mihai, Gelu Puia, Ioan Șopterean și Vlad Covaci. Comisia se întrunește de cîte ori este nevoie și primește sesizări de la participanții în trafic. Dar, așa cum spune un înțelept, „mersul pe jos este sănătos și face tenul frumos”. Orașul Luduș nu are o întindere prea mare, distanțele între domiciliu și locul de muncă nu sunt deosebit de mari. De ce pentru un drum de 5-10 minute pe jos este nevoie de un drum de 1-2 minute cu mașina? Comoditatea este mare, lenea este cucoană mare și așa ajungem să poluăm atmosfera și să ne încărcăm negativ pentru toată ziua. Oare, merită?  Opinia Servciului Circulației de la Poliția Luduș o vom prezenta într-un număr viitor.

 

 

A consemnat

 Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button