Noutati

MAREA SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ DE LA HĂDĂRENI OGLINDITĂ DE PRESA SCRISĂ!

 

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ LA HĂDĂRENI!

 
O tradiţie creştină prinde viaţă în parohia ortodoxă din Hădăreni, comuna Cheţani. De trei ani, în prima duminică din luna septembrie, acolo este mare sărbătoare. Duminică, 6 septembrie 2015, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, a continuat cu programul creştin şi patriotic al Cenaclului ,,Lumină Lină”, din Sibiu şi s-a încheiat cu închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Mânăstirea ,,Mihai Vodă”, din Bucureşti, la Acoperământul Maicii Domnului, adus din Georgia, la mirul Sfântului Ardealului Arsenie Boca, la moaştele Sfintei Varvara, ale sfinţilor Ioan Rusu, Spiridon, Iacob, Pantelimon. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban, din Luduş, preotul Nicolae, paroh al locului, preotul Pompei Laurenţiu, din Aţintiş, preotul Gheorghe, de la metocul din Găbud al Mănăstirii Oaşa, judeţul Alba. În timpul Sfintei Liturghii a fost citită şi explicată Evanghelia despre nunta fiului de împărat, al cărei tâlc este cuprins în învăţătura de viaţă creştină ,,Mulţi chemaţi, puţini aleşi”. Au fost înălţate rugăciuni fierbinţi pentru unitatea neamului românesc şi a creştinilor din întreaga lume, pentru sănătatea şi fericirea creştinilor în viaţă, pentru veşnica pomenire a martirilor şi eroilor români din toate timpurile, a părinţilor, a surorilor şi fraţilor trecuţi în veşnicie. A fost oficiată Taina Sfintei Euharistii.

 

DSCN1755

 
Priceasna ,,Am venit Măicuţă să ne mai vedem”, cântată de părintele Cătălin Dumitrean împreună cu dreptcredincioşii participanţi la sărbătoarea de suflet creştin românesc şi emoţionantul cuvânt de salut rostit de părintele paroh Nicolae au vestit începutul programului dăruit de soliştii vocali şi instrumentişti Ioan Ivan, din Mediaş, Andrei Lazăr, din Ploieşti, Ioan Ştefan, din Braşov, Sorin Popa, Andreea Tecar, Mihaela Tecar, din Sibiu, Camelia Vârtopeanu, din Făgăraş, de creatoarea de poezie religioasă Casiana, gimnazistă din Alba Iulia şi, iarăşi, părintele Cătălin Dumitrean, apreciatul şi mult îndrăgitul conducător al cenaclului ,,Lumină Lină”, din Sibiu.

 

DSCN1769

 

 
Timp de peste două ore, ei au slujit, la unison cu drepcredicioşii din biserică, o nouă Liturghie, de slăvire a Sfintei Fecioarei Maria Născătoare de Dumnezeu, cel mai frumos dar ceresc al pământenilor, de deşteptare a românilor din somnul raţiunii, din letargie, indiferenţă şi dezbinare, de îndemn la refacerea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la unitate şi iubire naţională, la dragoste şi fericire creştină, de redeşteptare a demnităţii noastre naţionale, de apărare a valorilor moştenite de la înaintaşi. Programul lor s-a încheiat cu Imnul Naţional ,,Deşteaptă-te, române”, cu Imnul Cenaclului, strălucind de dragostea curată pentru România, cu urarea cântată ,,La Mulţi Ani, cu sănătate!”, cu rugăciunea ,,Tatăl Nostru”.

 

DSCN1760

 
Sărbătoarea de la Hădăreni este un mare câştig spiritual, moral şi cultural pentru comunitatea creştină românească locala. La reuşita ei au contribuit părintele Nicolae, consiliul parohial, doamna preoteasă Rodica, cântăreţii bisericeşti Vasile Coman şi Valer Cocan, soborul de preoţi, cenacliştii Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu, dreptcredincioşii din parohie, începând cu octogenarele Livia Achim, Susana Tătar, Lucreţia Dâmbean, cu octogenarii bărbaţi, în frunte cu ,,laminoristul” Ion Fechete, continuând cu familiile Maria şi Nicolae Vescan, Simona şi Nicolae Cheţan, Carmen şi Dănuţ Cheţan, care au oferit masă şi găzduire cenacliştilor, binevoitoarele doamne care au asigurat servirea cu felii de cozonac, sucuri şi cafele a creştinilor la ieşirea din biserică, precum şi organizarea agapei creştine pentru invitaţii veniţi din afara comnunităţii, tinerele mame Petruţa, Maria, Andreea, Iulia, Olga, Cosmina, Viorica, Ana care şi-au adus fetiţele şi băieţeii la biserică să înveţe lecţia despre slujirea Domnului Iisus Hristos, despre iubirea de neam şi patrie, familiile alcătuite din bunici, părinţi şi nepoţi, grupurile de tinere şi tineri localnici, oaspeţii Ioan Astăluş, cunoscut sculptor, miniaturist, publicist mureşean, Ana Banea, reprezentanta Asociaţiei Cultural Creştine ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din Luduş, tinerii medici luduşeni Cristian şi Monica Nicoară, doamnele dr. Gabriela Crişan, însoţită de trei copilaşi, dr. Mirela, ambele dinTârgu Mureş, preotul Virgil Cândea, din Gâmbuţ, doamna Emanuela, din Cluj-Napoca, binevoitorii sponsori Dan Pop, de la Societatea comercială Pepsi-Cola, Rodica şi Iosif Mocanu, patronii societăţii ,,Dactilys Prod” Luduş, Domokos Ilonka, patroana Restaurantului ,,Tivoli”, din Luduş.

 

DSCN1770

 
Se ştie că satul Hădăreni a deţinut timp de câţiva ani, după 1990, deloc onorantul titlu de ,,punct negru al Europei”. Dacă acum relaţiile interetnice din comunitatea locală s-au reaşezat în matca respectului reciproc, aceasta se datorează în ce mai mare măsură Bisericii Ortodoxe, comunităţii române din sat.

 

 

 

A consemnat
Mircea Gheborean

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

 

 
În parohia Hădăreni, protopopiatul Luduş, dragostea de Dumnezeu şi de neam izvorâte din “Lumină Lină”!

 

11953009_1160528513961311_8443640799019803408_n

 
Duminică, 6 septembrie, când facem pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose şi a Sfinţilor Mucenici Eudoxie şi Macarie, Biserica s-a aflat în a XIV-a duminică după Rusalii, fiind citită în cadrul Sfintei Liturghii pericopa evanghelică ce prezintă Pilda nunţii fiului de împărat din Evanghelia după Matei, capitolul 22, versetele de la 2 – 14. Pentru credincioşii parohiei Hădăreni, Protopopiatul Luduş, această zi a fost una cu totul deosebită, având parte de momente cu totul înălţătoare, când, la Biserica cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, a fost susţinut un recital de muzică religioasă şi patriotică de către Cenaclul “Lumină Lină” din Sibiu.

 

11954667_1160528387294657_5353359189976341063_n

 
După oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi conduşi de părintele protopop de Luduş, Lucian Voşloban, credincioşii prezenţi într-un număr mare la Biserica cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Hădăreni, au asistat la un regal muzical oferit de Cenaclul “Lumină lină” din Sibiu, condus de părintele Cătălin Dumitrean. Prezent pentru a treia oară în mijlocul credincioşilor, la invitaţia părintelui paroh Nicolae Cioară, Cenaclul “Lumină lină” a bucurat sufletele credincioşilor interpretând o serie de pricesne închinate Mântuitorului Hristos Preasfintei Fecioare Maria şi, anticipând astfel marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, care este sărbătorit în 8 septembrie.

 

11986530_1160528303961332_6471460537057655106_n

 

Totodată, repertoriul Cenaclului a cuprins şi o serie de cântece patriotice, împlitite de poezii, care au emoţionat pe cei prezenţi, readucând în atenţie dragostea de neam şi ţară, precum şi autenticele valori româneşti.

 

11951101_1160528600627969_1784748126211900607_n

 

“Prin aceste momente pe care le-am oferit credincioşilor noştri, am dorit să marcăm intrarea în Noul An Bisericesc şi să ne pregătim cu toţii pentru a întâmpina aşa cum se cuvine marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, dar şi să ne aducem de-aminte de istoria şi de tradiţiile noastre româneşti”, a subliniat părintele paroh Nicolae Cioara.

 

 

 

A consemnat
Dorin Grama

Sursa: CREDINTA STRABUNAwww.reintregirea.ro

Articole Similare

Back to top button