Noutati

Nu-i liniște la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș! UDMR și maghiarii vor școală separată! Episodul II.

 

În lunile decembrie 2014 și ianuarie 2015 Asociația Culturală „ Petroczy Kata-Szidonia” Luduș a trimis două solicitări pe adresa Primăriei orașului Luduș prin care comunitatea maghiară din oraș solicita aprobarea înființării unei școli cu personalitate juridică, cu predare în limba maghiară, care să cuprindă învățământul în limba maghiară, de la grădiniță până la terminarea liceului. De asemenea se solicita dreptul de administrare al unui corp de clădire de la Școala Gimnazială nr. 1.

 

SG1

 

Răspunsul primarului
Cristian Moldovan a trimis Asociației Culturale, președinte Kovats Zsuzsanna Ildiko un răspuns din care redăm câteva fragmente: „Conform calendarului operațiunilor desfășurate de inspectoratele școlare cu privire la rețeaua școlară (…), pentru anul școlar 2015-2016, autoritatea locală avea posibilitatea de a trimite Inspectoratului Școlar Județean Mureș proiectul pentru o eventuală reorganizare a rețelei școlare până cel târziu la data de 25 noiembrie 2014”. Pentru că rețeaua școlară este formată din totalitatea unităților de învățământ cu avizul conform al Inspectoratului școlar și cifra de școlarizare se aprobă prin hotărâre a Guvernului cu cel puțin șase luni înainte de începerea anului școlar, o unitate școlară cu personalitate juridică se poate înființa doar din anul școlar 2016-2017. Dar, pentru că aceasta ar putea duce „la o divizare totală sau parțială a unor unități de învățământ”, primarul a solicitat opinia conducătorilor fiecărei unități școlare.

 

DSC_0785

 

Directorii răspund
Cristina Cârcoană, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1, școala în cauză, și-a argumentat punctul de vedere cu precizie de matematician. Și-a încheiat pledoaria spunând că „NU ESTE OPORTUNĂ înființarea unei școli cu personalitate juridică cu predare în limba maghiară, pentru că se vor genera DISFUNCȚIONALITĂȚI MAJORE DE NATURĂ ORGANIZATORICĂ ȘI MATERIALĂ(…)”.
Claudia Botezan, directoarea Liceului Tehnologic consideră că este nevoie de „realizarea unui studiu amplu luând în calcul toate detaliile cunoscute sau încă nedescoperite și nu în ultimul rând este necesară și consultarea populației orașului (…)”.
Adrian Banea, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” face o amplă analiză a problemei pusă în discuție și spune că „în orașul Luduș NU s-au încălcat prevederile Constituției și ale Legii educației naționale nr. 1/2011”(….).
Carmen Petac, directoarea Grădiniței „Căsuța Fermecată” consideră că „investițiile făcute (….) și toate costurile suplimentare de funcționare a unei școli separate cu predare în limba maghiară în orașul Luduș, nu se vor regăsi în rezultatele obținute de către principalul beneficiar al învățământului, elevul (preșcolarul), efectul unui astfel de demers fiind păgubos pentru comunitate”.

În 27 mai 2015, la Primărie a avut loc o analiză a solicitării făcute de Asociația „Petroczy Kata-Szidonia” la care au participat cei în cauză. Vom reveni.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button