Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

Unii au, alții nu au acces la locuințe. La începutul lunii februarie 2022, comisia socială constituită prin dispoziția nr. 927 din 20 iulie 2016 și emisă de primarul orașului Luduș, pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor construite prin ANL, în componența: Cristian Moldovan, Anca Năsăudean, Claudia Vereș, Gabriela Fleșar și Veronica Iacob a analizat documentele solicitate și a stabilit: lista solicitanților care NU au acces la locuințe construite prin ANL ( prin neîndeplinirea criteriului de vârstă la data depunerii cererii); lista solicitanților care AU acces la locuințe construite prin ANL (prin îndeplinirea prevederilor punctului A din criteriile prevăzute în Formularul nr. 3). La aceeași ședință, Comisia a stabilit lista de prioritate pentru acordarea locuințelor în blocurile ANL (15 solicitanți).  În Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, Gabriela Fleșar de la Compartimentul „Domeniul public” a precizat că au acces la locuințele destinate închirierii în blocurile ANL tinerii care îndeplinesc cumulativ câteva criterii: Titularul cererii de repartizare a unei locuințe trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii și să poată primi repartiție pentru locuință în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cererea de locuință se întocmește numai individual și în nume propriu; Titularul cererii de locuință și ceilalți membrii ai familiei acestuia – soț/soție, copii și /sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o altă locuință în proprietate și / sau nu fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ – teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea în orașul Luduș; Titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea în orașul Luduș”. Prezentat în ședința Consiliului local Luduș din 22 februarie 2022, proiectul de hotărâre amintit a fost aprobat în același timp cu cele trei Anexe ale proiectului de hotărâre.

 

 

Condiții stabilite pentru acordarea ajutoarelor de urgență. Fără să aibă o legătură directă cu situația geopolitică actuală, Consiliul local Luduș a aprobat  la sfârșitul lunii ianuarie 2022 un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea „acordării ajutoarelor de urgență și de înmormântare pentru situații deosebite, în care se află familiile sau persoanele care locuiesc pe raza orașului”. Comisiile de specialitate ale Consiliului local: „Buget, Finanțe, Contabilitate și Fonduri Europene ”, „Învățământ, Cultură, Sănătate, Sport, Agrement, Culte și Protecție Socială”, precum și Avizul de specialitate al directorului executiv Claudia Vereș și Referatul de aprobare al primarului orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan s-au raportat la prevederile Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat și Legea nr. 272/2004, privind protecția și promovarea dreptului copilului.Aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre și anexele. Anexa nr. 1  cuprinde situațiile de necesitate sau deosebite care justifică acordarea ajutoarelor de urgență/ înmormântare persoanelor care se încadrează în prevederile Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. În această anexă se precizează atât denumirea situației apărute cât și valoarea maximă a ajutorului acordat, precum și condițiile de eligibilitate.

 

 

Procedură reglementată

În Anexa nr. 2 a proiectului de hotărâre este precizat că: Ajutorul de urgență se acordă la cererea scrisă a persoanei îndreptățite, a reprezentantului familiei sau a reprezentantului legal al persoanei îndreptățite, conform formularului de cerere aprobat prin hotărâre a Consiliului local; Cererea este formularul tipizat care conține date privind componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, bunurile deținute, precum și informații referitoare la nevoile speciale și situațiile particulare în care aceștia se află; Cererea este însoțită în mod obligatoriu de documentele doveditoare privind componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia sau de persoana singură, precum și de orice alte documente privind situația membrilor familiei. Pentru alte amănunte în legătură cu acordarea ajutoarelor de urgență și de înmormântare, solicitanții se pot adresa Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș.

 

 

S-au aprobat tarifele pentru prestările de servicii. În ultima perioadă de timp, în dotarea Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” (DITZV) din cadrul Primăriei orașului Luduș au intrat mijloacele de transport, utilaje și echipamente diverse destinate efectuării unor lucrări complexe de către „DITZV”, dar și de societăți comerciale din oraș. „Ținând cont de faptul că de multe ori suntem solicitați de diverse persoane fizice și juridice să asigurăm diferite servicii – transport, transport specializat, deszăpeziri, cosit, trasare marcaje rutiere, tuns gard viu, excavări, etc., se impune adoptarea unei hotărâri de consiliu pentru aprobarea tarifelor de închiriere”, a consemnat Liviu Popa, directorul „DITZV” în Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre din 22 febr.2022 privind aprobarea tarifelor pentru prestările de servicii cu mijloacele auto, utilajele și echipamentele din dotarea Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi”, tarife pentru prestațiile specifice realizate de către autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei orașului Luduș precum și tarife practicate pentru organizarea și funcționarea serviciului public de ecarisaj și de gestionare a câinilor fără stăpân din orașul Luduș.

 

 

Tarife fundamentate

Despre traifele propuse pentru anul 2022, Liviu Popa spune că acestea „au fost fundamentate ținându-se cont de tarifele practicate de agenții economici, de consumuri (carburant, ulei, piese de schimb, etc), de cheltuielile cu amortizarea. Lista cu tarifele propuse cuprinde și prestațiile speciale realizate de către autoriotatea de autorizare din cadrul Primăriei orașului Luduș, în ceea ce privește serviciul de transport în regim de taxi în orașul Luduș care rămân la nivel de 2021, precum și lista cu tarifele în vederea bunei funcționări a serviciului public pentru organizarea și funcționarea serviciului de ecarisaj și de gestionare a câinilor fără stăpân din orașul Luduș”. Având și Referatul de aprobare al primarului Ioan Cristian Moldovan, consilierii au considerat că tarifele propuse de Direcția „DITZV” sunt corecte și au aprobat proiectul de hotărâre propus.

 

 

Comisie de evaluare. Având în vedere prevederile art. 485 (alin. 5) din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ și art. 29 din Anexa nr. 6 la Codul administrativ actualizat, precum și HG nr. 611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, actualizată, primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre cu acest subiect. Raportul de specialitate al consilierului Delia –Maria Kiss, de la Biroul „Buget, Finanțe, Contabilitate și Resurse Umane”  (BFCRU) din cadrul Primăriei orașului Luduș și Raportul de aprobare al primarului au propus consilierilor locali proiectul de hotărâre privind desemnarea a doi consilieri locali care să facă parte din comisia de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale secretarului general al Primăriei orașului Luduș, Eugenia Giurgea  pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021. În ședința Consiliului local din 22.02.2022, consilierul Gelu Puia a făcut două propuneri pentru comisia de evaluare amintită: Carmen Petac și Alina Șofron, propunere aprobată de consilierii locali.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button