Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

Gheja a fost în sărbătoare. Respectând tradiția ultimilor ani, Consiliul Local Luduș a aprobat o propunere a Primăriei orașului de a organiza manifestarea cultural artistică inclusă în calendarul din acest an, prin care se promovează elemente culturale tradiționale. Pentru aceasta a fost aprobat un protocol de colaborare între UAT Luduș și Asociația „Grai Ardelean” care a organizat manifestarea „Gheja în Sărbătoare” în perioada 13-14 august 2022.

 

 

În prima zi a dominat sportul

Sâmbătă 13 august, încă de la orele dimineții, primii care au deschis seria de manifestări au fost membrii „Asociației crescătorilor de păsări și animale mici, Luduș 2011” care și-au deschis standurile pe terenul de sport al cartierului. Au fost prezenți președintele Avram Teodor Sebastian și vicepreședintele Călin Marian care, alături de Valentin David și Troznai Martin din Balda, ludușenii Dănilă Varga și Varga Csaba și Ioan Crișcă din Bogata și-au prezentat în fața unui public avizat rezultatul pasiunii lor.

„La următoarea expoziție, cea din 10 septembrie 2022 de la Luduș ne vom prezenta cu mult mai mulți producători și mai multe exponate”, ne-a declarat Avram Teodor Sebastian.

Profesorii Loredana și Emil Alecu Stan au fost organizatorii unor interesante și instructive jocuri pentru copii. Numărul participanților a fost mare, la fel de numeroase au fost și premiile oferite. Au primit diplome Daniel Rupa, Mihai Mâlnă, Mark Dejan și Sergiu Stoica (pentru locurile I); David Buhazi, David Stan, Keresztes Patrick și Szabo Andrei (II) și Keresztes Mark, Darius Bosa, Mathe Timea și Marius Trif (III). David Orban (6 ani) a primit premiul pentru cel mai tânăr concurent, iar Mara Sabău a fost declarată ca fiind „cel mai bun organizator”.

 

 

Tinerii – Seniorii, egalitate

Un meci al rivalităților care, de-a lungul anilor a stabilit câștigători din ambele tabere s-a încheiat în acest an la egalitate, sau poate au câștigat tinerii, ori veteranii, nu se știe cu exactitate. Importantă a fost mișcarea în aer liber, reușita unor execuții, precum și sportivitatea celor două echipe. Meciul a fost și un exemplu pentru două echipe ale Clubului Mureșul Luduș care în acest an va aniversa un secol de existență. Elevii din grupa anilor 2011-2012 pregătiți de instructorul Dorel Rațiu și de președintele Clubului Mureșul Luduș, Ioan Orosfoian au făcut o bună impresie spectatorilor. Dintre sportivi, o bună impresie ne-a lăsat Mathe Timea, portărița din echipa de băieți, cu un talent și o ambiție notabile; Andrei Dan, un copil bine educat cu calități fizice și tehnice deosebite și Talos Oszkar ambițios, tehnic, cu multă voință și în permanentă mișcare. Aceștia trei, dar și alții au bune perspective de a progresa în sportul pe care îl practică.

 

 

Ciclism cu motociclism

Ca o noutate a acestei sărbători a fost inițiativa a doi tineri din Gheja, frații Adrian și Marius Sabău, iubitori ai sportului cu motor. Aceștia au fost promotorii motociclismului în cartier și fără să fie afiliați vreunui club sportiv, cu cheltuieli suportate din bugetul propriu au amenajat un circuit de motocros pentru amatori. Au evoluat în curse demonstrative cei doi frați Sabău, Dan Tripon, Dan Ținteșan, Sebastian Pantea, Cristian Ilea, Bogdan Sabău și alții, sportivi amatori cu vârste între 14 și 47 de ani. Pe un traseu care a avut mici modificări au evoluat cicliștii Adrian Sabău, George Sabău, Claudiu Rus, Sergiu Coman Moruțan și George Mâlnă.

 

 

Aprecieri pentru competență

În cadrul spectacolului prezentat de Ioan Astăluș și supervizat de îndrăgita solistă de muzică populară Ionela Moruțan și în prezența primarului Cristian Moldovan și a deputatului PSD Dumitrița Gliga, consilierul local Gelu Puia, principalul organizator al Sărbătorii a înmânat diplome pentru performanțele profesionale unor consăteni. Au fost distinși cu „Diplome de Excelență” Paul Blaga – conf. dr. la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Adrian Mihai Olariu – manager de proiecte la Microsoft SUA, Ligia Alexandrina Focșan – prof. de chimie în SUA și Ioan Astăluș – artist plastic. Au primit diplome de merit preoții Ilie Dăian și Vasile Cercel, prof. Vasile Tripon, col. (r) Gheorghe Popa, veteranul Gheorghe Baghiu, fermierul Horia Gherman, dr. Daniel Raț și columbofilul Rareș Bogătean – multiplu campion .

 

 

Pentru readucerea în memoria colectivă a cartierului a vremurilor trecute, pe locul în care se făcea hora de sărbătoare, dansatorii de la Ansamblul „Ardealul” Luduș au coborât de pe scenă și au invitat spectatorii la un joc „ca la Gheja”. A fost un moment emoționant în care s-au prins atât dansatorii veterani, cât și câțiva tineri care țin la tradiții și vor să ducă mai departe folclorul local. Este grea această misiune, dar nu este imposibilă.

 

 

Imobile înscrise în proprietatea orașului Luduș. Cinci Rapoarte de specialitate întocmite de Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din cadrul Primăriei orașului Luduș au constituit subiectul unor proiecte de hotărâre a Consiliului local Luduș. În Referatele de aprobare a proiectelor de hotărâre, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a precizat că „Autoritatea locală a demarat procedurile de înscriere în evidențele de publicitate imobiliară a imobilelor proprietatea sa”. După întocmirea documentației topo-cadastrale pentru imobilul „Secția Chirurgie” care este înscris la poziția nr. 82 în Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al orașului Luduș, aprobat prin HCL Luduș nr. 36/2001 și HG nr. 964/2002, a fost necesară întabularea imobilului situat pe strada Republicii nr. 63. Imobilul se constituie dintr-un teren în suprafață de 2137 m.p., categoria de folosință curți-construcții, construcție C1 cu suprafața de 1125 m.p. și construcție C2 în suprafață de 4 m.p., cel de-al doilea imobil propus să fie înscris în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea orașului Luduș domeniul public este „Teren de joacă”, situat pe bd. 1 Decembrie 1918, 38 A. Conform Memoriului tehnic, imobilul înscris la poziția nr. 53 din „Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al orașului Luduș” are o suprafață de 581 m.p. curți construcții. În mod similar au fost înscrise în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea orașului Luduș – domeniu public următoarele imobile: „Parcul cu ceas” situat pe bd. 1 Decembrie 1918, nr. 54, teren în suprafață de 585 m.p., categoria de folosință curți – construcții; „Teren de joacă” situat pe str. Rândunelelor, nr. 8 A, teren în suprafață de 536 m.p., categoria de folosință curți construcții; „Secția Infecțioase”, situat pe str. Republicii, nr. 72, teren în suprafață de 6116 m.p., categoria de folosință curți construcții, construcție C1 (629 m.p.), construcție C2 (108 m.p.), construcție C3 (180 m.p.), construcție C4 (323 m.p.), construcție C5 (372 m.p.), construcție C6 (103 m.p.), construcție C7 (21 m.p.), construcție C8 (4 m.p.) și construcție C9 ( 55 m.p.); „Școala generală nr. 1 (local nr. 1 și 2)”, situat pe str. Republicii, nr. 55, teren în suprafață de 15912 m.p., categoria de folosință curți construcții, construcție C1 (cu suprafața de 712 m.p.), construcție C2 (122 m.p.), construcție C3 (1107 m.p), construcție C4 (205 m.p.), construcție C5 (1169 m.p.) și construcție C6 (14 m.p.). În proiectele de hotărâre privind înscrierea imobilelor în domeniul public al orașului Luduș se precizează că acestea nu au făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr.247/2005,nu au fost revendicate și nu au făcut obiectul restituirii conform dispozițiilor legilor mai   sus-enunțate și nu fac obiectul niciunui litigiu. Proiectele de hotărâre prezentate în ședința ordinară a Consiliului local Luduș au fost aprobate de aleșii locali.

 

 

Criterii de acces la locuințele ANL. Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) s-a înființat prin Legea nr. 152/1998, Lege care a fost republicată, cu modificări și completări ulterioare. De-a lungul unui sfert de veac, prin ANL s-au construit în România un număr însemnat de apartamente destinate tinerilor și a familiilor aflate la început de drum. Repartizarea locuințelor a revenit Primăriilor, cu respectarea prevederilor art. 15 din Normele Metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, aprobate prin HG nr. 962/2001, cu modificările și completările ulterioare. La Luduș, Comisia socială pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor construite prin ANL având în componență pe primarul Cristian Moldovan, președintele comisiei și membrii Anca Năsăudean, Claudia Vereș, Gabriela  Fleșar, Ioan Coman și Veronica Iacob. Pentru tinerii care se pregătesc să solicite o locuință în blocurile ANL, reamintim criteriile de acces la locuință: „1. Titularul cererii de repartizare a unei locuințe, destinată închirierii, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii și să poată primi repartiție pentru locuință în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cererea de locuință se efectuează doar individual și în nume propriu. 2. Titularul cererii de locuință și ceilalți membrii ai familiei acestuia – soț/soție, copii și/alte persoane aflate în întreținerea acestuia – trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o altă locuință în proprietate și/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea în orașul Luduș. 3. Titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea în orașul Luduș. 4. Repartizarea  locuințelor se face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuințele libere din fondul existent, cât și cele ce urmează să fie finalizate în cadrul unor obiective de investiții aprobate și cuprinse în programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinat închirierii. Atenție, lista de priorități se stabilește anual. Solicitanții înscriși în lista de priorități, cu respectarea criteriilor de la pct. 1,2 și 3, care nu pot beneficia de repartizarea unei locuințe în limita fondului disponibil în anul respectiv, pot primi repartiții în anii următori, în limita fondului disponibil în fiecare an și în noua ordine de prioritate stabilită”. Durata contractului de închiriere este stabilită la cinci ani de la data repartizării locuinței.

 

 

Vine toamna! „Toamna Ludușeană”. Pentru ludușeni, intrarea în anotimpul toamnei este semnalat și de orgnizarea unei manifestări devenite tradiționale, „ Toamna Ludușenă”. Despre această nouă ediție, primarul orașului, Cristian Moldovan spune că „Autoritatea publică locală organizează în perioada 16-18 septembrie 2022 o manifestare prin marcarea unor evenimente culturale, artistice, precum și a unor acțiuni cu caracter expozițional – economic. Manifestarea cuprinde toată paleta de activități de petrecere a timpului liber și de promovare a valorilor și tradițiilor locale: concerte de muzică ușoară și populară, dansuri populare ale ansamblurilor din oraș și alte zone, concursuri, activități pentru copii, s.a. Despre ediția din acest an, Ioan Gorgan, președintele Asociației Culturale „Tradițional de Transilvania” din Cluj-Napoca afirmă că în program vor fi incluse și unele momente inedite și un program diversificat specific acestei perioade a anului (folclor: vineri și duminică, sâmbătă va fi organizat program artistic pentru tineret, retro parada, muzica anilor 80-90). Pentru aceasta vă propunem ca în locul parcului de distracții să realizăm o expoziție de utilaje și de produse specifice toamnei. În acest sens dorim să aducem o presă de struguri, expoziție de soiuri de struguri, iar mustul rezultat va fi comercializat”. În prima zi a evenimentului va avea loc o paradă a ansamblurilor locale și zonale, apoi un concurs pentru tinerele talente din muzica populară din zona Mureș, Cluj și Sălaj, o competiție care se dorește să fie perpetuată. La partea de spectacol vor evolua soliștii Alexandru Făgădar, Nelu Șopterean, Mihai Petreuș, Petre Opriță Matei, Cristian Fodor, Lorena Pascu, Georgeana Vesa, Roxana Pop și Ștefănuț Suciu; trupele „Vremuri”, „Corax”, „Cei Trei”, „Iris – Nelu Dumitrescu”,„Paradox”; Ansamblurile folclorice „Ardealul”, „Hajdina”, ambele din Luduș, „Plaiuri Noșlăcane”, „Sâncraiul” și „Mugurelul” din Câmpia Turzii și Grupul „Nănașii”, condus de Sergiu Vitalian Vaida. Proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare între UAT Orașul Luduș și Asociația „Tradițional de Transilvania”, în vederea organizării manifestării „Toamna Ludușeană” și modelul protocolului de colaborare a fost aprobat de consilierii locali în ședința ordinară a Legislativului local din 30 august 2022.

 

 

Accident (?) ecologic la Luduș. Primăria orașului Luduș a anunțat că în perioada 1-10 septembrie 2022 pescuitul este interzis pe Lacul Primăriei (Brațul mort al râului Mureș), motivul fiind o acțiune de ecologizare a luciului de apă și a malurilor sale. Despre acest aspect inedit în istoria scurtă a lacului care are o suprafață de aproximativ 9 hectare și o lungime de 1,7 km, un braț inactiv al râului Mureș apărut ca urmare a lucrărilor de regularizare și de îndiguire efectuate în anii 70 ai secolului trecut, Daniel Totu, director executiv în cadrul primăriei orașului Luduș ne-a declarat că la începutul lunii septembrie au fost observați pești morți pe un segment al lacului. „Imediat am fost la fața locului și constatând mortalitatea peștilor am anunțat instituțiile abilitate, Apele Române, Garda de Mediu, Poliția, Serviciul de Sănătate Publică Veterinară pentru ca acestea să constate cauzele care au dus la mortalitatea peștilor”. În prezent pescuitul pe lac este interzis și se investighează posibile cauze ale poluării. S-au prelevat probe din apă și de la peștii morți și urmează să se facă analizele necesare. „În prima etapă s-a închis pescuitul pentru o perioadă de 10 zile, după care se vor lua măsuri în funcție de constatările pe care le vom primi de la instituțiile care anchetează acest caz. Peștii morți au fost colectați, aproximativ 200 kg și au fost preluați de o firmă specializată din Tîrgu Mureș care îi neutralizează prin incinerare”, spune Daniel Totu. Până când vor veni rezultatele analizelor făcute de instituțiile de specialitate se pare că mortalitatea s-ar fi produs din cauza procentului mic de oxigen din apă rezultat după multele zile cu temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button