Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

Program de acțiuni pentru perioada de iarnă. La ședința ordinară a Consiliului local Luduș din 25 octombrie 2022, aleșii locali au aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de acțiuni pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dăunătoare ale fenomenelor meteorologice periculoase și asigurării unei circulații fluente pe perioada de iarnă 2022-2023. Despre acest Program, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a precizat în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre că respectă „prevederile Ordinului ministrului administrației și internelor și a ministrului mediului și al pădurilor nr. 78/2019, pentru aprobarea Regulamentului din 28 iunie 2019, privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, incidente/accidente la construcții hidrotehnice, (….), precum și ale Legii nr. 481/2004, privind protecția civilă, republicată”. Progrmul de acțiuni a fost întocmit de Direcția „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” (DITZV), director Liviu Popa și cuprinde un număr de opt capitole în care sunt prevăzute toate acțiunile necesare pe timp de iarnă. Experiența acumulată în acest domeniu în anii trecuți ne dau garanția că și în această iarnă activitățile economice, precum și circulația locuitorilor se vor înscrie într-o normalitate dorită de toți. După ce în primul capitol al Programului de acțiuni sunt prezentate utilajele din dotare, două buldoexcavatoare, două tractoare, cinci autoutilitare de diferite tipuri, toate din parcul propriu al „DITZV”, în capitolul 2 sunt prezentate acțiunile care vor fi stabilite și coordonate de Directia „DITZV” și SC ADMINISTRATIV SERV LUDUȘ SRL, iar pentru buna execuție a lucrărilor răspunde reprezentantul SC Administrativ Serv Luduș SRL.

 

 

Se asigură materiale și combustibil

Pentru materialul antiderapant din această iarnă se estimează că este nevoie de aproximativ 200 mc de nisip și 200 tone de sare, precum și 1,5 tone de agent de deszăpezire pentru prevenirea înghețului. Nisipul necesar se depozitează la sediul „DITZV”, iar sarea se va achiziționa în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, dar stocul permanent de sare va fi de 50 de tone. Pentru combustibil se impune a fi prevăzute sumele necesare pentru achiziționarea a 7000 l de motorină, cumpărată atunci când este necesar. Conform programului de acțiuni aprobat de Consiliul local, Primăria orașului Luduș a  prevăzut un buget în sumă de 252500 lei, din care: 160000 lei pentru sare (transport inclus); 18000 lei pentru nisip (inclusiv transportul); 15000 lei pentru agentul de deszăpezire; 59500 lei pentru motorină. Conform evidențelor de la executivul administrației publice locale, orașul Luduș are un număr de 110 străzi cu o lungime totală de 70531 m, cea mai scurtă fiind strada Bisericii (56 m), iar cea mai lungă, strada Principală (3532 m), strada de legătură între oraș și cartierul Roșiori.

 

 

Oborul de animale trecut în domeniul public al orașului. În luna octombrie 2022, Primăria orașului Luduș a continuat procedurile de înscriere în evidențele de publicitate imobiliară a imobilelor din proprietatea sa. Pentru aceasta, Ioan Coman de la Compartimentul Domeniul Public și Răzvan –Titus Vălean, arhitectul șef al orașului, de la Serviciul „AUAT” din Primărie au semnat un Raport de specialitate la proiectul de hotărâre privind înscrierea imobilului „Oborul de animale” în evidențele de publicitate imobiliară , în proprietatea Orașului Luduș – domeniul public. Despre acest imobil, în memoriul tehnic care a stat la baza documentației cerute, se precizează că acesta „este amplasat în intravilanul orașului Luduș, strada 8 Martie, nr. 31, în suprafața măsurată de 8076 m.p, vând categori de folosință curți – construcții. Imobilul este împrejmuit parțial cu gard din beton.  Se învecinează la nord cu nr. cad. și, proprietăți private, la est cu str. 8 Martie (nr. cad. 57430), la sud cu proprietăți private și la vest cu alte proprietăți private”. Demersul Executivului ludușean este în concordanță cu prevederile legislației în vigoare și pentru aceasta primarul Cristian Moldovan apreciază în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre că „este necesară înscrierea imobilului „Oborul de animale”, înscris la pozițiaa nr. 31 din Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al orașului Luduș, aprobat prin HCL Luduș nr. 36/2001 și HG nr. 964/2002, în domeniul public al orașului Luduș, fiind bun de interes public local”. O ultimă mențiune: imobilul „Oborul de animale” nu a făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr. 247/2005, nu a fost revendicat și respectiv nu a făcut obiectul restituirii conform dispozițiilor legilor mai sus enunțate și nu face obiectul niciunui litigiu. Fiind prezentate toate argumentele în sprijinul demersurilor făcute de Primăria orașului Luduș, consilierii locali au aprobat în ședința ordinară din 25 octombrie 20022 proiectul de hotărâre privind înscrierea imobilului „Oborul de animale” în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea Orașului Luduș – domeniul public.

 

 

Redistribuiri de fonduri. Proiectele de investiții inițiate de Primăria orașului Luduș se derulează fiind în diferite faze și etape de realizare. Pentru două dintre aceste proiecte, Anca Năsăudean de la serviciul Achiziții și Implementarea Proiectelor (AIP) din cadrul primăriei orașului Luduș a solicitat biroului „Buget. Finanțe. Contabilitate.Resurse Umane” (BFCRU), „diminuarea cu suma de 41000 lei a obiectivului de investiții „Servicii de consultanță – Realizarea infrastructurii pentru biciclete”, reprezentând economie după realizarea achiziției”. Având această oportunitate, suma de 41000 lei poate fi transferată altor alocări bugetare, pentru perioada 2022-2023, la fel de importante pentru comunitatea ludușeană. Având în vedere situația actuală a Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”, Anca Năsăudean propune alocarea sumei de „6000 lei pentru prestarea de servicii de elaborare a certificatului energetic la finalizarea lucărilor pentru imobilul Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, aferent obiectivului de investiții „Extinderea și Echiparea Structurii Educaționale a Școlii „Ioan Vlăduțiu” din orașul Luduș, județul Mureș”, cheltuială în afara proiectului finanțat prin POR 2014-2020, omisă la elaborarea cererii de finanțare”. Pentru servicii de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), pentru obiectivul de investiții „Restaurarea și punerea în valoare a Castelului Banffy din cartierul Gheja”, Anca Năsăudean a propus Consiliului local suplimentarea alocării bugetare cu 35000 lei, precizând că „dosarul va cuprinde:  documentație de avizare lucrări de intervenție, documentație tehnică pentru obținerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, documentație tehnică pentru obținerea punctului de vedere al autorității de mediu”. Alocările bugetare pentru cele două obiective de investiție sunt programate pentru trimestrul IV 2022. Redistribuirile de sume solicitate au fost aprobate în cadrul proiectului de rectificări bugetare ale lunii octombrie 2022.

 

 

Spațiu închiriat pentru Primăria orașului. În cadrul programului de salubrizare a orașului Luduș este prevăzută colectarea de la cetățeni a deșeurilor vegetale provenite din curățirea curților și grădinilor de legume, precum și a deșeurilor provenite din demolările efectuate în spațiile particulare și de pe domeniul public. Pentru asigurarea unui spațiu pentru depozitarea deșeurilor, Liviu Popa, directorul Direcției Investiții, Transport și Zone Verzi din cadrul Primăriei orașului Luduș a solicitat închirierea pentru un an, a imobilului „Stație de epurare” situat în orașul Luduș la adresa Str. 8 Martie nr. 26. Spațiul este deținut de SC. Marvicom Service SRL și pentru a fi utilizat de Primărie a fost necesar să se întocmească un contract de închiriere. În Referatul de specialitate la proiectul de hotărâre privind închirierea imobilului, administratorul public al orașului Marius Dudilă a propus „însușirea și aprobarea procesului verbal de negociere a prețului pentru închirierea imobilului; închirierea acestuia la prețul negociat de comisia numită prin dispoziția primarului orașului Luduș nr. 572 din 19 octombrie 2022 și împuternicirea primarului orașului Luduș pentru a semna contractul de închiriere”. Prin dispoziția primarului Cristian Moldovan a fost stabilită comisia de negociere a prețului de închiriere a imobilului „Stație de epurare” în componența: Kis Istvan – viceprimarul orașului, Totu Daniel – director în cadrul Direcției Administrației Publice Locale, Liviu Popa – director DITZV, Răzvan Vălean – arhitect șef, Marius Dudilă – administrator public, toți fiind din partea Primăriei orașului Luduș. SC Marvicom Service SRL a fost reprezentată de Dan Lucian Ținteșan, administratorul Societății. După negocierea prețului de închiriere s-a stabilit valoarea acestuia la 1000 lei pe lună pe durata unui an de la semnarea contractului, procesul verbal fiind acceptat de comisia de negociere în unanimitate. Prezentat în ședința Consiliului local din 25 octombrie 2022, proiectul de hotărâre, privind aprobarea închirierii de la SC Marvicom Service SRL Luduș a unui imobil, a fost aprobat de aleșii locali.

 

 

Drept de proprietate aprobat. Sala de sport a orașului Luduș amplasată în intravilanul orașului , str. Pieței nr. 1C a intrat în proprietatea UAT „prin adoptarea hotărârii Consiliului local nr. 146 din 18.06. 2009 prin care s-a aprobat protocolul încheiat între Compania Națională de Investiții CNI – SA și Consiliul local Luduș, cu privire la predarea – preluarea imobilului situat în orașul Luduș, compus din sală de sport și teren aferent construcției”. După ce Primăria orașului Luduș a demarat procedurile de înscriere în evidențele de publicitate imobiliară a tuturor imobilelor din proprietatea sa, a fost solicitat un memoriu tehnic prin care s-au făcut măsurători topo-cadastrale prin care s-a stabilit că terenul aferent construcției are o suprafață de 5230 m.p. cu categoria de folosință curți – construcții, teren pe care este edificată sala de sport a orașului, cu regim de înălțime P+1 E și suprafața construită de 1700 m.p.  În Raportul de aprobare a proiectului de hotărâre, primarul Cristin Moldovan a propus Legislativului local „întabularea dreptului de proprietate asupra suprafeței de teren aferentă imobilului „Sala de sport” situat în orașul Luduș, str. Pieței nr. 1C, respectiv 5230 m.p. categoria de folosință curți –construcții intravilan, în favoarea Orașului Luduș – domeniul public, precum și evidențierea construcției C1 în favoarea Orașului Luduș – domeniul public”. Prin aprobarea proiectului de hotărâre din 25 octombrie 2022, consilierii locali au fost de acord cu întabularea propusă, precum și completarea Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al orașului Luduș, aprobat prin HCL Luduș nr. 36/2001, având în vedere că imobilul „nu a făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr. 247/2005, nu a fost revendicat și respectiv nu a făcut obiectul restituirii conform dispozițiilor legale și nu face obiectul niciunui litigiu”.

 

 

Contracte de închiriere prelungite. Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a fost înființată prin Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificări și completări ulterioare. În orașul Luduș au fost construite în ultimii ani un număr de 3 blocuri, nr. 13, 15 și 17 în strada Zăvoiului, cu apartamente destinate închirierii pentru tineri. După închierea contractelor de închiriere inițiale, conform Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 amintite, „La data prelungirii contractelor de închiriere, titularul contractului de închiriere, soțul/soția acestuia și/sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia au obligația să facă dovada că nu au dobândit o locuință în proprietate și/sau cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea, în localitatea în care deține locuința actuală sau în localitățile în care a fost extinsă cuprinderea teritorială, după caz. În situația în care această condiție nu este îndeplinită, contractul de închiriere nu se mai prelungește. Fac excepție cotele-părți dintr-o locuință, dobândite în proprietate, în condițiile legii, dacă acestea nu depășesc  suprafața utilă de 37 m.p., suprafață utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare”. La 17 noiembrie 2022 au expirat un număr de 18 contracte de închiriere a apartamentelor  din Blocurile ANL nr. 13, 15 și 17 iar pentru prelungirea lor  Primăria orașului Luduș a inițiat un proiect de hotărâre. După verificarea documentelor prezentate de locatari, Legislativul local a aprobat prelungirea, pe o perioadă de un an, cu începere de la 17 noiembrie 2022, a contractelor de închiriere a apartamentelor, constatând că titularii contractelor îndeplinesc toate condițiile impuse de legislația actuală, având chiria și întreținerea achitată la zi.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button