Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Intervenția jandarmilor la incendiul de Ziua Națională. Prin obligațiile cu care este investită, Jandarmeria Română asigură la orice reuniune desfășurată în spațiul public, măsuri corespunzătoare pentru respectarea ordinii. La fel s-a întâmplat și în ziua de 1 decembrie când, în Piața Unirii din Luduș, Primăria și Consiliul local au organizat ceremonia de omagiere a Zilei Naționale a României, desfășurată la Complexul statuar. La un moment dat, în timpul derulării ceremoniei, un echipaj format din doi jandarmi care se aflau în dispozitiv s-a sesizat că în apropierea pieței a izbucnit un incendiu. La locul din care se degaja fumul au ajuns cu promptitudine și două autospeciale de pompieri și un echipaj SMURD. În timp ce aceștia își desfășurau materialele necesare pentru intervenție, cei doi jandarmi au aflat de la vecini că în incinta plină de fum este o persoană care s-a dovedit a fi într-o situație medicală dificilă. Persoana a fost evacuată pe brațe de jandarmi și s-a constatat ulterior că aceasta era afectată de câteva arsuri, la nivelul capului și a membrelor inferioare, situație în care a fost preluată de echipajul SMURD și transportată la UPU Mureș unde se continuă investigațiile medicale. La rândul lor, pompierii și-au făcut datoria și au lichidat incendiul care se manifesta cu degajări de fum. În Piața Unirii, ceremonia de omagiere a Zilei Naționale a României s-a desfășurat în continuare conform programului.

 

 

Ajutoare de urgență pentru situații deosebite. În cadrul programelor de asistență socială, Consiliul local Luduș a aprobat un proiect de hotărâre propus de executivul administrației publice locale.  În 25 ianuarie 2022, prin HCL nr. 18, s-a aprobat situațiile și procedura de acordare a ajutoarelor de urgență și de înmormântare, pentru familiile sau persoanele care locuiesc în orașul Luduș. Legislativul local a aprobat documentul în unanimitate, dar după punerea în aplicare a Hotărârii s-a constatat că aceasta poate să fie îmbunătățită. Astfel, prin Raportul de specialitate al directorului executiv al Direcției de Asistență Socială din Primărie, Claudia Vereș precizează că: „Având în vedere particularitățile situațiilor medicale și sociale care au fost identificate pe parcursul acordării ajutoarelor de urgență, precum și faptul de a interveni în concordanță cu necesitățile reale, astfel încât să se înlăture starea de dificultate și nevoie socială a persoanelor și familiilor, cu venituri mici sau fără venituri, acestea fiind astfel expuse riscului de excluziune socială, se impune modificarea anexei nr. 1 l HCL nr. 18 din 25 ianuarie 2022, privind aprobarea acordării ajutoarelor de urgență și de înmormântare pentru situațiile deosebite, în care se află familiile sau persoanele care locuiesc pe raza orașului, prin completarea situațiilor de necesitate, precum și a situațiilor deosebite, care justifică acordarea ajutoarelor de urgență familiilor sau persoanelor care locuiesc pe raza orașului, în conformitate cu Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat”. În Raportul de aprobare pentru modificrea anexei nr. 1 la HCL nr. 18/2022, privind aprobarea acordării ajutoarelor de urgență și de înmormântare pentru situațiile deosebite în care se află familiile sau persoanele care locuiesc pe raza orașului Luduș, primarul Cristian Moldovan a afirmat că proiectul de hotărâre este elaborat în conformitate cu prevederile Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, HG nr. 50/2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 416/2001, Legea 272/2004, privind protecția și promovarea dreptului copilului, precum și OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ. Modificările aduse HCL nr. 18/2022 sunt cuprinse în anexa Hotărârii aprobate de aleșii locali, în ședința din 29 noiembrie 2022 și cuprinde în opt puncte situațiile de necesitate și cele deosebite care justifică acordarea ajutoarelor de urgență sau de înmormântare, familiilor sau persoanelor care locuiesc în orașul Luduș, în conformitate cu Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Valoarea maximă a ajutorului acordat se încadrează între 2000-2500 lei, 300 lei/lună și între 500 lei – 10000 lei /an, în funcție de situația solicitantului și de natura ajutorului.

 

 

S-a reglementat exploatarea pajiștilor din oraș. Încă din anul 2013, prin aplicarea prevederilor OUG nr. 34, s-a prevăzut organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente. În acest sens, Compartimentul „Cadastru și Agricultură” din Primăria orașului Luduș a întocmit amenajamentul pastoral care reglementează modul de exploatare judicioasă a pajiștilor aflate pe raza administrației publice locale. Într-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan privind aprobarea amenajamentului pastoral pentru pajiștile proprietate privată de pe raza orașului, Simona Poruțiu de la Compartimentul „Cadastru și Agricultură” precizează în Raportul de specialitate că în conformitate cu prevederile OUG amintite și ale Legii fondului funciar nr. 18/1991, „Consiliile locale au obligația să elaboreze amenajamentul pastoral, valabil pentru toate pajiștile aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență” și „În vederea reglementării perioadelor și condițiilor de pășunat, Consiliile locale pot aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriu administrativ al unității administrativ-teritoriale. În sprijinul proiectului de hotărâre, primarul Cristian Moldovan a argumentat prin prevederile art. 9, alin. 9 din OUG nr. 34/2013, privind orgnizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente: „Consiliile locale au obligația să elaboreze amenajamentul pastoral valabil pentru toate pajiștile aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”. În ședința Consiliului local din 29 noiembrie 2022, aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre prin care a fost aprobat amenajamentul pastoral – proprietăți private din cadrul U.A.T .Luduș avizat de Simona Poruțiu –reprezentantul Primăriei și Ioan Precup – reprezentantul D.A.J. Mureș. Menționăm că suprafața „cuprinsă în studiu la poziția pajiști –proprietate privată este de 1493 ha conform raportării statistice la 31 decembrie 2006, iar diferența de 645 ha este reprezentată prin suprafețe neeligibile A.P.I.A sub 0,30 ha fie prin suprafețe trecute la pajiști temporare cu culturi furajere – trifoi, lucerne, sparcetă – fie suprafețe neîntreținute și împădurite”.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button