Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Proiect pentru modernizarea străzilor din Centrul Vechi. Rețeua stradală din centrul vechi al orașului Luduș, în lungime de cca 8 km de drumuri de interes local, cuprinde străzile Tineretului, Bujorilor, Dealului, De Sus, Grecilor, Mică, Sub Pădure, Bisericii, Oarba, Turzii, Florilor și Cioarga. Acestea sunt străzile care constituie zestrea istorică a orașului, o ilustrare a ceea ce a fost odată așezarea omenească de la confluența Pârâului de Câmpie cu Mureșul. Dincolo de aerul pitoresc al zonei rămâne imaginea străzilor mai mult, sau mai puțin pietruite pe care mijloacele de transport moderne circulă mai greu. Iată de ce, Primăria orașului Luduș a inițiat proiectul de investiții „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș”, prin care se dorește o anumită egalare a condițiilor de viață a locuitorilor de pe „Deal” cu cei din „Vale”, aceștia fiind avantajați din acest punct de vedere, în momentul acesta. Încă nu se cunosc oportunitățile de finanțare pentru perioada următoare, dar este necesar ca administrația publică locală să aloce sume bugetare pentru întocmirea documentațiilor tehnico-economice care vor fi utile la un moment dat.

 

 

Din acest motiv, Anca Bungardi, șef Serviciu „IADP” din Primăria orașului Luduș a propus Consiliului local alocarea sumei de 65000 lei pentru „Servicii de actualizare a proiectului tehnic aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș”, fiind necesară deoarece de la elaborarea documentației și până în prezent au intervenit modificări legislative, iar prețurile pe piața de profil au suferit modificări ce conduc la majorarea valorii estimate de realizare a investiției. Documentația este depusă la Compania Națională de Investiții SA în vederea obținerii finanțării”.  În același timp, Anca Năsăudean solicită „alocarea sumei de 80000 lei pentru servicii de elaborare documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) necesare obiectivului de investiții „Modernizare străzi în cartierul Centrul Vechi”, astfel : Studiul topografic vizat de OCPI – 3000 lei; Studiul geotehnic verificat la cerința Af – 3000 lei; Expertiză tehnică – 10000 lei; Documentație tehnică pentru obținerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism și documentație tehnică pentru obținerea punctului de vedere al autorității de mediu – 3000 lei; Documentație de avizare lucrări de intervenție – 46000 lei; Verificarea tehnică a proiectării – 10000 lei; Cheltuieli pentru obținerea avizelor – 5000 lei”.  Alocarea sumei de  80000 lei care a fost solicitată poate fi asigurată de la buget prin diminuarea sumei prevăzute pentru „Servicii de elaborare, Studiu de fezabilitate mixt pentru obiectivul de investiții „Asigurarea mobilității urbane în orașul Luduș județul Mureș”, nefiind lansate în dezbatere/consultare ghiduri de finanțare”.

 

 

Ludușenii iubesc păsările și animalele mici. În luna august 2021 Asociația „Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Luduș 2011” reprezentată prin președintele Teodor Sebastian Avram a solicitat Primăriei orașului Luduș încheierea unui protocol de colaborare între administrația publică locală și Asociația amintită. Solicitare făcută în baza art. 2, lit. E din OG nr. 26/2000, cu privire la asociații și fundații. Raportul de specialitate întocmit de consilierul juridic Mihai Paul Precup și referatul de specialitate al primarului Cristian Moldovan au stat la baza proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea Protocolului de colaborare între autoritatea publică locală și Asociația „Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Luduș 2011”, „în vederea derulării și promovării pe plan local, județean și național a unor activități specifice de expoziție și târg de păsări și animale mici în perioada 1 septembrie 2021 – 31 decembrie 2021, în cadrul cărora se urmărește promovarea imaginii orașului Luduș”. Legislativul local a aprobat în ședința din 31 august 2021 Protocolul prin care Asociația amintită care, prin Teodor Sebastian Avram se obligă să organizeze târgurile și expozițiile programate în 5 septembrie 2021, 3 octombrie 2021, 7 noiembrie 2021 și 5 decembrie 2021; să respecte legislația în vigoare și să deruleze activități de informare și promovare a activităților Asociației. Primăria orașului se obligă să contribuie cu specialiști, să ofere consultanță de specialitate în organizarea acțiunilor sale specifice și să pună în mod gratuit la dispoziția Asociației platforma betonată din fața Sălii de sport din strada Pieței, la datele solicitate. În acest an, având în vedere situația sanitară din țară, toate manifestările publice se vor desfășura în concordanță cu normele sanitare ale momentului.

 

 

Negociere încheiată pentru un pod prea îndepărtat. O necesitate de primă importanță pentru orșul Luduș în perspectiva reparării podului rutier care traversează râul Mureș, precum și pentru dirijarea traficului greu spre zona industrială a orașului, este construirea unui pod nou. Pentru această investiție este nevoie, în primul rând, de asigurarea terenului necesar pentru începerea lucrărilor într-un termen greu de anticipat în această perioadă. Ca un demers preliminar, Primăria orașului Luduș a alocat suma de 30000 lei prin HCL nr. 59/2021 pentru achiziționarea terenului necesar înființării drumului de acces care să facă legătura din drumul național DN 15/E60 spre zona industrială a orașului. Terenul care corespunde scopului final este în suprafață de 1300 m.p și se învecinează pe latura vestică cu drumul de exploatare care este în proprietatea Primăriei orașului. A urmat, prin HCL nr. 83/2021 aprobarea de către Consiliul local pentru achiziționarea terenului, apoi în 20 august 2021 comisia numită prin hotărârea Consiliului local s-a întrunit pentru a negocia prețul de achiziție. Inițial, comisia de negociere a prețului constituită din: președinte – Kis Istvan, viceprimarul orașului Luduș; membru – Marius Dudilă, administratorul public în cadrul Primăriei orașului Luduș și consilierii locali Gelu Virgil Puia, Cornel Herepean și Ioan Călugăr a propus prețul de 20 lei/m.p, adică 26000 lei, dar vânzătorul Lucian Păsăroi nu a fost de acord și a solicitat 21 lei/m.p. În final, „Față de considerentele invocate de comisia de negociere, atât vânzătorul terenului, cât și cumpărătorul acestuia, acceptă prețul de vânzare-cumpărare stabilit în sumă de 27300 lei (1300 m.p X 21 lei m.p)”. Comisia a aprobat în unanimitate prețul de cumpărare, aprobare care a fost exprimată de consilierii locali prin proiectul de hotărâre prezentat în ședința Consiliului local din 31 august 2021.

 

 

S-a aprobat o nouă comisie de evaluare. În anul 2019 a intrat în vigoare Codul administrativ aprobat prin OUG nr. 57 care a adus unele modificări în ceea ce privește și metodologia de închiriere a bunurilor proprietate publică. În consecință, Regulamentul privind închirierea bunurilor aparținând unității administrativ-teritoriale Luduș, aprobat prin HCL nr. 78/2020 și-a încheiat valabilitatea. În mod similar, mandatul comisiei numite prin HCL nr. 83/2016 a încetat în luna iulie 2020. În raportul de specialitate întocmit la proiectul de hotărâre privind aprobarea componenței comisiei de evaluare pentru închirierea bunurilor proprietate publică, Anca Năsăudean, șef Serviciu „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș precizează că „Raportat la dispozițiile art. 317, cu trimitere la dispozițiile art. 338 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în situația în care concedentul/locatorul este unitatea administrativ-teritorială, președintele și secretarul comisiei sunt numiți de concedent/locator dintre reprezentanții acestuia, iar membrii comisiei de evaluare sunt reprezentanți ai Consiliilor locale și ai structurilor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală”. În ședința Consiliului local din 31 august 2021 a fost aprobată comisia de evaluare pentru închirierea bunurilor proprietate publică în componența: membrii titulari – președintele comisiei Kis Istvan, viceprimarul orașului; secretar Anca Năsăudean, șef Serviciu IADP; consilierii locali Daniel Totu și Szekely Zoltan – membrii propuși de consilierul local Gelu Puia; un reprezentant al Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș, numit de către aceasta prin adresă. Membrii supleanți – președinte Marius Dudilă, administrator public al orașului; secretar Gabriela Fleșar, inspector la Serviciul IADP; consilierii locali Cornel Herepean și Sorin Hățăgan propuși de consilierul local Ciprian Cipăian; un reprezentant al Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș, numit de către aceasta prin adresă. În referatul de aprobare la proiectul de hotărâre amintit, primarul orașului Luduș Cristian Moldovan a precizat că această comisie „ se numește pe o perioadă nedeterminată, iar atribuțiile comisiei de evaluare sunt cele prevăzute la art. 317 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ”.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZI www.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button