Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

Asociația „SALVITA – SMURD” s-a dizolvat. Cu opt ani în urmă, în luna aprilie 2015, după mai multe întâlniri și discuții preliminare cu primarii a unsprezece Unități Administrativ Teritoriale (UAT) din zonă, Consiliul local Luduș a aprobat asocierea orașului Luduș cu alte UAT în vederea înființării Asociației „SALVITA – SMURD”. Asociația a fost înființată „cu scopul desfășurării unor activități în interesul unor colectivități, prin crearea unei componente integrate, specializată în acordarea primului ajutor de urgență, resuscitarea și descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, operațiunilor de salvare, precum și transportul victimelor la prima unitate medicală cu competență adecvată situației sau la punctul de întâlnire cu alte echipaje competente” a precizat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș în Referatul de aprobare la proiectul de hotărâre privind situația dizolvării Asociației „SALVITA – SMURD”. Asociația a desfășurat o activitate benefică pentru locuitorii din zonă, dar la sfârșitul anului 2020 atunci când ISU Horea al județului Mureș a preluat personalul, Asociația și-a încetat activitatea. În aceste condiții, Adunarea Generală a Asociației a propus dizolvarea conform art. VIII din Statutul propriu și art. 54 din O.G. nr. 26/2000 cu privire la Asociații și Fundații. În ședința Consiliului local Luduș din 25 aprilie 2023, aleșii locali au aprobat dizolvarea Asociației „SALVITA – SMURD” cu începere de la 1 iunie 2023 și intrarea acesteia în lichidare. Lichidatorul numit va proceda la îndeplinirea atribuțiilor care îi revin: Întocmește inventarul și încheie un bilanț din care să rezulte situația exactă a activului și pasivului Asociației; Păstrează registrele și toate actele Asociației; Înființează un registru cu toate operațiunile făcute în timpul lichidării; Continuă operațiunile juridice în curs, încasează creanțele, plătește creditorii și, dacă sumele sunt insuficiente transformă activul rămas în bani, organizând licitații publice pentru vânzarea bunurilor mobile și imobile. După ce termină lichidarea, în termen de două luni, lichidatorul depune bilanțul.  În aceeași ședință a Consiliului local Luduș a fost aprobată transmiterea, cu titlu gratuit, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș, care este persoană juridică de drept public cu scop asemănător, a bunurilor mobile pe care le deține Asociația „SALVITA – SMURD”, cu valoarea totală 23671,46 lei.

 

 

Pachete sociale distribuite persoanelor defavorizate. Programul „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”  finanțat în cadrul Programului Operațional  Ajutorarea persoanelor defavorizate, cu fonduri  asigurate de Uniunea Europeană a fost pus în aplicare și la Primăria orașului Luduș. Tranșa a VI-a de pachete cu produse alimentare destinată persoanelor defavorizate are ca obiectiv principal reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din oraș. Acestă situație poate fi ameliorată prin furnizarea de pachete cu produse alimentare. Claudia Vereș, directorul Direcției de Asistență Socială din Primăria orașului Luduș  a afirmat că beneficiarii finali ai Programului sunt familiile și persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale. Valoarea totală a proiectului este de 1074095441 lei, beneficiar fiind Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Din valoarea totală, Uniunea Europeană contribuie cu 912981125 lei, iar de la bugetul de Stat s-a alocat suma de 161114316 lei. Pentru orașul Luduș, Instituția Prefectului Mureș a repaartizat un număr de 460 de pachete care conțin următoarele categorii de alimente: conserve din carne de porc, de vită, pateu de ficat, compot de fructe, gemuri diferite, făină de grâu, de mălai, paste făinoase, orez, zahăr și ulei în greutate totală de aproximativ 25 de kg. La Luduș,  pachetele se distribuie în perioada luni- vineri între orele 10.00-12.00 din spațiul în care a funcționat atelierul ACR, imobil situat în spatele Primăriei orașului. Cei care au dreptul pentru preluarea pachetelor trebuie să prezinte cartea de identitate sau buletinul de identitate , iar pentru copii este nevoie de certificatul de naștere.

 

 

Primăria contractează o finanțare rambursabilă. Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării de către Orașul Luduș a unei finanțări rambursabile interne în valoare de maxim 5452000 lei pentru asigurarea fondurilor necesare implemntării unor obiective de interes public local co-finanțate din fonduri europene a fost inițiat de Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, în conformitate cu art. 129 și asrt. 139 din Codul Administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019 și art. 19 și art. 49 din Legea 273/2006, privind finanțele publice locale. În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, Maria Suciu, șef Birou „Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane” (BFCRU) a precizat că „Dezvoltarea și modernizarea Orașului Luduș este principalul obiectiv al administrației publice locale. În acest context, activitatea financiară și managementul resurselor ocupă un loc prioritar în atenția Departamentului Economic. Având în vedere interesul major al administrației publice în implementarea cu succes a unor obiective de interes major  pentru infrastructura Orașului Luduș co-finanțate din fonduri europene în anul 2023, s-a procedat la analiza soluțiilor financiare disponibile cu privire la cea mai eficientă soluție ce poate fi adoptată de către Consiliul Local al orașului Luduș, având în vedere situația actuală”. Avantajele certe ale utilizării unui  împrumut intern sunt : Asigurarea graficului de timp propus  și accelerarea implementării programului de investiții; Costuri reduse; Libertatea de stabilire a condițiilor împrumutului; O bună eșalonare în timp a cheltuielilor.

 

 

Patru obiective de investiții

Pentru anul 2023, în lista obiectivelor de investiții care vor fi finanțate din împrumuturi de 5451000 lei sunt: Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale, componenta bloc nr. 19 din Bd. 1 Decembrie 1918 ( 370000 lei); Extinderea și echiparea Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” (2657000 lei); Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” (1425000 lei); Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public din oraș. Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanțări rambursabile interne „Pentru implementarea cu succes a celor patru obiective de investiții co-finanțate din fonduri europene, propuse a fi finanțate din prezenta facilitate, în vederea asigurării unei utilizări eficiente a resurselor financiare care să permită minimizarea costurilor autorității publice locale”, așa cum a precizat Maria Suciu. În acelaș timp, aleșii locali au aprobat contractarea creditului pe o perioadă maximă de 120 de luni (10 ani), având o perioadă de grație și trageri, cumulate, de maxim 12 luni. Rambursarea împrumutului se va face în rate lunare și egale pe o perioadă de maxim 108 luni. Valoarea estimată a fi finanțată, prin prezenta facilitate, are rolul de a asigura în principal contribuția proprie a cheltuielilor eligibile și ne-eligibile și, în secundar, un capital de lucru pe parcursul implementării proiectelor, în cazul în care se vor realiza economii care să permită acest lucru.

 

 

Se colectează deșeuri voluminoase și periculoase. Importanța coelctării și reciclării deșeurilor de orice fel este ilustrată în aceste zile de campania „Reciclează! Fii prietenos cu natura!” inițiată de o societate comercială specializată în colectarea și reciclarea deșeurilor. În perioada 22-26 mai 2023 se colectează deșeurile voluminoase și periculoase care provin din gospodăriile populației. Este bine de știut că în categoria deșeurilor voluminoase sunt incluse piese de mobilier, uși, obiecte sanitare, covoare, precum și alte obiecte de mari dimensiuni. Deșeurile periculoase sunt substanțele chimice inflamabile, vopsele, diluanți, anvelope, acumulatori, baterii, etc. În săptămâna 22-26 mai 2023, cetățenii din orașul Luduș sunt invitați să depună obiectele voluminoase sau periculoase în containerele special amplasate de firma colectoare în zonele orașului: Cartierul Gheja ( în parcarea din fața școlii); Cartierul Roșiori (intersecția dintre strada Principală și strada Fundătură). În orașul Luduș containerele sunt amplasate: Intersecția străzii Republicii și str. Mărășești, lângă calea ferată; Cartierul Arizona, str. Zăvoiului, lângă blocul ANL nr. 11; Cartierul Baltă, str. Independenței, lângă stația de salvare; Str. Răsăritului, în apropierea căii ferate, aproape de biserica Baptistă; Str. Ghioceilor, lână piața de zi.  La fiecare loc de colectare sunt amplasate câte un container pentru obiecte voluminoase și câte unul pentru deșeuri periculoase. Cetățenii sunt atenționați că se interzice amestecarea deșeurilor voluminoase cu cele menajere, reciclabile, biodegradabile sau periculoase ( azbest, materiale filtrante, baterii, acumulatori, uleiuri, grăsimi și vopsele). La final, sloganul campaniei „Reciclează! Fii prietenos cu natura!” se adresează nouă, tuturor oamenilor de bună credință pe care ne preocupă păstrarea unei naturi sănătoase și prietenoase cu noi și cu urmașii noștri.

 

 

Cosașii au intrat în acțiune. Precipitațiile abundente căzute în acest anotimp atât de capricios și imprevizibil au creat cele mai bune condiții de dezvoltare a vegetației din oraș. Prin dezvoltarea edilitară din ultimii ani, fiecare din cartierele și zonele orașului beneficiază de multe suprafețe verzi, benefice pentru mediul natural al orașului. „Avem multe terenuri  înierbate în parcuri, scuaruri, spații dintre blocuri, precum și terenuri de joacă prevăzute cu zone cu iarbă, ori gazon”, ne-a declarat Marius Dudilă, administratorul public al orașului. Într-adevăr sunt multe zone verzi de care are grijă Primăria, între care Parcul Tineretului și Parcul Primăriei, locuri de promenadă preferate de iubitorii de aer curat și destindere în natură, au suprafețe întinse. Întreținerea acestor suprafețe cu iarbă, generatoare de oxigen este în atenția permanentă a Primăriei, iar acțiunea de cosire a ierbii a început în luna mai și a cuprins în ordine: Cartierul Baltă, Arizona, Dacia, cartierul vechi și continuă în zona străzilor 1 Mai și Răsăritului, după care se ajunge în cartierul Gheja. Activitatea de cosire a ierbii este susținută de angajații gospodăriei comunale, acei oameni harnici care se pricep la toate. Campania de cosire a ierbii se încheie doar la venirea toamnei, pentru că după cartierul Gheja urmează din nou cositul pe terenurile în care s-a operat în prima fază, desigur în funcție de nivelul precipitațiilor și de creșterea ierbii. Această campanie este continuă în perioada verii și este completată cu toaletarea arborilor, sau tăierea lor, după caz, precum și toaletarea gardurilor vii din cartierele de blocuri. „În aceeași perioadă și cu aceeași oameni continuăm întreținerea rondurilor ornamentale și plantarea florilor de sezon produse la serele primăriei de priceputele floricultoare din echipa inginerei Luminița Covaciu. În așteptarea temperaturilor toride am început să facem și lucrări de întreținere a fântânilor arteziene din oraș având în vedere că se apropie sezonul lor”, ne-a declarat Marius Dudilă”.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button