Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

Un semafor mult așteptat. Chiar dacă instalarea unui semafor pe o arteră de circulație rutieră poate să pară un lucru simplu, realitatea, trista realitate ne dovedește că nu este așa. De o bună bucată de vreme, Primăria orașului Luduș a inițiat demersuri pentru a monta o asemenea instalație de mare însemnătate pentru elevii, cadrele didactice și pentru toți pietonii care circulă pe str. Republicii din Luduș în zona Școlii Gimnaziale nr. 1, acolo unde în acest an școlar au fost relocate și clasele Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”. „Zona este intens circulată de mijloacele de transport și există un potențial pericol pentru elevii care sunt nevoiți să treacă strada spre localul nr. 3 al școlii. Ne bucurăm că am reușit în aceste zile să instalăm un semafor cu buton la trecerea de pietoni din apropierea școlii”, ne-a comunicat primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan. Echipamentele necesare au fost achiziționate datorită unei sponsorizări de 80000 lei primită de la o societate comercială din oraș. „Într-adevăr banii au fost asigurați de o societate comercială, dar lucrările de instalare au fost executate de personalul Direcției „Drumuri. Intervenții.Transport și Zone Verzi” din cadrul Primăriei orașului Luduș”, a declarat directorul acestei Direcții, Liviu Popa, care a adăugat că echipamentele sunt în garanție, iar întreținerea revine în sarcina primăriei orașului. Semaforul mult așteptat de ludușeni, instalația care aduce un plus de siguranță în circulația rutieră a costat doar 80000 lei din sponsorizări, la care se adaugă manopera gratuită din partea Primăriei orașului.

 

 

Cupa „Delfinul” a ajuns la a treia ediție. Bazinul de înot didactic din Luduș a fost inaugurat în anul 2015 și de atunci se poate vorbi despre practicarea unui sport nou pentru ludușeni: înotul. Chiar dacă Mureșul în curgerea sa milenară a fost singurul loc de bălăceală în timpul verii, noul și modernul spațiu a creat cadrul optim pentru practicarea natației în mod organizat pe toată perioada anului. Cel care a pus bazele unei pregătiri de specialitate pentru tinerii înotători a fost profesorul de educație fizică și sport Ciprian Cipăian, antrenor de fotbal cu licența „B” UEFA, antrenor de natație și preparator fizic. Din anul 2012 a înființat un club sportiv cu două ramuri, fotbal și natație destinat copiilor și juniorilor. La fotbal, Ciprian Cipăian conduce antrenamente individuale, iar la natație se ocupă de pregătirea unui număr de 165 de copii din Luduș, Sărmașu, Iernut și din alte localități.

 

 

Cupa „Delfinul”

Chiar dacă anii 2020 și 2021 nu au fost favorabili competițiilor sportive, antrenamentele desfășurându-se cu intermitențe din cauza Pandemiei, Cupa „Delfinul” ediția a treia s-a desfășurat în această toamnă în bazinul de înot din Luduș, evident fără spectatori, cu respectarea tuturor regulilor impuse de situația sanitară din țară. Concursul s-a desfășurat la trei categorii de vârstă, Juniori I, II și III, fete și băieți, la patru probe: craul, bras, spate și fluture pe distanța de 100 m. După disputarea concursului de calificare din 16 octombrie 2021, în finală s-au calificat 42 de înotători.

Dintre merituoșii participanți îi evidențiem pe cei mai buni, pe cei medaliați cu aur: Juniori I, Băieți – Alexandru Păcurar de la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș ( 4 medalii de aur); Juniori II B – Vlad Vlasa, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” Luduș (2 medalii de aur și două de argint); Octavian Păcurar, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” Luduș ( 1-2-1); Marc Farcaș, Șc. Gimn. Iernut ( 1-0-3). J3B – Radu Anca, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” (2-2-0); David Csiki, Șc. Gimn. Nr. 1 Luduș (2-0-0). Junioare I Fete- Iris Șuta, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” Luduș (2-2-0); Antonia Mătieș, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” Luduș (2-0-0). J2F- Timea Tîrnovean, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” Luduș (3-1-0); Sabina Cormoș, Șc. Gimn. „I. Vlăduțiu” Luduș (1-2-1); Medea Pop, Șc. Gimn. Iernut (1-0-1). J3F – Csiki Dalma, Șc. Gimn. Nr. 1 luduș – 4 medalii de aur. Laureații acestei ediții au primit medalii și diplome spre bucuruia lor și a părinților care speră la o evoluție ascendentă a copiilor. Despre perioada care urmează, prof. Ciprian Cipăian ne-a declarat că „Până în luna ianuarie luăm o vacanță, după care voi selecționa o grupă de elită care va participa la concursuri. Din cauza Pandemiei nu am efectuat întotdeauna programul de pregătire, motiv pentru care nu am participat la puținele concursuri organizate. Avem invitații primite din țară și din străinătate, Austria și Ungaria, la care vom participa în funcție de evoluția sanitară. Am în pregătire copii foarte buni, talentați, de perspectivă care au nevoie de concursuri pentru a evolua”. Pentru „delfinii„ de la Luduș anul nou, 2022, începe cu noi provocări, atât de ordin sportiv cât și organizatoric. Nu va fi ușor și din acest motiv, tinerii înotători au nevoie mereu de încurajări.

 

 

Buget majorat. În acest an școlar, Școala Gimnazială nr. 1 din Luduș care în anii trecuți funcționa doar cu program de zi a fost obligată de împrejurări să găzduiască elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” a cărui sediu a intrat în lucrări ample de renovare și extindere. Evident, elevii acestei școli au program de după amiază care se prelungește până la orele înserării. Tocmai în aceste condiții, instalația electrică de iluminat în exterior nu mai funcționează în mod corespunzător. Printr-o adresă trimisă Primăria orașului Luduș, directorul prof. dr. Marcela Berar și contabilul ec. Loredana Brustur au solicitat majorarea bugetului școlii cu suma de 7000 lei la secțiunea Funcționare. „Este necesară schimbarea vechilor lămpi, a unor cabluri de alimentare și tablouri electrice. Datorită faptului că Șc. Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș își desfășoara cursurile în incinta școlii noastre, cu program de după masă, este necesară iluminarea exterioară a clădirilor, a terenului de sport și a curții, pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice, precum și pentru desfășurarea orelor de sport de pe teren”, se precizează în adresă. După ce Maria Suciu, șef Birou BFCRU în Primăria orașului Luduș a specificat că: „Suma se alocă prin redistribuire de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” de pe „Secțiunea de Dezvoltare”, prin diminuare cu suma de 7000 lei la obiectivul de investiții „Reabilitare gard din spatele sălii de sport și a sălii festive” pentru care s-au alocat bani din bugetul local și unde nu se utiliza întreaga sumă alocată”, aleșii locali au aprobat rectificarea bugetară în ședința Consiliului local din 23 noiembrie 2021. Lucrarea este în curs de finalizare după cum ne-a comunicar directorul școlii,  prof. dr. Marcela Berar.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button