S-a modificat Regulamentul de funcționare la Bazinul de înot didactic. În anul 2015 a fost dat în funcțiune Bazinul de înot didactic situat în orașul Luduș, strada Pieței nr. 1. Prin HCL nr. 86 din 16 iunie 2015 a fost aprobat Regulamentul privind funcționarea, întreținerea și exploatarea acestui modern și important obiectiv de investiții, cu o activitate inedită pentru oraș. Cornel Luca, șeful Serviciului „Piețe, Sală de Sport, Bazin Sportiv și Stadion” din cadrul Primăriei orașului Luduș ne-a relatat că „prin acest Regulament s-au stabilit drepturile și obligațiile administratorului bazinului, ale utilizatorilor persoane fizice sau juridice și ale structurilor sportive, constituite ca asociații sau cluburi sportive”. Regulamentul aprobat în anul 2015 a fost modificat prin Hotărâri ale Consiliului local în anii 2016 și 2019, iar în acest an, 2021 s-a modificat Anexa nr. 1 în sensul schimbării tarifelor aplicate utilizatorilor. Pentru adulți, biletul de intrare este de 15 lei/1 oră, sau 25 lei/2 ore. Abonamentul pentru 12 ședințe este de 150 lei, iar abonamentul de fidelitate pentru 15 ședințe/1 oră este de 120 lei. În cazul abonamentului pentru cursul de înot cu instructor tariful este de 250 lei/15 ședințe/1 oră, iar biletul de intrare la acest curs este de 25 lei/persoană/ 1 oră. Pentru copii, elevi și studenți, biletul de intrare este de 8 lei/1 oră și 15 lei/2 ore; Abonamentul pentru 12 ședințe este de 70 lei, iar abonamentul de fidelitate este de 60 lei/15 ședințe/ 1 oră. Abonamentul la cursul de înot este de 200 lei/15 ședințe/1 oră, iar biletul de intrare la cursul de înot cu instructor este 20 lei/oră. Au fost modificate și alte taxe suplimentare pentru depășirea timpului, închirierea unui culoar al bazinului, ori biletul de participare la concurs, toate acestea fiind aprobate de Legislativul local în temeiul art. 129, 139 și 196 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ.
Vine frigul, se distribuie ajutoare pentru încălzire. Începând cu luna octombrie 2021, Direcția de Asistență Socială din Primăria orașului Luduș a preluat cereri de la persoanele îndreptățite să primească ajutoare pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie, acivitate reglementată de Legea nr. 226/2021, privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Claaudia Vereș, directorul Direcției de Asistență Socială precizează că până la această dată au fost înregistrate un număr de 474 de cereri, acțiunea de preluare a solicitărilor fiind continuată până în ziua de 20 februarie 2022 la sediul Primăriei orașului Luduș. Pentru cei care nu pot prezenta certificatul verde la intrarea în instituție, polițiștii locali îi vor ajuta pe oameni să își depună cererile în termenul stabilit.
Cine are dreptul la ajutor
Conform Legii prin care persoanele defavorizate beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie, persoanele singure ale căror venituri sunt de 1386 lei/persoană, în cadrul familiei, și de 2053 lei în cazul unei persoane singure, beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și/sau petrolieri precum și de suplimentul pentru energie. Claudia Vereș precizează că ajutorul se acordă doar pentru un singur sistem de încălzire și în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie, si/sau a persoanei singure, iar suplimentul pentru energie se acordă lunar celor care beneficiază de ajutorul de încălzire a locuinței, precum și familiilor și persoanelor singure. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, solicitanții trebuie să completeze formularul pus la dispoziție de Primăria orașului Luduș, ultimul termen pentru depunerea acestuia fiind 20 februarie 2022. Direcția de Asistență Socială din Primăria orașului Luduș oferă informații suplimentare la sediul din Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 26, sau la numerele de telefon 0728301962 și 0265411716 interior 118.
Contracte de închiriere prelungite pentru sediile partidelor politice. În patrimoniul domeniului public și privat al orașului Luduș sunt înregistrate șase spații cu alte destinație decât cea locativă, spații care sunt ocupate prin încheierea unor contracte de închiriere în conformitate cu art. 108,lit. „C” din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ: „Consiliile locale și consiliile județene hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a prezentului cod, ca bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, local sau județean, după caz, să fie (….) închiriate; date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică; valorificate prin alte modalități prevăzute de lege”. La Luduș, Consiliul local a hotărât ca spațiile aparținând domeniului public și privat al orașului să fie închiriate. Având în vedere că la data de 31 decembrie 2021 expiră contractele de închiriere, prin hotărâre a Consiliului local acestea au fost prelungite pe o durată de 5 ani, cu începere de la 1 ianuarie 2022 pentru chiriașii: Casa de Ajutor Reciproc al Pensionarilor, 36 m.p., Casa de Ajutor Reciproc Agromec (12 m.p), ambele situate în Luduș, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 26; Partidul Național Liberal, organizația Luduș (51 m.p.) și Partidul Social Democrat, organizația Luduș (76 m.p.), ambele situate pe strada Republicii nr. 30; Uniunea Democrată Maghiară din România, organizația Luduș (93 m.p.) din strada Republicii nr. 31 și Partidul Mișcarea Populară – Filiala Mureș (26,70 m.p.), sediu situat în strada Republicii nr. 22. Prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor deținute de Primăria orașului Luduș sunt în conformitate cu legislația în vigoare și se aplică de la data de 1 ianuarie 2022.
Rezultate bune la testarea Anticovid din grădinițe și școli . În ultima perioadă, situația sanitară în cazul Coronavirusului-19 a fost declarată ca fiind una satisfăcătoare, la aceasta contribuind măsurile luate pe plan național: vaccinare, testare, izolare și celelalte măsuri. După o opinie aproape unanimă, testarea elevilor și a preșcolarilor conduce la rezultate bune, dătătoare de speranțe în acest adevărat „război” declarat coronavirusului. Deși au comportat multe discuții care nu au încetat nici acum, măsurile, printre care și testarea elevilor se desfășoară într-un ritm care mai poate fi îmbunătățit. Prof. dr. MARCELA BERAR, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 spune că „Am efectuat testările elevilor și până la ora aceasta, 13 decembrie, rezultatele sunt negative. Pentru ziua de 13 decembrie au fost disponibile teste doar pentru ciclul primar”. Conform indicațiilor, de regulă, testările sunt făcute în zilele de luni și joi, atunci când elevii trebuie să confirme dacă, eventual, sunt pozitivi. Prof. ADELA HAGĂU, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”: „Am început testările săptămâna trecută, luni 6 decembrie și joi 9 decembrie și nu am înregistrat rezultate pozitive. Copiii sunt testați sub îndrumarea părinților care au luat în serios această testare. Pentru săptămâna 6-12 decembrie am avut teste integral, pentru săptămâna aceasta, 13 – 19 decembrie avem teste pentru ambele zile doar pentru clasele mici, iar pentru clasele primare doar pentru 13 decembrie. Prof. CARMEN PETAC, directorul coordonator al Grădinițelor de copii: „Toți preșcolarii sunt testați acasă de către părinți, în zilele de luni și joi. Pentru perioada următoare avem asigurate toate testele necesare”. Prof. CLAUDIU CIUCĂ, directorul Liceului Tehnologic nr. 1: „Am avut teste doar pentru săptămâna trecută, 6-12 decembrie. Nu știu când vom mai primi testele anticovid. Testarea se face la domiciliul fiecărui elev, sub supravegherea părinților”. În prezent, testarea se face în condiții bune care, totuși, sunt influențate de probleme organizatorice care pot fi perfecționate în perioada următoare.
Contract prelungit. Una dintre bazele sportive ale orașului Luduș a constituit obiectul unui contract de asociere în participațiune încheiat între Consiliul local Luduș și SC Luk Com SRL, scopul principal fiind acela de reamenajare și administrare a terenurilor respective. Contractul a fost aprobat prin HCL nr. 187/2005 pentru o perioadă de 10 ani, după care în 15 decembrie 2015, SC Luk Com SRL solicită prelungirea contractului pentru încă o perioadă de 10 ani, până în anul 2025, solicitare aprobată de Consiliul local. Deși termenul de expirare al contractului nu a ajuns la final, prin cererea înregistrată în 5 noiembrie 2021, SC Luk Com SRL a solicitat prelungirea cu 4 ani a duratei contractului, motivul fiind de faptul că societatea comercială intenționează să solicite o finanțare nerambursabilă în vederea efectuării unor investiții la baza sportivă, iar una din condițiile de eligibililitate este prezentarea dovezii de existență a unui titlu de folosință asupra terenului, atât pe perioada implementării proiectului, cât și pentru o perioadă de cinci ani de la finalizarea proiectului. În Raportul de specialitate întocmit la proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de asociere în participațiune încheiat între Primăria orașului Luduș și SC Luk Com SRL, Gabriela Fleșar de la Compartimentul Domeniul Public din Primăria orașului Luduș și aprobat de Anca Năsăudean, șef Serviciu IADP, au propus Consiliului local să aprobe prelungirea contractului de asociere în participațiune până la data de 30 iunie 2030, propunere aprobată de Legislativul local.
A consemnat
Ioan A. BORGOVAN
Sursa: ZI DE ZI – www.zi-de-zi.ro