Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Foto panoramic: MATEI MARIAN MIHAIwww.mateimarian.ro

 

Continuă programul de igienizare și dezinfectare la Luduș. Continuând programul de igienizare și dezinfectare în campania împotriva răspândirii virusului COVID-19, Primăria orașului Luduș prin operatorul de salubrizare și Direcția „Intervenții Tansport Zone Verzi (DITZV) director Liviu Popa, execută joi, 9 aprilie 2020, un program de igienizare și dezinfectare a domeniului public. Se dezinfectează străzile, aleile pietonale, mobilierul urban, parcurile de joacă, stațiile de autobuz, platformele subterane de colectare a deșeurilor, coșurile de gunoi și celelate spații publice frecventate de cetățeni. În această acțiune se utilizează o substanță pe bază de hipoclorit de sodiu în soluție de 12,5% clor activ, un dezinfectanteficient în combaterea virușilor și bacteriilor. Primăria orașului face apel la cetățeni să respecte recomandările specialiștilor pentru prevenirea răspândirii virușilor și bacteriilor. Mirosul de clor este ca urmare a utilizării substanțelor și nu afectează cu nimic oamenii. Primăria orașului face tot ce este necesar pentru a diminua riscurile de îmbolnăviri, dar trebuie să fie sprijinită și de cetățenii orașului care sunt obligați să respecte indicațiile impuse de specialiști.

 

 

 

Tarife de închiriere aprobate. Politica de bună gospodărire a orașului practicat în ultimii ani a dus la crearea unui parc diversificat  de mijloace auto, utilaje și echipamente care au intrat în dotarea Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” din cadrul Primăriei orașului Luduș. „De multe ori suntem solicitați de persoane fizice și juridice săasigurăm diferite servicii: transport persoane, tranport specializat, deszăpeziri, cosit, trasare marcaje rutiere, tuns gard viu, excavări, etc și în aceste cazuri se impune adoptarea unei hotărâri de consiliu pentru aprobarea tarifelor de închiriere”, spune primarul Cristian Moldovan. „Tarifele propuse pentru anul 2020 au fost fundamentate ținându-se cont de tarifele practicate de agenții economici, de consumuri (carburant, ulei, piese de schimb, etc), de cheltuielile cu amortizare și altele, precizează Liviu Popa, directorul Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport, Zone Verzi”. Tarifele propuse pentru anul 2020 sunt aceleași cu vechile tarife practicate în anul 2019, cu două excepții: Lucrări cu buldoexcavatorul și transportul cu remorca de 8 tone din dotare. În ședința Consiliului local Luduș din 25 februarie, aleșii locali au aprobat în unanimitate tarifele propuse pentru prestările de servicii cu mijloacele auto, utilajele și echipamentele din dotarea Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” precum și tarife pentru prestațiile specifice relizate de către autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei orașului Luduș.

 

 

S-au montat dozatoare la intrările blocurilor. Pentru stoparea și prevenirea infectării oamenilor cu coronavirusul, Primăria orașului Luduș a luat măsura montării unor dozatoare, dispozitive care eliberează o soluție dezinfectantă pentru mâini. Angajații Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport, Zone Verzi” din cadrul Primăriei orașului au finalizat montarea dispozitivelor la intrarea în blocuri. S-au folosit un număr de 192 de dozatoare montate în cele mai potrivite locuri, atât din punct de vedere al siguranței, cât și al eficacității, în interiorul celor 192 de scări de bloc. Soluția dezinfectantă utilizată necesară a fostprocurată de Primăria orașului care va asigura și în continuare soluția necesară. Inconvenientul acestor dispozitive este că rezervorul este de capacitate mică și soluția se epuizează rapid. Ca să asiguri toate cele 192 de scări de bloc cu soluția necesară este nevoie  de un volum mare de muncă, foarte greu de asigurat cu puținii lucrători de la DITZV și de la Poliția locală care au încă și alte multe sarcini de îndeplinit. O rezolvare ar fi ca Asociațiile  de proprietari să se implice în asigurarea necesarului de soluție dezinfectantă. Ar fi spre binele locatarilor și a tuturor cetățenilor din oraș.

 

 

Lista debitorilor persoane juridice cu obligații fiscale, publicată.  Una dintre obligațiile Organelor fiscale, conform art. 162 din Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală este aceea de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații. Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare și cuprinde obligațiile fiscale restante la sfârșitul trimestrului și neachitate la data publicării listei. Raportul de specialitate nr. 18049 din 10 februarie 2020, privind aprobarea Procedurii de publicare a listei debitorilor persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul local al Orașului Luduș a fost întocmit de inspectorii  Sorina Dudilă, Florina Țeculescu și  Sebastian Stoica și avizat de Șeful Biroului Impozite și Taxe Locale (ITL), Dennis Bordan. Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică, de aducere la cunoștința publicului a Proiectului de hotărâre privind aprobarea Procedurii de publicare a listei debitorilor persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul local al Orașului Luduș, secretarul general al Primăriei, jr. Eugenia Giurgea a dispus afișarea anunțului în ziua de 12 februarie 2020. În ședința ordinară a Consiliului local din 31 martie 2020, Legislativul local a aprobat în unanimitate Procedura de publicare a listei debitorilor persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul local. Cât despre recuperarea acestora, probabil se va vorbi după câștigarea luptei cu coronavirusul.

 

 

Bugetul de venituri și cheltuieli al Administrativ Serv – aprobat. Pentru Consiliul local Luduș, ec. Adriana Simona Radu a întocmit o notă privind fundamentarea proiectului de Buget de Venituri și Cheltuieli al SC Administrativ Serv Luduș SRL pentru anul anul 2020 în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, aduse de Ordonanța nr. 11/2016 și Legea nr. 154/2016. În principal, Consiliul de administrație estimează că veniturile totale realizate în anul 2020 vor fi în sumă de 2648 mii lei, o creștere de 144% față de 2019, acestă creștere se explică prin începerea activității de transport public de persoane. La estimarea veniturilor au fost luate în calcul veniturile obținute în anul precedent la serviciul de salubritate precum și o estimare a veniturilor din serviciul de transport public de persoane. Cheltuielile totale  estimate pentru anul 2020 sunt în suma de 2623 mii lei, realizând o creștere de 143% față de 2019. Ca și la creșterea veniturilor, aceasta se datorează începerii activității de transport public de persoane, cheltuielile fiind defalcate astefel: Cheltuieli de exploatare- 2618 mii lei, o creștere de 142% față de 2019; Cheltuieli financiare în sumă de 5 mii lei reprezentând dobânda bancară aferentă liniei de credit aprobată (în cazul în care este utilizată). Sursele de finanțarea investițiilor pentru anul 2020 în sumă de 307 mii lei sunt reprezentate din surse proprii, 272 mii lei ratele aferente investițiilor aprobate în 2019 pentru cele 6 autobuze, precum și 35 mii lei investiție nouă pentru sistemul de monitorizare a autobuzelor – șase bucăți.  Raportul de specialitate al administratorului public Marius Dudilă și Referatul de aprobare al primarului Cristian Moldovan s-au materializat în proiectul de hotărâre al Consiliului local Luduș prin care aleșii locali au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020 și Bilanțul contabil pe anul 2019 al Administrativ Serv Luduș SRL.

 

 

Organizația ALDE Luduș a rămas fără sediu. În anul 2016, Partidul Alința Liberalilor și Democraților – ALDE, organizația Luduș a solicitat Primăriei orașului un spațiu în care să își desfășoare activitatea. În consecință, între autoritatea locală și ALDE s-a încheiat un contract de închiriere, nr. 186 din 16 martie 2016, având ca obiect folosința spațiului în suprafață utilă de 37,50 mp, situat în strada Republicii nr. 41, spațiu cu altă destinație decât cea locativă. Atribuirea spațiului a fost posibilă conform prevederilor art. 26 din Legea nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale:„Partidele politice pot primi cel mult câte un sediu pe unitate administrativ-teritorială. Partidele politice care își încetează activitatea ca urmare a reorganizării, autodizolvării sau dizolvării pronunțate prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești sunt obligate să predea autorităților administrației publice locale, în termen de 30 de zile, spațiile pe care le-a deținut cu contract de închiriere încheiat cu acestea. Spațiile deținute în proprietate vor fi transmise în condițiile legii”. După patru ani de la semnarea contractului, președintele ALDE Mureș, Dorin Florea a trimis Primăriei orașului Luduș o solicitare prin care „Subscrisa ALDE Mureș, cu sediul în Tîrgu Mureș, str. Republicii, nr. 48 solicităm rezilierea  contractului dintre Primăria Orașului Luduș și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, având ca obiect închirierea spațiului din Luduș, str. Republicii, nr. 41, începând cu data de 1 martie 2020”. În consecință, Raportul de specialitate întocmit de Gabriela Fleșar de la Compartimentul Domeniul Public și avizat de Șef Serviciu IADP, Anca Năsăudean de la IADP, precum și Raportul de aprobare al primarului Cristian Moldovan au constituit baza legală a Hotărârii Consiliului local prin care aleșii locali au aprobat rezilierea contractului de închiriere nr. 186 din 16.03.2016, încheiat între autoritatea locală și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – Organizația Luduș.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button