Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Modernizarea străzilor din Gheja. În sfârșit, o mai veche dorință și promisiune electorală devine realitate. În primele zile ale lunii iulie 2020, în prezența primarului Ioan Cristian Moldovan, însoțit de ing. Marius Dudilă, administratorul public al orașului Luduș, Liviu Popa, directorul direcției DITZV, din cadrul Consililui Local Luduș și a consilierului jur. Sebastian Căpușan, dl. Vasile Sala, administratorul Societății Comerciale ASTOR COM SRL, din Târgu Mureș și ing. Eugen Maxim Todea, diriginte de șantier, au dat semnalul de începere a lucrărilor la obiectivul de investiții „MODERNIZARE STRĂZI PE APROXIMATIV 9 KM ÎN ORAȘUL LUDUȘ, JUDEȚUL MUREȘ”, etapa I. În această primă etapă vor fi modernizate străzile Livezilor, Pomilor, Dumbravei, Castelului, Șoimilor, Șesului, Dezrobirii, Măgurei, Liniștei, Eroilor, Înfundată, Teilor, Horei, Orizontului, Tonorog, Baladei, Busuiocului, Narciselor, toate din cartierul Gheja. Partea carosabilă a respectivelor străzi va fi refăcută și asfaltată, vor fi modernizate toate acostamentele, trotuarele, șanțurile, regolele, podețele, accesele la riverani. Proiectul de modernizare a străzilor din cartierul Gheja a fost promovat de administrația publică Luduș în anul 2008. S-a așteptat până când administrația centrală, Guvernul României, a avut bani de unde să finanțeze acest proiect. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Ioan Cristian Moldovan pe data de 4 octombrie 2019, la Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației. Acum sunt bani. Lucrărilor de modernizare a străzilor din bătrâna Ghejă (atestată documentar în anul 1366) au început cu bine. Să dea Domnul ca tot cu bine să fie și finalizarea lor, planificată pentru iulie 2021. Ghejenilor li se recomandă să aibă multă răbdare și înțelegere pe perioada lucrărilor de modernizare a străzilor din cartierul lor, pentru că vor avea parte de gălăgie, praf, noroi și multe curse cu obstacole.

 

 

S-a actualizat organigrama spitalului. Printr-o adresă înaintată Consiliului local Luduș, ec. Claudia Uțiu, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș a solicitat Legislativului local să aprobe „actualizarea în cadrul organigramei a numărului de personal pe locuri de muncă”. În cadrul Spitalului orășenesc funcționează: Secția de Chirurgie generală cu un bloc operator și compartimentele ATI și Ortopedie-Traumatologie; Secția Pediatrie; Compartimentul Boli infecțioase; Secția Obstetrică-Ginecologie cu compartimentele ATI și Neonatologie; Secția Psihiatrie; Secția de Boli Interne cu Compartimentele Îngrijiri Paleative și Cronici. În raportul de specialitate privind aprobarea actualizării organigramei Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, administratorul public Marius Dudilă a precizat că Proiectul de hotărâre este întocmit „În baza prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare, în temeiul art. 129 alin. (14) coroborat cu art. 139 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, republicată, cu modificările și completările ulterioare”. În referatul de aprobare întocmit de primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan este prevăzut că „Această actualizare nu modifică structura organigramei, ci doar numărul de personal pe locuri de muncă”. În ședința aferentă lunii mai, Legislativul local a aprobat proiectul de hotărâre în forma redactată.

 

 

Completare la Hotărârea Consiliului Local privind reglementarea normelor pentru execuția lucrărilor tehnico-edilitare pe domeniul public din oraș. În luna mai, Consiliul local Luduș a aprobat un Proiect de hotărâre cu privire la reglementarea normelor pentru execuția lucrărilor tehnico-edilitare pe domeniul public din oraș. Acest document a fost întocmit în conformitate cu modificările legislative aduse de Legea nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În cele patru capitole și cinci anexe ale Normelor sunt evidențiate multe obligații ale constructorilor, dar a fost omisă menționarea expresă a persoanelor care au calitatea de agent constatator. Din acest motiv, Anca Năsăudean, șef Serviciu „Investiții, Achiziții, Domeniu Public”(IADP) a propus Consiliului local completarea Hotărârii cu un nou articol: „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Primăriei orașului Luduș și de către polițiștii locali din cadrul Biroului Poliția Locală Luduș. În cazul în care prin săvârșirea contravenției se produce o pagubă, se va face mențiunea în procesul verbal de constatare a contravenției, iar valoarea despăgubirii se va stabili pe baza devizului lucrărilor de reparații, recuperararea prejudiciului/pagubei urmând să se realizeze în conformitate cu prevederile legale”. În referatul de aprobare, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan precizează că: „Prevederile referitoare la contravenții se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare”. Supus aprobării plenului Legislativului local, Proiectul de hotărâre privind completarea HCL nr. 85/2020 a fost aprobat în unanimitate.

 

 

S-a stabilit componența unei comisii a Consiliului Local. În anul 2009, prin Hotărârea Consiliului local Luduș nr. 143 a fost aprobată componența Comisiei de evaluare pentru concesionarea bunurilor proprietate publică: președinte-administratorul public Ciprian Turdean, secretar – Anca Bungardi, consilier juridic în cadrul Serviciului „Administrația Domeniului Public” (ADP), membri – Liviu Popa, directorul Serviciului „ADP”, Kis Istvan, consilier local și Gabriela Năsturaș, reprezentantă a Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș (DGFPM). Ulterior, Hotărârea a suferit modificări, ultima componență fiind aprobată prin HCL Luduș nr. 10 din 19 iulie 2016: președinte – Kis Istvan, viceprimarul orașului Luduș, secretar Anca Năsăudean, șef al Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” (IADP), membri Ioan Coman, referent în cadrul Serviciului „IADP”, Ioan Rad, consilier local și un reprezentant al DGFP Mureș. În raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind aprobarea componenței comisiei de evaluare pentru concesionarea bunurilor proprietate publică, Anca Năsăudean spune că: „Raportat la dispozițiile art. 317 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în situația în care concedentul este unitatea administrativ-teritorială, președintele și secretarul comisiei sunt numiți de concedent dintre reprezentanții acestuia, iar membrii comisiei de evaluare sunt reprezentanți ai consiliilor locale și ai structurilor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală”. În ședința Consiliului local Luduș a fost aprobată noua componență a comisiei în următoarea formulă: viceprimarul orașului Kis Isvan – președinte, Șeful Serviciului „IADP” din cadrul Primăriei orașului Luduș Anca Năsăudean – secretar, consilierii locali Adrian Banea și Adrian Deteșan și un reprezentant al DGFP Mureș ca membri titulari. În funcțiile de membri supleanți au fost numiți Marius Dudilă – administratorul public al orașului, Gabriela Fleșar – inspector  IADP , iar consilierii locali Tiberiu Orban și Enyedi Mihai au fost propuși alături de un reprezentan al DGFP Mureș. Comisia se numește pe perioadă nedeterminată, iar atribuțiile comisiei de evaluare sunt cele prevăzute la art. 317 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

 

 

Ajutor financiar pentru creșterea copiilor. Una dintre problemele încă nerezolvate la nivel național și local este asigurarea numărului necesar de locuri în creșe. Despre aceasta, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan spune: „Ca urmare a faptului că orașul Luduș se confruntă cu o lipsă a locurilor în creșă, administrația locală oferă un loc prioritar procesului de construire a unei noi unități de tip creșă având ca obiectiv general îmbunătățirea  infrastructurii educaționale ante poreșcolare la nivelul orașului Luduș în vederea creșterii gradului de participare la nivelul educației timpurii în special  pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Conform graficului de implementare al proiectului, execuția lucrărilor se va desfășura aproximativ în perioada aprilie 2021 – martie 2022. Claudia Vereș de la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș declară că: „Compartimentul Serviciu social Creșă organizat pe două grupe cu vârsta între 2 și 3 ani are o capacitate de 18 locuri. În anul 2019 au fost preluate un număr de 61 de dosare din care 20 de dosare au fost admise, restul de 41 de dosare au rămas pe lista de așteptare în situația în care din cei admiși vor renunța la locurile ocupate. Admiterea în creșă se face în baza criteriilor de departajare care au fost stabilite prin HCL nr. 102/2015. Capacitatea noii creșe va fi de 41 de copii, structurați pe o grupă specială cu 5 copii, două grupe mijlocii cu câte 9 copii/grupă și 2 grupe mari cu câte 9 copii/grupă. Dar, așa cum am spus, lucrările de construirea noii creșe se vor desfășura, dacă se respectă planificarea, în perioada aprilie 2021 – martie 2022.

 

 

Cine beneficiază de ajutorul financiar?

În Metodologia privind acordarea unui ajutor financiar familiilor care au mare nevoie de serviciile oferite de bonă sunt stabilite, în acord cu prevederile Legii nr. 35/2020, condițiile impuse de Legea nr. 35/2020, privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă. În funcție de limita fondurilor bugetare anuale aprobate pot beneficia persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3500 lei pe mebru defamilie și dacă: este părintele la care coplilul locuiește permanent; are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia; este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților. La capitolul II al Metodologiei este prevăzut că „Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă   preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmeză:

  1. Până la 2100 lei – 710 lei;
  2. De la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;
  3. De la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;
  4. De la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei.

Acest ajutor financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară din familiile care au domiciliul pe raza orașului Luduș și doar în limita fondurilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Direcției de Asistență Socială.

 

 

Trei străzi dintr-un lot de teren. Una dintre primele zone locuite ale localității Luduș este situată la confluența Pârâului de Câmpie cu Mureșul, o zonă cunoscută de vechii locuitori ai Ludușului ca „Răstoaca” și „Alei”. În vremurile moderne, terenul înscris în Cartea Funciară (CF) nr. 56029 este proprietatea Orașului Luduș – domeniu public. Pentru a respecta dispozițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare; Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul nr. 700/2014 și art.  286 din Anexa 4 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Primăria orașului Luduș a solicitat Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) să dezmembreze imobilul amintit în trei imobile distincte. OCPI, prin referatul de admitere a informat Primăria orașului Luduș că imobilul situat în orașul Luduș, intravilan, având nr. cadastral 56029 a fost dezmembrat în trei parcele, după cum urmează: Lotul nr. 1 în suprafață de 689 m.p este constituit din str. Mureșului; Lotul nr. 2 – 1438 m.p este str. Crângului; lotul nr. 3 – 2574 m.p este constituit din str. Plopilor. Toate trei loturile sunt înregistrate în domeniul public, categoria de folosință – „drum”. Proiectul de hotărâre a Consiliului local Luduș privind dezmembrarea imobilului înscris în CF nr. 56029 Luduș a fost aprobat în unanimitate de Legislativul local.

 

 

O nouă comisie de circulație rutieră. În luna iunie 2020, Primăria orașului Luduș a primit de la Poliția orașului Luduș din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș o solicitare semnată de Cms. Șef de poliție Leonid – Vasile Frandeș și Cms. de poliție Adriana Popa prin care era desemnat în Comisia de circulație a orașului, agentul de poliție Bogdan Jurcă, iar înlocuitorul acestuia fiind agentul de poliție Cătălin Popa. Pentru Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a fost propus comisarul șef de poliție Leonid – Vasile Frandeș, iar înlocuitor al acestuia fiind propusă comisarul de poliție Adriana Popa. În luna iulie 2020, Consiliul local Luduș a aprobat un proiect de hotărâre prin care a modificat HCL nr. 35/2008, prin care a fost înființată Comisia de circulație rutieră a orașului Luduș. La art. 1 din HCL este stabilită comisia amintită în următoarea structură și componență: Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan – președinte; Viceprimarul orașului, Kis Istvan – vicepreședinte; Reprezentantul autorității locale, Anca Năsăudean – secretar; Reprezentantul Poliției orașului Luduș, Bogdan Jurcă – membru; Reprezentantul Poliției locale Luduș, Nicolae Cotta – membru și consilierii locali Enyedi Mihai, Gelu Puia, Ioan Șopterean și Vlad Covaci – membri. Durata nominalizării comisiei este de trei ani, iar atribuțiile sunt stabilite în hotărârea Consiliului local Luduș nr. 99/2008. În art. 33 din OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor este prevăzut că „Autoritățile administrației publice locale împreună cu Poliția rutieră au obligația de a reglementa circulația, parcarea, staționarea și oprirea pe străzi a vehiculelor. Parcarea în localități se asigură de către administrația publică locală în locuri special amenajate, în afara benzilor de circulație și a trotuarelor, amplasate de comun acord cu Poliția rutieră”.

 

 

Consiliul local – ședința lunii iulie. La sfârșitul lunii iulie, primarul orașului Luduș  Cristian Moldovan a convocat ședința ordinară a Legislativului local. Și de această dată, întâlnirea a avut loc în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” în condițiile impuse de distanțarea fizică a participanților, consilieri locali și membri ai Executivului. Mariana Tac, secretara Legislativului local a înscris la ordinea dezi un număr de 19 proiecte de hotărâre, toate având ca inițiator pe Cristian Moldovan. După aprobarea procesului verbal întocmit la ședința din 29 iunie 2020 au fost prezentate două proiecte privind rezilierea a două contracte de închiriere; Prelungirea a două contracte de închiriere; Repartizarea unei locuințe pentru tineri, în vederea închirierii; Aprobarea procedurii de acordare a unor facilități la plata impozitului anual pe clădiri și a taxei lunare pe clădiri; Aprobarea notei coceptuale, a temei de proiectare și predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții „Cinematograf Flacăra din Luduș”; Modificarea Hotărârii nr. 35/2008, prin care a fost înființată Comisia de circulație rutieră a orașului; Aprobarea Regulamentului deexploatare a „Parcului Tineretului”; Modificarea organigramei și a statului de funcții pentru aparatul de specialitate al primarului orașului; Aprobarea contului de execuție al bugetului local al orașului la 30 iunie 2020; Rectificarea bugetului local; Dezmembrarea unui teren; Modificarea Anexei 1 la HCL nr. 107/2020; Raportul de informare privind activitatea asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, angajați în cadrul Direcției de Asistență Socială – Semestrul I 2020.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button