Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Igienizări și dezinfectări în Luduș. Făcând o analiză a evoluției epidemiei de Coronavirus în orașul Luduș, Primăria orașului a inițiat un program amănunțit de igienizare și dezinfectare a scărilor de bloc din oraș. Începând din 24 noiembrie 2020, după un program prestabilit, vor fi dezinfectate ușile de la intrările în blocuri, scările, balustradele, clanțele ușilor, precum și toate zonele în care locatarii pot să fie contaminați. Aceștia vor fi avizați cu o zi înainte despre data începerii acțiunii. Este a doua campanie de igienizare și dezinfectare realizată de Primărie și locatarii cunosc modalitatea de lucru. Totuși, Primăria recomandă  locatarilor ca în timpul operațiunilor efectuate să rămână în apartamente, iar după încheierea pulverizării soluției dezinfectante, administratorii Asociațiilor de proprietari sau locatari, șefii de scară ori femeile de serviciu trebuie să aerisească spațiile comune. În urma dezinfectării rămâne o perioadă de timp un miros de clor, dar acesta nu este dăunător, nu afectează cu nimic sănătatea oamenilor. „Îi rog pe cetățenii orașului să fie responsabili și să respecte în totalitate indicațiile specialiștilor pentru prevenirea răspândirii virusului COVID – 19” ne-a declarat primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan.

 

 

Comodat pentru funcționarea Serviciului de Ambulanță din Luduș. În anul 2009, printr-o hotărâre a Consiliului local Luduș, a fost aprobată darea în folosință gratuită Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, începând de la 1 noiembrie 2009 a spațiului reprezentat de o clădire în suprafață de 80,32 m.p. și terenul aferent în suprafață de 360,32 m.p. situat în strada Independenței, fosta Centrală Termică de cartier. Atunci s-a încheiat un contract de comodat care a fost prelungit prin acte adiționale de două ori, ultima dată până la data de 31 octombrie 2020. Ca răspuns la solicitarea făcută de Primăria orașului Luduș, Serviciul de Ambulanță Județean Mureș prin directorul general dr. Ivanici Ioan și directorul economic, ec. Zachariaș Domnița a transmis acordul „cu privire la prelungirea duratei contractuale prevăzute în Contractul de comodat nr. 310/4729 din 03.11.2009, având ca obiect folosința gratuită a imobilului din str. Independenței – fosta Centrală Termică Luduș”. În raportul de specialitate întocmit de Gabriela Fleșar de la Compartimentul Domeniu Public și aprobat de Anca Năsăudean, Șef Serviciu „IADP” se invocă prevederile art. 108, lit. „d” din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ: „Consiliile locale și consiliile județene hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a prezentului cod ca bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, local sau județean, după caz, să fie: a) date în administrarea instituțiilor publice și regiilor autonome din subordinea unității administrativ teritoriale care le are în proprietate; b) concesionate; c) închiriate; d) date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică; e) valorificate prin alte modalități prevăzute de lege”. În Referatul de aprobare la proiectul de hotărâre privind reînnoirea contractului de comodat nr. 310/4729 din 03.11.2009 încheiat între autoritatea locală și Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, primarul Cristian Moldovan a propus „Reînnoirea contratului de comodat nr. 310/4729/03.11.2009, pe o perioadă de trei ani, respectiv de la data de 01.11.2020 și până la 31.10.2023”. Proiectul de hotărâre a fost dezbătut de consilierii locali în ședința ordinară a lunii noiembrie și l-au aprobat în unanimitate.

 

 

Informații despre programul Spitalului Orășenesc Luduș. Ambulatorul de Specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Luduș funcționează cu program normal pentru toate specialitățile și serviciile sale, de la consultații și analize, până la radiografii, ecografii, examinări medicale pentru fișe de condus, fișe auto, angajare sau căsătorie. De asemenea, în zilele de marți, cu program între orele 18.00 – 22.00, cabinetul ORL funcționează în regim cu plată, iar programările se pot face la numărul de telefon 0265-411.919. Totodată, continuă și consultațiile la distanță, iar pacienții care optează pentru această variantă, trebuie să trimită medicilor un SMS cu textul ,,rog consultație la distanță” în programul de lucru, urmând ca medicul să îi sune înapoi de îndată ce e disponibil. Potrivit reprezentanților spitalului, dacă situația pacientului nu poate fi rezolvată prin consultație la distanță, atunci va trebui să își facă o programare pentru o consultație clasică.

 

 

Proprietar – Statul român, administrator „Apele Române”. În 21 septembrie 2020, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Mureș a solicitat Primăriei orașului Luduș să inițieze o hotărâre din care să rezulte că terenul înscris în Cartea Funciară (CF) nr. 58230 Luduș are ca proprietar Statul Român – domeniu public, iar dreptul de administrator aparține Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională „Apele Române”. În fapt, terenul de care este vorba, în suprafață de 132 m.p., peste care este construit un pod rutier în suprafață de 71 m.p., reprezintă albia pârâului Fundătura. Acesta izvorește din dealurile Cordoșului, în Nord – Vestul Cartierului Roșiori, traversează strada Principală, DJ 151, fiind un afluent al Pârâului de Cîmpie. Văzând dispozițiile Legii nr. 7/1996, a cadastrului și a publicității imobiliare și Anexa 2 din OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ în care la art. 286 se precizează că: „Domeniul public al statului este alcătuit din bunurile prevăzute la art. 136 alin. (3) din Constituție, din cele prevăzute în anexa nr. 2, precum și din alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public național”. „Lista cuprinzând unele bunuri care aparțin domeniului public al statului: (…) 3. apele de suprafață, cu albiile lor minore, malurile și cuvetele lacurilor, apele subterane, apele maritime interioare, faleza și plaja mării, cu bogățiile lor naturale și cu potențialul energetic valorificabil, marea teritorială și fundul apelor maritime, căile navigabile interioare; (…)”, Executivul Primăriei orașului Luduș a inițiat un proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate în favoarea Statului Român – domeniul public și a dreptului de administrare în favoarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională „Apele Române” asupra terenului evidențiat în C.F. nr. 58230 Luduș, nr. cadastral 58230 pe care Legislativul local l-a aprobat cu mențiunea că „Construcția Pod de beton peste „Fundătură”, în suprafață de 71 m.p. rămâne în proprietatea Orașului Luduș – domeniu public.

 

 

S-a aprobat o nouă comisie de lucru. Unul dintre cele mai importante instrumente de lucru al unei administrații publice locale este Comisia de evaluare pentru concesionarea bunurilor proprietate publică. În anul 2009 prin Hotărârea Consiliului local Luduș nr. 143 din 18 iunie a fost aprobată componența Comisiei de evaluare pentru concesionarea bunurilor proprietate publică. De-a lungul timpului, componența nominală a comisiei a suferit mai multe modificări datorită rezultatelor alegerilor locale. Ultima modificare s-a produs ca urmare a rezultatelor obținute de partidele politice la scrutinul din această toamnă. În Referatul de aprobare, primarul Cristian Moldovan precizează că: „Raportat la dispozițiile articolului 317 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în situația în care concedentul este unitatea administrativ-teritorială președintele și secretaurul comisiei sunt numiți de concedent dintre reprezentanții acestuia, iar membrii comisiei de evaluare sunt reprezentanți ai consiliilor locale și ai structurilor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

 

 

Pentru activitatea din perioada următoare, Consiliul Local Luduș a aprobat următoarea componență a comisiei de evaluare pentru concesionarea bunurilor proprietate publică: membri titulari: președinte Kis Istvan – viceprimarul orașului Luduș; secretar Anca Năsăudean – șef al Serviciului IADP din cadrul Primăriei orașului Luduș; membri: Corneliu Ciucă și Szekely Zoltan – consilieri locali; membru – un reprezentant al Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș, numit de către acesta prin adresă; membri supleanți: președinte – Marius Dudilă, administratorul public al orașului Luduș; secretar – Gabriela Fleșar, inspector la Serviciul IADP din cadrul Primăriei orașului Luduș; membri: Carmen Petac și Daniel Totu, consilieri locali; membru – un reprezentat al Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș, numit de către aceasta prin adresă. Comisia este numită pentru o perioadă nedeterminată, iar atribuțiile acesteia sunt cele prevăzute la articolul 317 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 prin Codul adminsitrativ.

 

 

Se deschide patinoarul din Luduș. Tarife și program. Piața Mare din Luduș a devenit în ultimii ani un pol de atracție pentru locuitorii orașului. Amenajările edilitare din zonă creează un cadru plăcut pentru plimbările seniorilor, precum și condițiile optime pentru practicarea unor activități sportive în sala de sport și în bazinul de înot. Evident, atunci când vom reveni la viața obișnuită, nu la cea dictată de dispozițiile impuse de specialiști pentru respectarea distanțierii fizice și purtatul măștii. Alături de sala de sport și de bazinul de înot, din anul 2015 a apărut un patinoar artificial care din anul 2018 a intrat în proprietatea Primăriei. Suprafața de 500 de metri pătrați de gheață artificială este în aer liber ceea ce face ca funcționarea lui să fie permisă. Conform tradiției, ziua de marți, 1 decembrie a fost stabilită pentru deschiderea patinoarului artificial. Începând cu ora 17.00, accesul pe gheață va fi permis fără plata biletului de intrare, dar, dacă este nevoie va fi reglementat numărul celor care intră pe gheață. În celelalte zile, pentru elevi, studenți și pensionari taxa de intrare este de 5 lei/oră, iar pentru adulți este de 10 lei/oră. Centrul de închiriere oferă ghete cu patine pentru o taxă de 5 lei/oră. În condițiile pe care le cunoaștem, suntem siguri că în Piața Mare a orașului Luduș se vor întâlni copiii și tinerii dornici să-și petreacă momentele plăcute pentru mișcare în aer liber, desigur cu respectarea tuturor indicațiilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button