Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Flori și respect pentru doamnele și domnișoarele din Luduș. În acest an, nu peste multă vreme, doamna Maria Caracaș din Luduș, decana de vârstă a locuitorilor din oraș ajunge la frumoasa vârstă de 100 de ani. Continuând o delicată și elegantă tradiție, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a făcut doar o scurtă vizită, pandemia este de vină (!),  în ziua de 8 martie, celei care a ajuns la o venerabilă și respectabilă vârstă. Un buchet de flori, un mărțișor și urări de sănătate și viață îndelungată au constituit dovezi ale prețuirii și respectului pentru cea care este un cetățean demn al orașului, așa cum a fost în întreaga sa viață. Întâlnirea dintre primar și doamna Caracaș s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, marcată de respectul reciproc al celor doi, venerabila centenară și tânărul edil al orașului și după cuvenitele urări primarul a făcut promisiunea unei revederi pentru a sărbători cele 100 de primăveri ale doamnei Maria Caracaș, la începutul lunii aprilie. „Zilele începutului de primăvară se constituie într-un florilegiu de sentimente de respect și prețuire pentru mamele, soțiile și colegele, colaboratoarele, pentru toate femeile care au un rol foarte important în societate. Le doresc multă sănătate și împliniri pe toate planurile în aceste zile dominate de restricțiile de ordin sanitar. În aceste condiții ofer câte o floare virtuală din partea mea și a administrației publice a orașului. La mulți ani cu sănătate!”, a declarat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

 

 

Acces aprobat la locuințele ANL. Pentru analizarea dosarelor depuse cu privire la locuințele construite din fondurile ANL și acordarea punctajelor pentru fecare dosar în parte, în 19 ianuarie 2021, Comisia a constatat că toate cele 14 dosare depuse îndeplinesc criteriile stabilite prin „Procedura operațională privind repartizarea locuințelor construite prin Agenția Națională pentru Locuințe”, anexă aprobată prin HCL nr. 274/2009. Comisia a decis că pentru toți cei 14 solicitanți care au depus dosare complete și care îndeplinesc în totalitate criteriile de acces, să se efectueze în perioada 25 ianuarie 2021 – 5 februarie 2021, anchete sociale și procese verbale pentru stabilirea suprafeței locative aferente fiecărui membru al familiei, documente necesare pentru aplicarea criteriilor de ierarhizare prin punctaj. După întocmirea tuturor documentelor, în 8 februarie 2021 s-a întrunit Comisia socială pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor construite prin ANL, Comisie constituită prin dispoziția nr. 927 din 20 iulie 2016, emisă de primarul orașului Luduș, cu modificările ulterioare și din care fac parte Cristian Moldovan, primarul oașului, Anca Năsăudean – șef Serviciu IADP, Gabriela Fleșar – Compartimentul Domeniu Public, Claudia Vereș și Veronica Iacob – Biroul Asistență Socială. Pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe construite prin ANL, Comisia a respectat criteriile de acces și de ierarhizare prin punctaj, care au fost aprobate prin HCL nr. 274/2009. Legislativul local al orașului Luduș a aprobat în ședința din 23 februarie 2021 lista solicitanților care au acces în locuințele ANL și ordinea de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe.

 

 

Contract de concesiune prelungit. Una dintre cele mai apreciate unități comerciale din orașul Luduș este firma condusă de Marius –Valentin Bologa, unitate situată în zona centrală a orașului, pe Bd. 1 Decembrie 1918. Înființată în locația actuală în anul 2003, condusă cu pricepere, firma s-a dezvoltat și în anul 2009 a fost încheiat un contract de concesiune, nr. 270 din 7 august 2009, între Primăria orașului Luduș și Marius –Valentin Bologa, obiectul contractului fiind folosința unui teren de 69,53 m.p din proprietatea domeniului privat al Primăriei, pe care s-a realizat o terasă deschisă. Durata concesiunii a fost stabilită pentru 10 ani, cu redevență inițială de 521,47 lei(7,50 lei/m.p /an). În anul 2013 prin HCL nr. 221 s-a încheiat un act adițional la contractul de concesiune din anul 2009 prin care suprafața de teren concesionată a fost majorată la 155,13 m.p. Prin același act adițional a fost majorată redevența, aceasta fiind de 15 lei/mp/ an, adică 2326,95 lei/an. În ședința Consiliului local Luduș din 23 februarie 2021, aleșii locali au aprobat reînnoirea contractului de concesiune nr. 270/2009, încheiat între Primăria orașului Luduș și Marius – Valentin Bologa, având ca obiect folosința terenului în suprafață de 155,13 m.p, aparținând domeniului privat al Primăriei, situat în orașul Luduș, Bd. 1 Decembrie 1918, pe care este amenajată o terasă deschisă.

 

 

Pachete sociale de produse de igienă distribuite. Proiectul „Acordarea de pachete cu produse de igienă în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorarizate 2014-2020” este finanțat din fondul de ajutor european destinat persoanelor defavorizate și are ca scop reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. „Beneficiarii Proiectului sunt familiile și persoanele singure cărora li s-a stabilit dreptul la un venit minim garantat conform Legii nr. 416/2001, ca formă de asistență socială; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate”, declară Daniel Moca de la Biroul de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș. Pachetele cu obiecte de igienă care sunt distribuite prin programul POAD 2018-2021 al Uniunii Europene conțin: 4 bucăți de pastă de dinți, câte un flacon cu săpun lichid, șampon pentru copii, șampon pentru adulți, detergent pentru țesături colorate și detergent pentru țesături albe. Pentru cei 460 de beneficiari ai Programului distribuirea pachetelor a început la 8 februarie și se va încheia în 5 martie 2021. „În mare parte am distribuit, pe baza cărții de identitate a persoanelor majore și pe baza certificatelor de naștere a copiilor, a pachetelor celor în drept și îi așteptăm și pe ceilalți la camera nr. 3 din Primăria orașului Luduș”, declară Daniel Moca. Valoarea totală a Proiectului este de 166089757 lei din care valoarea finanțată de Uniunea Europeană este de 141176294 lei și valoarea cofinanțării de la bugetul de stat – 24913463 lei.

 

 

S-a constituit o comisie locală. Compartimentul Poliției Locale a orașului Luduș a fost înființat în anul 2010 prin Hotărârea Consiliului local nr. 264 potrivit prevederilor Legii nr. 155/2010, a Poliției locale. Art. 28 din Lege prevede ca la nivelul fiecărui oraș să se organizeze și să funcționeze o comisie locală de ordine publică constituită din primar, șeful structurii teritoriale a Poliției Române, șeful Poliției locale, secretarul general al unității administrativ-teritoriale și trei consilieri locali. Într-un Raport de specialitate la proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 194/2017, privind constituirea Comisiei locale de ordine publică și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acesteia, Eugenia Giurgea, Secretarul General al orașului Luduș a argumentat teimenicia și legalitatea proiectului de hotărâre cu prevederile Legii nr. 155/2010 a Poliției locale și OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ.

 

 

În ședința Consiliului local Luduș din 23 februarie 2021, aleșii locali au aprobat modificarea art. 1 din HCL nr. 194/2017, privind constituirea Comisiei locale de ordine publică în componența: Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș; cms. șef Leonid Vasile Frandeș, șeful Poliției orașului Luduș; Nicolae Cotta, șeful Poliției Locale Luduș; Eugenia Giurgea, Secretarul General al orașului Luduș și consilierii locali Alin Coman (PNL), Enyedi Mihai (UDMR) și Gelu Puia (PSD), aleșii locali fiind propuși de consilierul Emil Alecu Stan (PSD). În proiectul de hotărâre este menționat că celelalte dispoziții ale HCL nr. 194/2017 rămân neschimbate. „Ținând seama de necesitatea asigurării unui cadru corespunzător organizării și funcționării poliției locale, conform prevederilor legislative, a fost necesară actualizarea comisiei locale de ordine publică printr-o hotărâre a Consiliului local”, a declarat Cristian Moldovan.

 

 

Comisie de evaluare a secretarului orașului. În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre a Consiliului local Luduș, cu privire la desemnarea a doi consilieri locali care să facă parte din comisia de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale secretarului general al Primăriei orașului Luduș, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2020, Ioan Cristian Moldovan – primarul orașului Luduș a argumentat legalitatea propunerii sale având în vedere prevederile art. 485 alin.(5) din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ. În raportul de specialitate pentru același proiect de hotărâre, consilierul ”BFCRU” Delia Maria Străin a precizat că în temeiul art. 129, art.139 și art. 196 din Codul administrativ, actualizat, comisia va fi alcătuită din primarul orașului și doi consilieri locali care vor fi propuși în ședința Consiliului local. În ziua de 23 februarie 2021, în ședința ordinară a Legislativului local au fost desemnați cei doi consilieri locali, Carmen Petac și Ioan Adrian Banea, în comisia de evaluare a performanțelor individuale ale secretarului general al Primăriei orașului Luduș, jr. Eugenia Giurgea, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020. Aleșii locali au aprobat componența comisiei, evaluarea urmând să fie făcută conform Codului administrativ și a prevederilor HG. Nr. 611/2008, actualizată.

 

 

Contracte de închiriere prelungite. Un număr de 15 contracte de închiriere având ca obiect folosința apartamentelor construite prin Agenția Națională pentru Locuințe, situate în blocul nr. 11 din Luduș, str. Zăvoiului au expirat la data de 28 februarie 2021. Pentru prelungirea acestor contracte, solicitanții sunt obligați, conform Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998, privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, aprobată prin HG. Nr. 962/2001, să facă dovada că: „nu au dobândit o locuință în proprietate și /sau cu chirie proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea, în localitatea în care deține locuința actuală sau în localitățile în care a fost extinsă cuprinderea teritorială, după caz. În situația în care această condiție nu este îndeplinită, contractul de închiriere nu se mai prelungește”. La prelungirea contractelor de închiriere, administratorii locuințelor, adică Primăria orașului Luduș, au obligația să verifice documentele și îndeplinirea condițiilor prevăzute de Normele metodologice. Conform Legii nr. 152/1998, privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, după expirarea contractului de închiriere inițial, prelungirea acestuia se face, succesiv anual. Chiria locuințelor destinate tinerilor va acoperi, în principal, „ recuperarea investiției calculată din valoarea de înlocuire a construcției, în funcție de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale (….), care se virează în contul ANL”. Un procent de 1,3 % revine adminstratorilor locuințelor, Primăria orașului Luduș, pentru administrare, întreținere, reparații curente și reparații capitale. Văzând Raportul de specialitate și Referatul de aprobare, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea, pe o perioadă de un an, de la 1 martie 2021, a contractelor de închiriere a apartamentelor  construite prin ANL din blocul nr. 11, str. Zăvoiului din Luduș.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button