Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Taxele locale indexate. Legea nr. 227/2015, privind Codul Fiscal prevede ca în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constau într-o sumă de bani să fie indexate anual de către consiliile locale. Printr-un referat de specialitate privind indexarea nivelurilor impozabile, impozitelor, taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, a amenzilor, pentru anul 2020, șeful Biroului Impozite și Taxe Locale din Primăria orașului Luduș, Dennis Bordan și inspectorii Violeta Orosan, Zoltan Varga și Ana Maria Ghemeș au propus Consiliului local indexarea cu rata inflației de 4,6% a nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și a amenzilor prevăzute de Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Conform Legii, sumele aprobate de Consiliul local în ședința ordinară din 23 aprilie 2019 se aplică în anul fiscal următor.

 

 

Câștigătorii concursului de eseuri. O manifestare intrată în tradiția orașului a avut loc la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” Luduș unde cu sprijinul Primăriei orașului, Liceului Tehnologic nr. 1, Casei de Cultură și Protopopiatuluin Ortodox, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a avut loc un „Recital de pricesne”. Și-au dat concursul corul elevilor de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș coordonat de prof. Septimiu Pop, Oana Bozga Pintea, Ina Todoran și preotul Marius Ciprian Pop într-un program pregătit de directorul liceului, Claudiu Corneliu Ciucă și profesoara Mirela Cozma, fiecare încercând să aducă un mesaj în sprijinul familiei, vieții și mamei. „Acest program l-am început mai demult, prima dată în biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” atunci când a fost invitată să vorbească elevilor doamna profesoară Ana Pandrea. Asta a fost în anul 2013. În ultimii ani am încercat să găsim o formă artistică tot mai elevată pentru ca educația să se îmbine în mod fericit cu actul artistic”, ne-a precizat protopopul ortodox Lucian Voșloban. În cadrul recitalului de pricesne au fost premiați câștigătorii concursului de eseuri organizat pentru elevii Liceului. Autorii au surprins în lucrările lor ce înseamnă viața, familia și mama și cei mai buni au fost premiați: Alice Bologa – locul I, Sandra Paul – locul II și Luisa Blaga – locul III. Pe lângă cărți, diplome și flori, autoarele eseurilor cu tema „Miracolul vieții” au primit aplauzele spectatorilor. „Organizarea acestei ediții cu numărul 5 are drept scop apărarea și promovarea dreptului la viață al copiilor nenăscuți, dar și susținerea femeilor aflate în criză de sarcină” a spus protopopul ortodox Lucian Voșloban.

 

 

Reziliere de contract. În anul 2012 SC Junior Foods SRL Luduș a solicitat Primăriei orașului Luduș un contract de închiriere având ca obiect folosința imobilului „Cantină cu bloc alimentar” în supafață de 165 mp, aparținând Primăriei orașului Luduș, situat pe strada Crinului nr. 2. Licitația a fost organizată de Liceul Tehnologic nr. 1 și a fost adjudecată de firma SC Junior Foods SRL Luduș pe o durată de 12 luni întocmindu-se contractul de închiriere nr. 1278 din 3 decembrie 2012. Prin acte adiționale succesive s-a prelungit termenul de închiriere până în anul2019. În 10 aprilie 2019, administratorul societății, Călin Vasile Șopterean a solicitat încetarea contractului de închiriere pe motiv că „am luat această decizie deorece în situația de față cheltuielile de administrare a spațiului (…..) depășesc veniturile încasate punându-ne în imposibilitatea de a ne mai desfășura activitatea în spațiul respectiv în condițiile date”. Consiliul local Luduș a luat act de solicitarea făcută și a aprobat încetarea contractului de închiriere nr. 1278/3 decembrie 2012, încheiat între autoritatea locală și SC Junior Foods SRL având ca obiect folosința imobilului „Cantină cu bloc alimentar”, aparținând unității administrativ-teritoriale Luduș, situat în strada Crinului, nr. 2.

 

 

Premii pentru elevii artiști. Ministerul Educației Naționale a organizat în lunamai Concursul național de fotografie „Trasee în alb-negru și color” destinat elevilor de gimnaziu. Prezenți la Bârlad, elevii din Luduș s-au numărat printre laureații acestei ediții. Elevii profesorului Adrian Olaru de la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș au fost distinși pentru talentul și pasiunea lor cu opt premii I, un premiu II și trei „mențiuni”: Denisa Otvos, Diana Găbudean și Talida Rusu câte două premii I, Sonia Moldovan un premiu I și un premiu II, Ilinca Oltean-Petria un premiu I și o „mențiune” și Vlad Gornic – două „mențiuni”. În același concurs național, elevii profesoarei Lorena Olaru de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș au primit trei premii I, Alexia Diana Mărginean, Maria Cercel și Christiana Hățăgan, două premii II, Alexa Bianca Petrea și Andreea Furdui, trei premii III, Alexa Bianca Petrea, Alexandra Chețan și Roxana Daria Olaru și o „mențiune”, Alexia Diana Mărginean. Toți elevii au primit diplome și felicitări pentru performanța realizată.

 

 

Situații și rapoarte aprobate. Consiliul local Luduș a aprobat, de curând, situațiile financiar-contabile și Raportul de activitate privind încheierea exercițiului financiar la 31 decembrie 2018 ale Societății Administrativ Serv SRL Luduș. Liviu Popa, președintele Consiliului de Administrație a prezentat legislativului local Raportul administratorului, Raportul auditorului independent, Situațiile financiare anuale care cuprind bilanțul contabil, contul de profit și pierdere, note la sitațiile financiare și repartizarea profitului. În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2001, a administrației publice locale, Consiliul local al orașului Luduș a aprobat documentele prezentate. Rezultatele activitații financiar-contabile ale Societății sunt următoarele: Venituri totale – 775259 lei; Cheltuieli totale – 707717 lei; Cheltuieli cu salarii – 405317 lei; Cheltuieli cu asigurări sociale – 12469 lei; Cheltuieli consum materiale – 156951 lei; Cheltuieli cu materiile prime și materiale consumabile – 156343 lei; Alte cheltuieli materiale – 304 lei; Alte cheltuieli de exploatare – 122246 lei; Cheltuieli cu amortizarea – 11674 lei; Reduceri comerciale primite în sumă de 940 lei; Profit brut – 67542 lei; Impozit pe profit – 7334 lei; Rezerve legal constituite – 3370 lei; Acoperire pierderi din anii precedenți – 18331 lei; Profit net de distribuit – 38507 lei. Despre acest profit, consilierul juridic Mihai Paul Precup, din cadrul Primăriei orașului Luduș precizează: „Întrucât unitatea a înregistrat profit net în sumă de 38507 lei, suma ce trebuie repartizată ca dividende la acționarul unic Consiliul local Luduș este în sumă de 19253,50 lei”. Conform prevederilor OG nr. 64/2001, privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, profitul contabil rămas se repartizează ca dividende și minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local.

 

 

Meci egal, acasă. În etapa a XXIII-a din Liga a IV-a ELITE Mureș, echipa Mureșul Luduș a terminat la egalitate 1-1 (1-1) meciul jucat pe teren propriu cu Mureșul Rușii Munți. Campionatul fiind practic încheiat, gazdele au privit cu multă lejeritate acest meci. Scorul a fost deschis de oaspeți în minutul 6, autor Bogdan Moraru, iar ludușenii au egalat în minutul 44 prin Roberto Rotaru din penalti. Mureșul Luduș antrenată de Ioan Orosfoian și Cosmin Botezan: Cristian Șuta, Laurean Rusu, Andrei Pop, Cosmin Guzman, Vlad Grigore, Andrei Litean, Sebastian Neșan, Florin Socaci, Roberto Rotaru, Cătălin Munteanu și Silviu Hălmaciu. Au mai jucat: Valentin Uț, David Angya și Cristian Hulpe. Rezerve: Silviu Dușa, Lucian Oltean și Antoniu Pescuț. Meciul a fost arbitrat la centru de Alin Pașcan din Tîrgu Mureș. Observator, Toma Ianoș- Sînpaul. În liga a V-a, seria Sud, echipa Mureșul Luduș II (Gheja) a jucat în deplasare la Viitorul Deleni de care a fost învinsă cu scorul 2-0.

 

 

Ședința lunii mai la CL Luduș. În această lună, ședința ordinară a Consiliului local Luduș are loc în ziua de 28 mai. Maria Tac, secretara Consiliului local a convocat aleșii locali cu Dispoziția primarului Cristian Moldovan nr. 338 din 22 mai 2019. Ordinea de zi a ședinței cuprinde proiecte de hotărâre cu privire la: Prelungirea unor contracte de închiriere având ca obiect folosința unor terenuri pe care sunt construite garaje auto; Aprobarea cooperării între UAT Luduș și Inspectoratul de Poliție Județean Mureș; Înscrierea imobilului „Canal” în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea orașului Luduș – domeniul public; Înscrierea imobilului „Teren de sport” în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea orașului Luduș – domeniul public; Solicitarea finanțării din partea OCPI Mureș în vederea realizării lucrărilor de înregistrare sistematică, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul UAT Luduș; Acordarea indemnizației de îngrijire pentru patru bolnavi cu handicap grav; Aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanțăpentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș; Rectificarea bugetului local; Și altele. Vom reveni cu amănunte.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button