Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Întâlnirile din stradă – un real contact cu cetățenii a primarului Cristian Moldovan. Odată cu venirea toamnei, administrația publică locală a revenit la un mod de lucru cu cetățenii, mult apreciat de aceștia. „Din experiența anilor trecuți știu că nu toți cetățenii orașului care au o nemulțumire față de activitatea noastră, a administrației publice, vin la audiențele pe care le organizez săptămânal. Poate din cauza unei timidități excesive, poate din cauza vârstei, acești concetățeni de-ai noștri rămân cu o neîmplinire sufletească. Vreau să cunosc dorințele și nemulțumirile oamenilor în mod direct, de la sursă și pentru aceasta am inițiat o serie de întâlniri directe, acolo la sursă”, spune primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan. Și, într-adevăr însoțit la fiecare deplasare de salariați ai primăriei care pot lua și măsuri concrete, pe loc, primarul și-a început seria de întâlniri cu cetățenii.

 

 

Prima întâlnire, intersecția str. M. Eminescu – str. Izvorului. În zona veche a orașului Luduș, joia trecută, echipa primarului formată din viceprimarul Kis Istvan, administratorul public al orașului Marius Dudilă, consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Cornel Luca, Dorin Stoica, directorul DITZV Liviu Popa, șeful poliției locale Nicolae Cotta și agenții de poliție Cristian Strugari, Diana Bucur și Alexandru Sabău au ascultat propunerile, nemulțumirile, mulțumirile și laudele, de la caz la caz, ale celor care într-o discuție liberă și-au exprimat opiniile simplu, direct și constructiv. Evident, au fost și voci critice venite cu tendință din altă direcție politică, opusă primarului. Important este că s-au prezentat la întâlnire cetățeni din străzile Câmpului, Morii, Dorului, Traian, Viilor, apoi de la celelate două întâlniri cu cetățenii domiciliați în străzile Gh. Barițiu, Crângului, Vânătorilor, Amurgului și Florilor, Oarba, Bisericii, Bujorilor, Grecilor, Mică, De Sus și Florilor.

 

 

Problematică diversă. În debutul fiecăreia din cele patru întâlniri cetățenești, primarul Cristian Moldovan a făcut cunoscut celor prezenți cele două situații majore cu care se vor confrunta oamenii în perioada următoare. Noul sistem de preluare a deșeurilor și plata aferentă, mai mare cu 24,9 procente, precum și introducerea în circulație a unor autobuze din proprietatea Primăriei orașului. Se pare că explicațiile date de primar au fost convingătoare în ambele situații, oamenii înțelegând că aderarea la Uniunea Europeană, pe lângă beneficii aduce și unele constrângeri și majorări de tarife. Cât despre noua organizare a transportului public de călători, oamenii au apreciat măsura luată de Primărie pentru organizarea unui transport public de călători civilizat. Majorarea cu 0,50 lei a biletului de călătorie a fost acceptat în schimbul plusului de confort pe care îl asigură noile autobuze intrate în circulație cu data de 18 octombrie. În alte luări de cuvânt, cetățenii au făcut propuneri în legătură cu circulația autoturismelor și parcarea acestora pe străzile din oraș, montarea unor semafoare pe strada Republicii la Școala Gimnazială nr. 1 și la intersecția cu str. Avram Iancu, asfaltarea tuturor străzilor din oraș. În legătură cu această propunere, primarul Cristian Moldovan a spus că pentru cele zece străzi neasfaltate încă nu s-a găsit finanțare. „Pentru asfaltări, introduceri de apă-canalizare, iluminat public, Uniunea Europeană nu acordă fonduri pentru orașe și în această situație trebuie să găsim alte surse de finanțare”, a răspuns primarul. Cât despre asfaltarea străzilor adiacente străzii Avram Iancu,  aceasta se va poroduce odată cu aprobarea unui proiect pe care Primăria l-a depus la Guvern. Desigur, în cea mai mare parte, oamenii sunt îndreptățiți să ceară rezolvarea doleanțelor proprii, Primăria are aceleași dorințe, totul este bine până la găsirea surselor de finanțare. „Deocamdată nu sunt bani, așteptăm rectificarea de buget din această toamnă”, ne-a declarat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

 

 

Acces la internet. Orașul Luduș a încheiat un acord de Grant cu Agenția pentru Inovare și Rețele (INEA), delegată din partea Comisiei Europene prin mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pentru punerea în aplicare a acțiunii Comisiei Europene numită „WiFi 4EU Promovarea conectivității la internet în comunitățile locale”. Printr-un referat adresat Biroului BFCRU din cadrul Primăriei orașului Luduș, inspectorul Viorel Berbecar a solicitat alocarea în bugetul local a sumei de 1030 lei/lună, cu TVA, pentru accesul la internet a rețelei WiFi 4EU publice în orașul Luduș. În orașul Luduș sunt asigurate 12 puncte de acces, după cum urmează: Casa de Cultură, Școala Gimnazială nr. 1 (două), Sala de sport din strada Pieței, Bazinul de înot didactic, toate la interior și șapte puncte de acces la exterior: Liceul Tehnologic nr. 1, Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, Parcul din cartierul Independenței, Monumentul Eroilor din cartierul Dacia, Parcul Unirii, Parcul din strada Pieței. Solicitarea făcută a fost aprobată de Consiliul local.

 

 

Administratorul public al Ludușului, Marius Dudilă, a primit mandat pentru „Aqua Invest Mureș”. Pentru promovarea și realizarea în comun a investițiilor necesare în infrastructura aferentă serviciilor de apă și canalizare din județul Mureș, în 7 aprilie 2008 s-a constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Invest Mureș”. Atunci s-au aprobat actul constitutiv și statutul-cadru al asociațiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilități publice ce se vor constitui în vederea delegării gestiunii serviciului către un operator regional prin atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii. După emiterea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ a devenit o obligație ca „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod, asociațiile de dezvoltare intercomunitară constituite până la această dată au obligația de a revizui statutele și actele lor constitutive”. Dacă în anul 2008, conform Statutului, asociații aveau obligația de a plăti o cotizație anuală de 0,80 lei pentru fiecare locuitor membru al unității administrativ-teritoriale, conform datelor statistice oficiale, prin Hotărârea Consiliului Județșean Mureș nr. 108/2019, Consiliul Județean Mureș a aprobat, pe lângă modificarea prevederilor statutare legate de componența Consiliului Director și modificarea Statutului, în sensul reglementării modului de stabilire a cotizației anuale la valoarea de 0,40 lei pentru fiecare locuitor al unității administrativ-teritoriale, membru al asociației. Plata cotizației anuale se va face în două tranșe egale. „Pentru ca aceste modificări aduse atât Actului constitutiv, cât și Statutului Asociației să poată fi aprobate în Adunarea Generală a Asociației, în conformitate cu articolului 21 din Statut, fiecare asociat trebuie să își mandateze reprezentantul în Adunarea Generală prin hotărâre a Consiliului local al cărui reprezentant este”, a precizat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, în referatul de aprobare privind modificarea Actului constitutiv și a Statututului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Invest Mureș”. Prin aceeași Hotărâre a Consiliului local Luduș, administratorul public al orașului, Marius Dudilă, reprezentant al orașului Luduș, a fost mandatat să voteze aprobarea modificării Actului constitutiv și a Statutului Asociației, în sensul dispozițiilor articolelor 1, 2 și 3 din Hotărârea Consiliului Local.

 

 

Lucrări de drenare a apelor. Executarea lucrărilor de modernizare a Parcului Tineretului din Luduș a creat o situație nouă în cazul ploilor abundente. În zona din apropierea Parcului Tineretului, apa pluvială băltește timp mai îndelungat, ceea ce poate să deterioreze zonele verzi și instalațiile, scrie Anca Năsăudean într-un raport adresat Biroului BFCRU din Primăria orașului Luduș. Pentru remedierea acestei situații se impune realizarea unui sistem de drenaj prin care apa în exces să fie direcționată la canalizare. Soluția găsită este montarea a circa 200 m de țeavă din polietilenă de înaltă densitate, a unei pompe electrice și racordarea acesteia la rețeaua electrică. Suma necesară, 30000 lei este nevoie să fie alocată pentru trimestrul III al acestui an. Maria Suciu, șefa Biroului BFCRU a propus legislativului local ca suma necesară să fie alocată din Fondul de rezervă pentru „Amenajări hidrotehnice” pentru trimestrul III. În același timp se diminuează subcap. 54.02.05. „Fond de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale”, cu aceeași sumă. Legislativul local a aprobat rectificarea bugetară solicitată.

 

 

Organigrama Primăriei Luduș, modificată. Prin referatul de aprobare nr. 39040/18 septembrie 2019, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a propus modicarea organigramei și a statului de funcții al aparatului de specialitate al primarului pentru anul 2019. Ca argument, Cristian Moldovan face cunosute prevederile art. 610 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ: „Autoritățile și instituțiile publice au obligația ca în termen de maximum 120 de zile de la intrarea în vigoare a titlului II al părții a VI-a să stabilească funcția publică/ funcțiile publice prin shimbarea denumirii funcțiilor publice de execuție care au în atribuțiile postului activități de achiziție publică mai mult de 50% sau prin transformarea ori înființarea unei/unor funcții publice de consilier achiziții publice în situația în care nu există funcții publice de execuție cu atribuții aferente activității de achiziții publice mai mult de 50%”. În această situație, Anca Năsăudean, șef Serviciu „Investiții, Achiziții și Domeniu Public” a informat Executivul Primăriei orașului Luduș că în cadrul Serviciului își desfășoară activitatea două personae care sunt implicate în servicii de achiziție publică în proporție mai mare de 50% din atribuțiile aferente funcției publice: Florina Emilia Grama, în prezent inspector, clasa I, grad profesional superior în cadrul Compatrimentului „Implementarea proiectelor” și Gheorghe Radu Căuaci, inspector, clasa I, grad profesional superior în cadrul Compartimentului „Investiții și Achiziții”. În același act normativ, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, este prevăzut ca în termen de maximum 120 de zile de la data intrării în vigoare a respectivului act normativ, autoritățile publice locale au obligația de a stabili funcția publică specifică de secretar general al unității administrativ teritoriale, prin transformarea funcției publice generale de secretar al unității administrativ-teritoriale, funcție deținută de jurista Eugenia Giurgea. În același referat de aprobare, primarul Cristian Moldovan a propus mutarea postului contractual vacant de muncitor calificat I din cadrul Direcției „Drumuri, Intervenții-Transport și Zone Verzi” – Compartimentul „Drumuri, Intervenții”, în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență – Compartimentul „Situații de Urgență”. Proiectul de hotărâre a fost întocmit și cu girul raportului de specialitate întocmit de consilierul BFCRU, Delia-Maria Străin și al Comisiilor de specialitate ale Consiliului local. Prin modificările făcute nu se afectează numărul maxim de posturi al aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș, stabilit la 130 de posturi și comunicate de către Instituția Prefectului – Județul Mureș prin adresa 5262/SVII/9 aprilie 2019. Prezentat în ședința ordinară de lucru a Consiliului Local Luduș din 24 septembrie 2019, proiectul de hotărâre privind modificarea organigramei și a statutului de funcții pentru aparatul de specialitate al primarului orașului Luduș a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali.

 

 

Rectificare de buget. În luna septembrie, Spitalul orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș a propus Consiliului local unele virări de credite bugetare între articole și alineate bugetare și între obiective de investiții cu scopul de a aloca în mod corect sumele în funcție de proritățile de realizare, pentru acest an. În același timp, Spitalul orășenesc a solicitat aprobarea modificării planului de investiții între obiective, adică să fie diminuată suma destinată RC la Secția de Chirurgie cu 30 000 lei și suplimentarea cu 10 000 lei a obiectivului „Modernizare Laborator Fizioterapie” și cu 20 000 lei să se achiziționeze un lavoar cu apă sterilă pentru sala de operație de la Secția de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate a Spitalului orășenesc „Dr. Valer Russu”. Ambele propuneri au fost aprobate de consilierii locali.

 

 

Pași înainte pentru proiectul „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public”. Unul dintre proiectele mult așteptate de cetățenii orașului Luduș, „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” a intrat într-o etapă avansată pentru obținerea finanțării nerambursabile. „În urma verificării documentelor care atestă proprietatea asupra infrastructurii pe care se va realiza investiția s-a constatat că în extrasul de Carte Funciară nr. 52883 este întăbulat dreptul de proprietate în favoarea Statului RSR (Consiliul Popular Oraș Luduș), scrie Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din Primăria orașului Luduș, în Raportul de specialitate anexat la proiectul de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate al orașului Luduș – domeniul public asupra imobilului evidențiat în Cartea Funciară nr. 52883 Luduș, nr. Cadastral 52883. Pentru că nici Statul RSR și nici Consiliul Popular nu mai există, motivul fiind modificările politice și administrative înregistrate după anul 1989, succesorul în drepturi al Consiliului Popular Oraș Luduș este Consiliul Local Luduș, având calitate de autoritate deliberativă conform articolului 5 din Legea nr. 69/1991, Legea Administrației Publice Locale, „Articolul 5. Autoritățile administrației publice prin care se realizează autonomia locală în comune și orașe sunt consiliile locale, ca autorități deliberative, și primarii, ca autorități executive”.

 

 

Obiectul proprietății în discuție. Conform memoriului tehnic anexat proiectului de hotărâre, „Imobilul este amplasat în intravilanul orașului Luduș, strada Zăvoiului, în suprafață măsurată de 612 de metri pătrați, având categoria de folosință drum. Imobilul este împrejmuit pe latura nordică, sudică și vestică cu gard de sârmă, iar pe latura estică cu gard de lemn. Se învecinează la nord cu proprietăți private, la est cu Bulevardul 1 Decembrie 1918, la sud cu proprietăți private și la vest cu strada Zăvoiului”. Anca Năsăudean și-a întemeiat argumentația din raportul de specialitate pe care l-a întocmit pe prevederile OUG/2019, privind Codul administrativ care la articolul 286 prevede că „Domeniul public este alcătuit din bunurile prevăzute la articolul 136 alineatul (3) din Constituție, din cele stabilite în anexele 2-4 și din orice bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public, și sunt dobândite de stat sau de unitățile administrativ teritoriale prin unul dintre modurile prevăzute de lege”. În același act normativ se spune că „Domeniul public al comunei, al orașului sau al municipiului este alcătuit din bunurile prevăzute în anexa nr. 4, precum și din alte bunuri de uz sau de interes public local, declarate ca atare prin hotărâre a consiliului local”, iar în Anexa nr. 4 sunt enumerate unele bunuri care aparțin domeniului public al localităților, la punctul 1 din listă fiind „drumurile comunale, vicinale și străzile”. În aceste condiții, Consiliul local Luduș a aprobat înscrierea dreptului de proprietate al orașului Luduș – domeniul public asupra imobilului în suprafață de 612 de metri pătrați, categoria de folosință „drum” (strada Zăvoiului). Se menționează că imobilul din intravilanul orașului nu a făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr. 247/2005, nu a fost revendicat și nu a făcut obiectul restituirii conform dispozițiilor legilor menționate și nu face obiectul niciunui litigiu. Proiectul de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate al orașului Luduș – domeniul public asupra imobilului „Strada Zăvoiului” a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali, înlesnind drumul spre realizarea proiectului „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” din orașul Luduș.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZI www.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button